RENDEZVÉNYEK

Időpont: 2018. október 18-19. 
Helyszín: 
Visk/Vyshkove (Ukrajna)
Vulytsya Chervona Ploshcha 1., Zakarpats'ka oblast, 90454

Védnök:

Hennagyij Hennagyijovics Moszkal, Kárpátaljai Területi Állami Közigazgatási Hivatal elnöke
és Grezsa István, Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos 

Fő támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Meghívottak köre: ukrán és magyar szakmapolitikai döntéshozók, vízügyi és hulladékgazdálkodási hatóságok, KSZGYSZ tagvállalatok, környezetvédelmi laborok, kutatók, környezet-, és természetvédelmi civil szervezetek, érintett államigazgatási szervek

A program nyelve magyar és ukrán, szinkrontolmácsolást biztosítunk

Szakmai összefoglaló megtekintése

 

petkupa  cleancarpathia  hu emailbe kszgysz logo final ship 

A program célja:

Az eddigi sikeres és hatékony két magyarországi (2016 Szolnok, 2017 Vásárosnamény) Tiszai Kerekasztal példájára most Kárpátalján kerül megrendezésre egy minden érintett célcsoportot bevonó és kreatívan megdolgoztató workshop 30-40 fő részvételével, amelynek célja az ukrán hulladékgazdálkodási stratégiához kapcsolódó érintettségi térkép felrajzolása (adatbázis készítés) és a Tiszta Kárpátalja környezetvédelmi céljaihoz vezető legfontosabb lépések kidolgozása.

A kétnapos program első napján szakmai kerekasztalt szervezünk előadásokkal, interaktív csoportos munkával, a második napon pedig egy tanulmányutat tartunk, melynek keretében ellátogatunk egy súlyosan szennyezett területre, ahol bemutatjuk a mikroműanyag mérés módszertanát és a helyszín detektálását mobilapplikáció segítségével.

A program kiemelt célja, hogy megosszuk és feldolgozzuk a kijevi Waste Management Expo tapasztalatait és ez alapján meghatározzuk a legfontosabb szakmai lépéseket.

Az elfogadott ukrán hulladékgazdálkodási stratégiát támogatandó, azt gyakorlati lépésekre váltó együttműködést szeretnénk kialakítani országaink és szervezeteink között, hogy környezetünk állapotát megőrizni és egyben javítani is tudjuk. Ennek részeként szemléletformáló kampányokat is szervezünk a régióban, a lakosság érzékenyítése és környezettudatossága növelése érdekében.

TERVEZETT PROGRAM

III. Круглий стіл та ярмарок ідей За Чисту Тису.
Download

2018. október 18. (csütörtök, kijevi idő szerint):


Felvezető előadások után moderátori vezetéssel közös gondolkodás és megoldáskeresés az Ex Ante Tanácsadó Iroda segítségével.

09:00 - regisztráció, kávézás, beszélgetés közben PET Kupa mozifilm-előzetes megtekintése angol felirattal

Moderátor: Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője

09.30 - Köszöntő: - Viktor Mikulin, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese 

09.50 - Az ukrán nemzeti hulladékgazdálkodási stratégia: kihívások és lehetőségek Makovetska Yulia gazdasági PhD, a Ukrajnai Nemzeti Tudományos Akadémia, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Intézeteének vezető kutatója; Tatyana Omelianenko PhD, az ISWA fiatal szakcsoportjának ukrajnai koordinátora

10.20 - Kárpátaljai hulladékgazdálkodási körkép és tervek- Zsidik Béla, AVE

10.45 - Önkormányzatok között együttműködés a TSZH kezelés területén Ukrajnában Környezetvédelem a kommunális hulladékgazdálkodás összefüggésében – Makovetska Yulia gazdasági PhD, a Ukrajnai Nemzeti Tudományos Akadémia, Környezetgazdaságtan és Fenntartható Fejlődés Intézetének vezető kutatója; Tatyana Omelianenko közgazdasági PhD, az ISWA fiatal szakcsoportjának ukrajnai koordinátora

11.10 - Kérdések és válaszok, kávészünet

11.35 - Tiszta Kárpátalja és PET Kupa projekt bemutatása és a kijevi Waste management Expo tapasztalatai - Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezetője,a PET Kupa projektvezetője

12.00 - A hulladékmentesség (zero-waste) bevezetésének útja Lvivben (Ukraina) - Diana Popfalushi, Zero Waste Lviv (koordinátor).

12.25 - A tiszai hulladékprobléma a magyar vízügy szemével - Ambrusz László, osztályvezető, Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG)

12.50 - A Duna Régió Stratégia és zászlóshajó projektje, a JOINTISZA - Farkas György, Országos Vízügyi Főigazgatóság, Vízvédelmi és Vízgyűjtő- gazdálkodási Főosztály osztályvezető-helyettese

13.15 - Mikroplasztikok a természetes körforgásban. A másnapi terepgyakorlat elmélete – Nagy Dániel, Wessling Hungary Kft.

13.40 - Kérdések, válaszok

14.05 - ---Ebéd---

15.00 - Kárpátalja természeti kincsei, védett fajaiSzanyi Szabolcs elnök, PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

15.25 - Nemzetközi együttműködési lehetőségek – Huskroua, s egyéb pályázati lehetőségek – Bús László, K+F üzletág-vezető, Ex Ante Kft.

15.50  17:30: Közös gondolkodás és megoldáskeresés – Interaktív ötletbörze 3 csoportban

Témáink:

  1. Hogyan tudjuk segíteni a hulladékstratégia előrehaladását?
  2. Kik a legfőbb érintettek, hogyan szólítsuk meg őket?
  3. Szemléletformálás (oktatás és kommunikáció) terén mit tehetünk a tisztább folyóért?

17.30 – 18.00  Összefoglalás, konferencia zárása 

2018. október 19. (péntek)

Találkozó kijevi idő szerint 9:00 órakor a Polgármesteri Hivatal előtt.

Terepmunka egy súlyosan szennyezett Tisza-parti területen, ahol elvégezzük és bemutatjuk a mikroműanyag mérés módszerét a Wessling Hungary Kft. munkatársainak segítségével és a PET Kupa kollégái pedig ismertetik a szennyezett helyszín detektálási módját a Trash Out applikáció segítségével.

A Tiszta Kárpátalja programhoz kapcsolódva a helyszín megtisztítását is elvégzik a résztvevők és a PET Kupa önkéntesei.

A rendezvény főbb megállapításaiból, tapasztalataiból és a jövőbeli tervekről összegzés készül ukrán, magyar és angol nyelven.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg.

További támogatóink: Wessling Hungary Kft., Ex Ante Tanácsadó Iroda

Részvételi szándékát kérjük, jelezze a linken található űrlap kitöltésével:

Jelentkezési határidő: 2018. október 13.  

Támogatási lehetőség:

A konferencia támogatására lehetőséget biztosítunk. A helyszínen támogatói asztal, roll-up és szórólap kihelyezésére van lehetőség. Támogatási szándékát kérjük, hogy 2018. október 10-ig szíveskedjék jelezni az . e-mail címen. A támogató logóját elhelyezzük a konferenciaprogramon, feltüntetjük a rendezvény weboldalán.

Egyéb megjelenési lehetőségek:

Kiállító: Kiállítói asztal a konferencia helyszínén: 60.000,- Ft + 27% Áfa
Cégreklám: Roll-up vagy poszter kihelyezése a helyszínén: 40.000,- Ft + 27% Áfa
Szórólap kihelyezés a konferencia helyszínén: 30.000,- Ft + 27% Áfa

Szálláslehetőség

http://www.viskiturizmus.hu/

https://hotel.bela-visk.com/en/


További információk:

Hankó Gergely - 00 36 20 383 62 42

www.kszgysz.hu

petkupa.hu/hu_HU/
www.facebook.com/tisztakarpatalja/
www.karpataljaszeretlek.hu/

magyarkomanytamogatas

bethlen  termeszetfilm  th ex ante logo 3 tanacsado rgb  hu emailbe kszgysz logo final wessling print