RENDEZVÉNYEK

Fókuszban a klímavédelem, fokozódik a nyomás a cégeken

A világban egyre inkább zöldülnek be az óriásvállalatok, már egyre kevésbé elfogadott, ha egy társaság nem klímasemleges. A nemzetközi és hazai politikában, a pénzügyi, befektetési piacokon egyaránt az egyik legaktuálisabb téma fenntarthatóság és a zöld vállalatok térnyerése.

Mindez abból is látszik, hogy az Európai Tanács 2019 decemberében elfogadta azt a célkitűzést, hogy az EU 2050-re karbonsemleges legyen, az Európai Beruházási Bank már nem támogat új fosszilis projekteket, Magyarországon is kihirdették a klímavédelmi akciótervet, mindeközben pedig rekord sebességbe kapcsolt a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási elveket szem előtt tartó ESG a befektetésekben. Bármilyen vállalatról is legyen szó, már jóval nagyobb a tét annál, mint pusztán marketing célokra használni a világban hódító zöld tendenciát. Ennek nyomán a Portfolio április 22-én fogja megrendezni a Sustainable World 2020 – A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről fog szó esni.

Hamarosan elfogadásra kerülhet az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal), melynek értelmében 2050-re karbonsemlegessé válna az Európai Unió, sőt hamarosan egy másik jogszabályban arra tesznek majd javaslatot, hogy 2030-ra ne 40%-kal, hanem legalább 50%-kal, de 55%-hoz közeli mértékben kelljen csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást az 1990-es szinthez képest. Ezek az intézkedések nemcsak a társadalomra, hanem a gazdaság egészére hatással vannak, változást eredményeznek a pénzügyi szektorban, a befektetési piacon, a versenyképes vállalatok életében, különös tekintettel az energiaszektor szereplőire. A téma fontossága és aktualitása nyomán kerül megrendezésre április 22-én szeptemberbenPortfolio Sustainable World – A jövő vállalata konferenciája.

A rendezvény a fő témakörei:

a fenntartható projektek finanszírozási lehetőségei;

a zöld befektetések;

a zöld energia;

a jövő vállalatai.

Fókuszban a fenntartható projektek finanszírozási lehetőségei

Hosszú távon kell a fenntartható projektekben és az új klímasemleges megoldásokban gondolkodnunk, ez azonban sokszor egy költséges és erős elhatározást igénylő változás a cégek életében. Az első lépés, hogy a vállalatok a környezeti ösztönzők és a társadalmi felelősségvállalás mellett, gazdasági hasznot is élvezzenek egy-egy zöld projekt elindításakor. Ezekre számos uniós, illetve piaci lehetőség is rendelkezésre áll, legyen szó támogatásokról, az egyre népszerűbb zöld kötvényekről, vagy a zöld hitelekről.

Emellett a szabályozói oldal is nagy lökést adhat ahhoz, hogy a vállalatok a fenntartható gazdaság részévé váljanak, nemrégiben például az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő a 2050-es klímasemlegességi cél törvénybe foglalására, emellett nyilvános konzultációt indított az európai éghajlati paktumról, Magyarországon pedig már elkészült az új, 2030-as Nemzeti Energiastratégia, ami többek között a szén-dioxid kibocsátáscsökkentés és a megújulóenergia termelés arányának növelését tartalmazza, valamint a kormány klímavédelmi akcióterve is kihirdetésre került, ami alapján bevezetik az állami zöld kötvényeket és komoly lépéseket tesznek az illegális hulladéklerakók felszámolására. Arról, hogy hol tartunk most a klímacélok elérésében, és hogyan tudja mindezt a politika is támogatni Dr. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár fog beszélni a Sustainable World konferencián, valamint az EU-s támogatásokról az Európai Beruházási Bank fog megszólalni április 22-én. 

Fókuszban a zöld befektetések

A szabályozói és támogatói oldalak mellett szintén elengedhetetlen, hogy befektetői megközelítésből is jó megítélést kapjanak a fenntarthatóan működő vállalatok, projektek, így ez a terület sem maradhat érintetlenül a konferencia programjában. A nagy részvényesek ugyan díjazzák az egyre zöldebbé váló vállalatokat, de közben nem néznék jó szemmel, ha csökkenne a befektetéseik hozama. Emiatt az energiatársaságok jövőbeli sorsát rendkívüli mértékben meg fogja határozni, hogy hogyan képesek lavírozni a két elsőre egymásnak ellentmondónak tűnő elvárás között. Szerencsére az utóbbi években rekord sebességre kapcsolt a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási elveket szem előtt tartó ESG a befektetésekben, az ESG-piac kétszámjegyű hozammal való bővülése a legdinamikusabban növekvő területté vált az alapkezelői piacon. Különösen nagy a jó ESG-ratinggel bíró részvények iránti kereslet Európában, sőt, egyre nagyobb szerepet kap ez a szemlélet a vállalati kötvénypiacon is.

Fókuszban a zöld energia

A konferencia résztvevői a nagy energiaipari vállalatok szempontjait, terveit is megismerhetik. Jelenleg egy nagy energetikai átalakulásnak lehetünk szemtanúi, amiből az időben lépő cégek nyertesként fognak kijönni, mindamellett, hogy alulról jövő civil nyomás is helyeződik az energiatársaságokra. A nagy fosszilis energiatársaságok radikális változáson mennek keresztül, és lényegében a világ legnagyobb megújulóenergia beruházóivá váltak az elmúlt években.

Néhány példa a nagyvilágból:

Az olajtársaságok zöldülő tendenciára jó példa a Repsol, amely inkább a klímaváltozás megfékezése irányába indult el, és célul tűzte ki, hogy 2050-re karbonsemlegessé válik, aminek köszönhetően a Norvég állami alap meg is duplázta a részvénykitettségét a spanyol energiatársaságban. A norvég Equinor céljául tűzte ki, hogy 2050-ig a tengeri szénhidrogéntermelés karbonlábnyomát nulla közelébe szorítsa le, és emellett társbefektetője egy 10 milliárd dolláros brit szélerőműpark építésének. A francia Total idén jelentette be, hogy részt vesz befektetőként a világ egyik legnagyobb naperőműberuházásában Katarban. Emellett 20 ezer elektromos töltőállomást tervez telepíteni Hollandiában, és több millió fát készül ültetni Peruban.

Fókuszban a zöld vállalatok, a jövő vállalatai

A Sustainable World konferencia negyedik témaköre mindazon vállalatok tervei, konkrét projektjei, eddigi tapasztalatai köré összpontosul, akik versenyelőnyként szeretnék a fenntarthatóság útján való elindulást felhasználni a működésük során. A jövő vállalata fenntarthatóan, a környezetet minimálisan terhelve, de mégis költség- és energiahatékonyan működik, tisztában van mindazon energetikai, pénzügyi és befektetési lehetőségekkel, amelyek segítenek a még sikeresebbé válásban, valamint abban, hogy elégedettséget váltsanak ki ügyfeleikből, üzleti partnereikből és legfiatalabb munkavállalóikból egyaránt.