HÍREK

Levelezési címünk: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/A. | Miért legyek KSZGYSZ tag? | Feliratkozás hírlevélre | email

Az elmúlt évtizedekben a globális vízkínálat évente körülbelül 1% -kal nőtt, többek között a népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a változó fogyasztási minták függvényében. A belátható jövőn belül is jelentősen nőni fog. A víz iránti ipari és lakossági kereslet sokkal gyorsabban fog növekedni, mint a mezőgazdasági kereslet, bár a mezőgazdaság továbbra is a világ legnagyobb felhasználója marad. A víz iránti kereslet növekedésének túlnyomó része a fejlődő vagy feltörekvő gazdaságokban tevékenykedő országokban fordul elő.

Ugyanakkor a globális vízciklus intenzitása az éghajlatváltozás miatt fokozódik, a nedves területek általában nedvesebbek és a szárazabb területek még szárazabbá válnak. Más globális változások (pl. Urbanizáció, erdőtelepítés, a mezőgazdaság fokozása) növelik ezeket a kihívásokat. 

Az Egyesült Nemzetek Világvízi Fejlesztési Jelentését 2018. március 19-én mutatták be a 8. Víz Világfórumán, a Víz Világnapjával együtt. Ez bemutatta, hogy a természet alapú megoldások (NBS) hatékonyabb eszközt jelenthetnek a szokásosnál, így megfelelve a világ számos vízügyi kihívásának, miközben a fenntartható fejlődés valamennyi aspektusához nélkülözhetetlen további előnyöket nyújt. 

Az NBS felhasználja vagy utánozza a természetes folyamatokat a víz rendelkezésre állásának javítása érdekében (pl. Talaj nedvességmegtartása, felszín alatti víz újra töltődése), javítja a vízminőséget (pl. Természeti és épített vizes élőhelyeket, partvidéki puffer sávok), és csökkenti a vízzel kapcsolatos katasztrófákhoz és az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó kockázatokat (pl. ártéri helyreállítás, zöldtetők).

Jelenleg a vízgazdálkodás továbbra is erősen uralja a hagyományos, emberi felépítésű (azaz „szürke”) infrastruktúrát, és a NBS hatalmas lehetőségei továbbra is kihasználatlanok maradnak. Az NBS olyan zöld infrastruktúrát foglal magában, amely költséghatékonyan helyettesítheti, kiegészítheti vagy együttműködhet a „szürke” infrastruktúrával. A cél a zöld és a „szürke” beruházások legmegfelelőbb keveréke a maximális hasznok és a rendszer hatékonyságának maximalizálása, a költségek és a kompromisszumok minimalizálása mellett.