Publikációk

Az UN Environment egy új 2018-as jelentése a műanyagszennyezés helyzetét elemzi. A jelentés a műanyagszennyezés ellen hozott kormányzati intézkedések első átfogó értékelését mutatja be.

Az elemzés összefoglalja a bevált gyakorlatokat és tanulságokat az egyszeri felhasználású műanyagokat érintő tilalmakról. Esettanulmányokat, továbbá termékdíj és az állami beavatkozások egyéb formáira vonatkozó tanulmányokat is áttekint.

Az ENSZ szakértői a tanulmányban egy tíz lépcsős ütemtervet javasolnak a döntéshozók számára.

Újdelhi, 2018. június 5. – Az UN Environment által ma kiadott, friss jelentés szerint figyelemreméltó lendület tapasztalható a műanyagszennyezés kezelésére fordított globális erőfeszítések terén. Az e tekintetben egyedülálló jelentés szerint a kormányok növelik a végrehajtás ütemét és egyre inkább szorgalmazzák az egyszeri felhasználású műanyagok használatának korlátozását.

A "műanyaghelyzet" első átfogó felülvizsgálataként közétett jelentésben az UN Environment a  műanyagszennyezés megállításával kapcsolatos tapasztalatokat és a különböző intézkedéseket és rendeleteket gyűjtötte össze. A jelentés címe: "Egyszeri felhasználásra szánt műanyagok: Útmutató a fenntarthatósághoz".

Ebben a jelentésben az Indiai Kormánnyal és az Indiai Környezetvédelmi, Erdészeti és Éghajlatváltozási Minisztériummal együttműködve több mint 60 ország esettanulmányait mutatják be. A jelentés elemzi a műanyagipar összetett rendszerét, és egy új perspektívát kínál ahhoz, hogy újragondoljuk termelési, felhasználási és hulladékkezelési rendszereinket.

Az ajánlások közé tartoznak azok a konkrét intézkedések, amelyeket a szakpolitikai döntéshozók a hulladékgazdálkodás javítása, a környezetbarát alternatívák előmozdítására, a fogyasztók oktatására, az önkéntes csökkentési stratégiák lehetővé tételére és az egyszeri felhasználású műanyagok használatának és értékesítésének tilalma és díjainak sikeres végrehajtása érdekében tehetnek. A beszámolót Narendra Modi indiai miniszterelnök és az ENSZ Környezetvédelmi vezetője Erik Solheim indította el a Környezeti Világnap alkalmából Új-Delhiben.

"Az értékelés azt mutatja, hogy a cselekvés fájdalommentes és nyereséges lehet - hatalmas nyereséget jelenthet az embereknek és a bolygónak, amelyek segítenek elkerülni a szennyezés költséges kiadásait" - mondta Erik Solheim a UN Environment vezetője a jelentés előszavában. "Nem a műanyag a probléma. Hanem az, ahogyan használjuk. "

A legfontosabb megállapítások között a jelentés megállapítja, hogy a kormányzati díjak és tilalmak - ahol megfelelően tervezték és hajtottak végre - a leghatékonyabb stratégiák közé tartoznak, ha az eldobható műanyag termékek túlzott felhasználásának korlátozásáról van szó. Mindazonáltal a jelentés megemlíti az üzleti és a magánszféra érdekelt feleinek szélesebb körű együttműködésének alapvető fontosságát, felkínál egy „felfelé irányuló (upstream)” megoldást és ütemtervet, beleértve a kiterjesztett gyártói felelősségvállalást és ösztönzi a műanyag termelés és fogyasztás körkörösebb gazdasági megközelítésének elfogadását.

A jelentés elismeri, hogy az egyszeri felhasználású műanyaghulladék- és hulladékgazdálkodási gyakorlatok régiókként különböznek egymástól. Bár a környezetszennyezés elleni egyetlen intézkedés sem lesz mindenütt hatékony, a szerzők 10 univerzális lépést vázolnak fel a politikai döntéshozók számára, hogy közösségükben kezeljék a problémát.

A 2018-as Környezetvédelmi Világnap (World Environment Day) „A Műanyagszennyezés Legyőzése” című témája keretében a magánszemélyek, a kormányok, a közvélemény és a magánszféra intézkedéseinek meghívásával közös helyszíni megoldásokat vizsgál, amelyek természetes környezetünket és egészségünket szolgálják.

Forrás: https://www.unenvironment.org/news-and-stories/press-release/new-report-offers-global-outlook-efforts-beat-plastic-pollution

Fordította: Pál András

Mi is az a környezettudatos szemlélet?

A környezettudatosság az egyes személyek vagy a társadalom valamely szegmensének a bioszféra állapotával és az emberi populáció környezetével kapcsolatos tájékozottságát, érzékenységét és tudatos felelősségvállalását kifejező fogalom.

 

A lovas kocsitól az e-teherautóig

Tanulságokkal teli előadásokat hallhattunk április 11-én, a KSZGYSZ NHKV-val közösen rendezett konferenciáján. Az eladók több oldalról járták körül a hulladékgyűjtés és -szállítás témakörét, különös tekintettel a megszokott megoldásoktól eltérő lehetőségekre.

Szakmai sajtóanyag ZIP formátumban letöltés (31,5MB) 

2018. január 10-én tartott megbeszélést a KSZGYSZ informatikai munkacsoportja. A több ülés eredménye az "Ajánlás környezetvédelmi szoftverekről" c. dokumentum, melyet ezúton közzéteszünk.

Baranya Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály

7621 Pécs, Papnövelde utca 13-15.

Tel.: 06 (72) 567-100

Email: kornyezetvedelem [KUKAC] baranya [PONT] gov [PONT] hu

Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-vel (NHKV) kötött megállapodás alapján a KSZGYSZ – az NHKV szakmai partnerségével – évente két alkalommal konferenciát szervez a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásában és az elkülönítetten gyűjtött haszonanyagok feldolgozásában – akár rendszerszinten is alkalmazható – újszerű technológiai megoldások bemutatására. A konferenciával is szeretnénk aktívan hozzájárulni a képződő települési hulladék minél nagyobb arányú hasznosításához, az Európai Unió hulladékgazdálkodási céljainak megvalósításához, környezetünk és egészségünk védelméhez.

Szeptember 13.-án és 14.-én a KSZGYSZ szervezésében, az NHKV Zrt. szakmai támogatásával kétnapos konferenciára került sor Budapesten, a Hotel Benczúrban. A rendezvény programja tartalmilag meglehetősen gazdagra sikerült. A 18 szakmai előadó prezentációja három blokkba csoportosult. A konferenciát Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke nyitotta meg.

II. inno

Az első blokkban az Energetikai hasznosítás – fejlesztések és lehetőségek témához kapcsolódó előadások kaptak helyet. A nyitó előadást Prof. Dr. Csőke Barnabás, a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet képviseletében tartotta meg a zéró hulladék eléréséhez vezető út részleteiről.

A KSZGYSZ érdekképviseleti tevékenységének alapvető célja, hogy a tagság, illetve általában a környezetvédelmi ipar, és ezen túl a környezet- és természetvédelem szempontjait és érdekeit a jogalkotásban és az országos szakmai tervezésben képviselje és érvényesítse. E tevékenységet több csatornán és módszerrel is folytatja, mindenekelőtt a jogalkotó tárcákkal és a jogszabály előkészítő, stratégia-megalapozó állami intézményekkel való hivatalos és informális kapcsolattartáson keresztül. E kapcsolattartás lényege, hogy a KSZGYSZ által képviselt fenti érdekek egyrészt már a tervek és jogszabályok koncepciójának kialakításakor, másrészt a már elfogadásra és kihirdetésre javasolt tervezetek véglegesítésekor – azok véleményezésén keresztül – érvényesüljenek.