Zöldipar Vs COVID-19

A COVID-19 által bekövetkezett járványügyi helyzet komoly természet- és környezetvédelmi változásokat is hozott. Egyik pillanatban örülünk, amikor levegőtisztasági adatokat látunk, másik pillanatban szomorkodunk, amikor a megnövekedett élelmiszerhulladékokról, vagy a szétdobált gumikesztyűkről látunk fotókat.

A Föld Napja egy újabb lehetőséget tartogat, hogy észhez térjünk, s úgy éljünk, dolgozzunk és viselkedjünk ezen a kék bolygón, mint aki gondol az utána következőkre, sőt, jelenlegi élettársaira és az őt körülvevő szűkebb és tágabb környezetére is. Szövetségünkhöz minden nap más típusú felkérések és szakértői feladatok érkeznek, ezért úgy gondoltuk összegyűjtünk Mindenkinek egy csokorra valót az összegyűlt hasznos tippekből, tudnivalókról. Köszönjük ezúton is Partnereinknek az önzetlen segítséget!

Otthon talán most picit több időnk van gondolkodni, átértékelni, s változtatni. Jöjjön tehát a TOP12 „homofisz” tipp!

 

1. Ügyeid intézd online, fizess neten, tájékozódj weben, telefonon!

01A közszolgáltatók jelentős részének ügyfélszolgálati irodái átmenetileg bezártak, vagy csak korlátozottan tartanak nyitva. Egyes közszolgáltatáshoz kapcsolódó tevékenységek (pl. a hulladékudvarok üzemeltetése) is szünetelnek, vagy csak korlátozottan, a megszokott munkarendtől eltérően működnek. A területileg illetékes közszolgáltatók honlapján minden változással kapcsolatos információ megtalálható, érdemes itt informálódni, illetve a telefonos ügyfélszolgálatok is folyamatosan üzemelnek. A járvány idején különösen fontos, hogy határidőben térítsd meg a közüzemi díjakat, hiszen ennek hiányában a szolgáltatók nem tudják megfizetni a közmű-dolgozók bérét, akik ÉRTED is dolgoznak. A postán való sorban állás könnyen kiváltható, hiszen ma már minden szolgáltató rendelkezik online, vagy telefonos ügyfélszolgálattal, valamint a legtöbb helyen a számla befizethető elektronikus úton is. Ideje áttérned a papír alapú számlákról a fenntarthatóbb elektronikus fizetésre (Forrás: maszesz.hu, nhkv.hu/kozszolgaltato_kereso/).

 

2. Zárd a hulladékgyűjtőt (kukát), kösd be a szemeteszsákot!

02A hulladékok jelentős része önmagukban is egészségre veszélyesek, azonban járvány idején még fontosabb, hogy bizonyos hulladékkezeléssel kapcsolatos lépéseket betartsunk. Figyeljünk oda arra, hogy a hulladék begyűjtését és elszállítását végző cég mikre figyelmeztet, vagy kér bennünket.

Kiemelten fontos, hogy a járvány miatt keletkezett, potenciálisan fertőzésveszélyes hulladékokat (pl.: gumikesztyű, eldobható maszk, törlőkendő, papírzsebkendő és egyéb egészségügyi termékek) lezárt csomagolásban tegyük a hulladékgyűjtőbe! A használt dobozok és zacskók kiválóan alkalmasak erre a célra. Úgy helyezzük el a háztartási hulladékot, hogy lezárható legyen az edényzet fedele. Lehetőség szerint fertőtlenítsük a kuka fogantyúját, s tetejét, hogy megkíméljük az értünk dolgozó hulladékszállítókat. Szálló por (pl. porszívó zsák tartalma) is csak lezárt csomagolásban kerülhet az edénybe!

A hulladékudvarok felkeresése előtt tájékozódjunk a nyitva tartásról és a használati szabályokról. A közszolgáltató cégek tájékoztatásait megtaláljuk a honlapjukon (Forrás: FKF Zrt., nhkv.hu/kozszolgaltato_kereso/).

 

3. Karanténban dupla zsákba tedd a hulladékot!

03A hatósági és önkéntes karanténban élők is termelnek hulladékot, aminek elszállításáról az illetékes közszolgáltató gondoskodik. A karanténban keletkező hulladék jelentős kockázatot jelent a hulladékgazdálkodás területén dolgozók számára. Ezt a kockázatot csökkenthetjük, ha a karanténban keletkező hulladékot két szemeteszsákba csomagolva és bekötözve tesszük a hulladékgyűjtőkbe, illetve ha fertőtlenítjük a kuka fogantyúját és fedelét. Feleslegesen ne veszélyeztessünk senkit (Forrás: nhkv.hu).

 

4. Igyál csapvizet, azért el sem kell menned!

04

A csapvíz a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, fogyasztása biztonságos és kényelmes. Ha csapvizet iszunk, védjük környezetünket is, hiszen nem keletkezik a kiürült palackokból hulladék. Gondoljunk csak bele, a nap bármely percében, akár a tizedik emeleten is elérhető ez a szolgáltatás, melyért csak akkor kell fizetnünk, amikor valóban használjuk. Egy liter csapvízért csupán harminc fillért fizetünk, így ténylegesen fillérekért juthatunk egészséges ivóvízhez, a régi szlogennel élve: „Mindenki megengedheti magának!”

Mi lenne, ha zsugorfóliás kartonokban kellene felcipelnünk az emeletre az életünkhöz szükséges vizet? Hányszor kellene fordulnunk ahhoz, hogy a napi szükségleteinkhez biztosítsuk a megfelelő mennyiségű vizet? A szolgáltatók köbméterenként átlagosan 300 forintért elvégzik helyettünk ezt a nehéz munkát. Egy köbméter ezer liter, azaz egy tonna! Budapesten napi 20 ezer kamionnal kellene szállítani a mindennapi használathoz szükséges vízmennyiséget, ha nem lenne elérhető a vezetékes vízszolgáltatás. Ha a háztartási vízhasználatot vezetékes vízellátás helyett máshogy kellene megoldanunk, ha a szennyvíztisztítás műszaki feltételeinek megromlása miatt az általunk kibocsátott szennyvizek tisztítatlanul kerülnének élővizeinkbe, akkor nemcsak kiadásaink nőnének meg, hanem életkörülményeink is egyre rosszabbá válnának. Becsüljük meg ezt a kincset! (Forrás: maszesz.hu; fcsm.hu)

 

5. Tartsd a 1,5-2 méteres távolságot!

05

Tartsuk tiszteletben a másik embert s kerüljük a lakótársainkon kívüli emberekkel a közvetlen érintkezést. Kültéren is tartsuk a 1,5-2 méteres távolságot. Ha pedig van rá lehetőségünk, utcai viselésre használjuk az - alapos fertőtlenítést, mosást követően – újrahasználható, ill. cserélhető betétes védőmaszkokat!

 

6. Ne dobd a maszkot és a kesztyűt a csatornába, ne húzd le a WC-n a maszkot, kesztyűt, törlőkendőt és zsebkendőt csak lezárt zsákban dobd ki a kommunális kukába, sohase a szelektívbe!

06

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a csatornahálózatok terhelése, ugrásszerűen emelkedett a dugulások száma, a helytelen csatornahasználat miatt pedig a szakemberek már alig győzik a hibaelhárítást. Gondoljanak a saját ellátásuk biztonságára, gondoljanak másokra is, és a WC-PAPÍRON KÍVÜL NE JUTTASSANAK MÁS ANYAGOKAT (például nedves törlőkendőket, rongyokat, ételmaradékokat) a hálózatba! Még a biológiailag lebomló törlőkendők is könnyen okozhatnak dugulásokat, ugyanis a szennyvíz jó esetben átlagosan 6 óra alatt jut el a tisztítóműbe, miközben a törlőkendők lebomlási ideje általában egy-két év. A háztartásokban keletkezett szennyvíz a kiépített rendszereknek köszönhetően egy pillanat alatt eltűnik, „elszállítódik” otthonunkból, így biztosítva számunkra a megfelelő higiéniát és környezetünk, élővizeink tisztaságát. Mi történik a szennyvízzel? Az alábbi videó (LINK) jól összefoglalja a szennyvíz útját. Hogy a rendszerek megfelelően működjenek, ahhoz a mi felelősségteljes hozzáállásunk is szükséges. Csak arra használjuk a lefolyókat, amire valók, hogy ne neveljünk zsírszörnyeket: LINK (Forrás: FCSM Facebook)

 

7. Most van időd, gondolkodj, biztos nem tudod már semmire használni?

07

Megelőzés, újrahasználat és újrahasznosítás: mielőtt bármit kidobunk (vagy megveszünk), gondoljuk végig, hogy biztosan hulladék-e, vagy fel tudjuk használni más formában vagy más funkcióban az adott tárgyat, vagy eszközt? Az interneten sok „csere-bere”, „ingyen elvihető” csoport van, oszd meg és válj meg dolgaidtól felelősséggel. Léteznek már újrahasználati központok is, ahol leadhatod tárgyaidat, de vásárolhatsz is!

Ha az otthon töltött időt kihasználjuk selejtezésre, akkor a számunkra már feleslegessé vált, de még használható állapotú tárgyakat (pl. könyv, ruha, játék, konyhai eszközök) ne dobjuk ki, hanem tegyük félre, hiszen a korlátozások lejártával segíthetünk velük másokon, vagy akár az internetes értékesítést is kipróbálhatjuk! Legyünk kreatívok! Gondoljuk végig mi az, amit még újra tudunk használni! A gyerekeknek is jó elfoglaltság lehet pl. a konzervdobozból tolltartó, vagy csíráztató edény készítése! Számtalan jó tippet találhatunk az erre a célra létrejött fórumokon és az FKF Nonprofit Zrt. edukációs oldalain: https://www.fkf.hu/

 

8. Maszkból is van többször használatos!

08

Ha van rá lehetőségünk, akkor többször használatos mosható maszkokat használjunk az eldobható egyszer használatos helyett. Amennyiben csak egyszer használatos maszk áll rendelkezésünkre, azt otthon is és az utcán is a kukába dobjuk, az összes többi védőfelszereléssel együtt! 

 

9. Felesleges készleteket ne halmozz fel, mert úgyis csak hulladék lesz belőle!

09

A home office idején is fontos a hulladékmennyiség csökkentése. Listával, felkészülten vásároljunk még online is. Kerüljük a túlvásárlást és a felesleges felhalmozást, mert annak élelmiszerhulladék lesz a vége. Ha mégis boltban vásárolunk vigyünk saját szatyrot, táskát, ami kimosható és fertőtleníthető. Műanyag helyett válasszuk a papír- vagy az üvegcsomagolást. Amennyire lehet, kerüljük az egyszer használatos műanyagokat. Nagy kiszerelésben vásároljunk, mert kevesebb lesz a csomagolási hulladék. Házilag is készíthetünk tisztítószereket és kozmetikumokat, így is csökkentjük a hulladékot. Szintén figyelni kell a hulladékképződés megelőzésére – figyeljük a lejárati időket, tudatosan fogyasszuk el a megvásárolt élelmiszereket, tervezzünk heti menüt, annyi ételt főzzünk/süssünk, amennyit el is fogyasztunk!

👉           Vásárlásaink során válasszuk a kisebb hulladékkeletkezéssel járó megoldásokat!

👉           Válasszuk az újrahasznosítható csomagolásokat!

👉           Vásároljunk koncentrátumokat! Pl. palackos üdítő helyett szörpöket, higított helyett koncentrált mosószereket; folyékony szappan helyett tömbszappant (Ebben az esetben minden személy használjon külön szappant!)

👉           Válasszuk a nagyobb kiszerelést, ha lehetséges!

👉           Kerüljük a feleslegesen túlcsomagolt árukat!

👉           Írjunk bevásárlólistát! Kerüljük a felesleges túlhalmozásokat!

👉           A vásárlásnál használt eldobható kesztyűket, maszkokat lecsukható fedelű hulladékgyűjtőben helyezzük el gondosan!

 

10. Ne hanyagold a szelektív gyűjtést, komposztálást, tájékozódj az új lehetőségekről!

10

Tartsuk be a szabályokat, ne hanyagoljuk a szelektív gyűjtést otthoni munka esetén sem, sőt, most kapcsolhatunk mesterfokozatba!

A kék fedelű szelektív hulladékgyűjtőbe csak tiszta papírokat helyezzünk! A használt papírzsebkendőt és szalvétát máskor sem szabad a szelektív kukába helyezni, de most a járvány idején különösen fontos, hogy erre odafigyeljünk! A sárga fedelű edénybe csak csomagolási műanyagokat, flakonokat, illetve fém italos dobozokat dobjunk, továbbá ezeket kilapítva helyezzük bele! További infók tavalyi legnépszerűbb cikkünkben, a „Hova dobjam?”-ban: https://kszgysz.hu/tevekenysegeink/publikaciok/hova-dobjam

A közterületeken található szelektív gyűjtőszigetek tartályai és más utcai hulladékgyűjtő edények mellé ne tegyünk semmilyen más anyagot, pl. háztartási hulladékot, lomot a fokozott fertőzésveszély miatt! Ezek kirakását jogszabály is tiltja. Ha van lehetőség rá, akkor a konyhai maradékok és a zöld hulladék egy részéből komposztot készíthetünk, amelyet a kertben fel tudunk később használni. (Forrás: FKF Zrt.)

 

11. Komposzt és kert! A tavasz mágusai

11 

Talán eddig nem volt időnk rá, hogy kis házi komposztálót, vagy veteményest alakítsuk ki a kertünkben, de most megtehetjük! Tanuljuk meg együtt a gyerekekkel a komposztálás csínját-bínját például az FKF Komposzttanoda kiadványából, vagy a ZöldForgó Tudástárában lévő komposztálási és komposztkas építési útmutatóból!

Ha nincs kertünk a kávézaccot, összetört tojáshéjat akkor is felhasználhatjuk a cserepes növények földjének javítására! (Forrás: ZöldForgó, FKF Zrt.)

 

12. Zöld iroda otthon is!

12

Otthon is kövessük a zöld iroda környezettudatos irányelveit! Ne termeljünk feleslegesen hulladékokat!

👉           Használjuk a papírok mindkét oldalát!

👉           Használjunk újrahasznosított papírokat, cserélhető betétes tollakat!

Az otthonunkban keletkező veszélyes, vagy veszélyes összetevőket tartalmazó hulladékokat (pl. elemek, elektronikai hulladékok, festékek, oldószerek) ne dobjuk ki a kommunális hulladékgyűjtőbe, hanem várjuk meg, amíg a megfelelő helyeken leadhatjuk azokat!

Egyes cégek új szolgáltatásokat is nyújtanak, itt van például lakóközösségeknek az új használt étolaj begyűjtő hálózat: https://lakossagi.biofilter.hu/#page7.

Connect with us today!


Keleti Károly u. 11/A., 1024 Budapest, 
Phone.: 350-7271, 350-7274, 336-0680
e-mail: kszgysz(kukac)kszgysz.hu