RENDEZVÉNYEK

Rendezvényünk célja, hogy felhívjuk a jogalkotó, az állami-, környezetvédelmi-, vízipari szervezetek figyelmét a mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások eredményeire és a megelőzés lehetőségeire. Rendezvényünk kapcsolódik a Nemzetközi Duna-naphoz és a Műanyag-, és a Duna Stratégia célkitűzéseihez.

Az előadások a címekre kattintva tölthetők le.

Összefoglaló

A rendezvény az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg.

Agrarminiszterium

További támogatók:

 holofonlogo  kexport.eu 150 wessling print BALINT ANALITIKA

 

A mikroműanyagok kutatása az utóbbi 10 évben a tudomány középpontjában áll: Legfőbb forrásuk a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából, kozmetikai szerekből, valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján kerül a környezetbe. 2017 júliusában a Wessling Hungary Kft. és a PET Kupa kezdeményezésére mérésre került a mikroműanyag-tartalom a Tiszában, ami alapján elmondható, hogy óránként közel 200 millió darab mikroműanyag úszik le a Tiszán. Ezen adatok a nemzetközi eredmények tükrében is jelentősek (Nature Geoscience 2018). A vízi élővilágra egyértelműen káros szennyezés a halak kopoltyúját és bélrendszerét teljesen eltömíthetik, ami egyben a halálukat jelenti. E parányi darabok továbbá bevonzzák a baktériumokat, melyeknek jó élőhelyet biztosítanak, akár már egy élőlény szervezetén belül is. További kutatásokat igényel még, hogy a mikroból nanová aprózódó műanyagok milyen reakciókba képesek lépni más molekulákkal, adott esetben, az emberi testben.

Szakmai fórumunk célja - a Nemzetközi Duna Napra időzítve -, a meglévő mikroműanyag kutatási eredmények ismertetése mellett, hogy az egyes érintett mikor2iparágak és célcsoportok tudjanak egyeztetni, tudást megosztani és a megoldási lehetőségeken dolgozni. Szakmai fórumunkat délután a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Duna Régió Stratégia Miniszteri Biztosi Titkársága által szervezett nemzetközi szakember találkozó követi, ezzel is erősítve a két kezdeményezés eredményességét. Rendezvényünkre meghívjuk a Duna Régió Stratégia 2 érintett területének szakértőit (PA 4: A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése; PA 5: Környezeti kockázatok kezelése), a témában kutató laborokat, a ruhaipar képviselőit, egyetemi kutatókat, műanyagfeldolgozó, -újrahasznosító vállalkozásokat. 

Konferencia helyszíne: A Hely: 1039 Budapest, Kossuth Lajos üdülőpart 31/a térkép

Tömegközlekedéssel érkezőknek: a 34-es busszal (Árpád Híd pesti hídfő-rendőrpalota előtti megállókból) a Szamos utcánál kell leszállni, majd az Őrtorony, vagy Temesvári utcán lesétálni a Duna felé, majd jobbra fordulva néhány lépés után megérkezünk. 

Az autóval érkezők figyelmébe: a Kossuth Lajos üdülőpartra gépkocsival nem lehet behajtani, így parkolási lehetőséget az említett Őrtorony, Temesvári, vagy Szent János utcában (Római hotel) lehet találni. Ezeken az utcákon végigsétálva, majd jobbra (Szent János u. esetén balra) fordulva kis séta után megérkezünk.

Időtartam:

2018. június 28., 9.00-13.00

08.30 - 09.00
Regisztráció

09.00 - 11.20

Szakmai előadások Levezető elnök:  Hankó Gergely, ügyvezető: Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

09.10 - 09.20

Köszöntő – Jenei Gábor nemzeti koordinátor, Duna Régió Stratégia: Duna Stratégia és JoinTisza Projekt

09.20 - 09.35

Toronyi Zoltán ügyvezető, KEXPORT Klaszter: Műanyag Stratégia a Körforgásos Gazdaságban

09.35 - 09.50

Bordós Gábor projektvezető, Wessling Hungary Kft: Mikroműanyagok édesvízi ökoszisztémákban

09.50 - 10.05

Gerencsérné dr. Berta Renáta tudományos munkatárs, Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ:
Mikroszennyezők előfordulása víztestekben, különös tekintettel a mikroműanyagokra

betegség miatt elmarad

Dr. Németh Zsolt tudományos munkatárs, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar, Fenntartható Fejlődés Tanulmányok Intézet

10.20 - 10.35

kávészünet

10.35 - 10.50

Hartay Mihály hulladékgazdálkodási tanácsadó, TEXTRADE Kft.: A ruháktól az élővizekig: műszálak a fókuszban

10.50 - 11.05

Horváth István igazgatótanács elnöke, Holofon Zrt.: Műanyag hulladék jó kezekben

11.05 - 11.20

Kump Edina zero waste szakértő, hulladekmentes.hu.: Élet hulladék nélkül

11.20 - 12.35

World Café - Csoportos munkák az Ex Ante Tanácsadó Iroda tanácsadóival és a résztvevők aktív részvételével. A world café workshop lényege, hogy egységnyi idő alatt a lehető legtöbb hasznos információt és ötletet gyűjtse össze a kreatív csapatoktól. Főbb témáink lesznek:

- műanyagok kiváltásának, helyettesítésének lehetőségei
- mikroműanyagok technológiai szemmel: mérés, védekezés, beavatkozás
- műanyagok hasznosítása magasabb színvonalon és nagyobb volumenben
- mit tehetünk mi? a szemléletformálás szerepe

12.35 - 13.00

környezettudatos, kislábnyomú büféebéd
13.00 -  thdanubeday
Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi találkozója (külön regisztáció szükséges!további részletek angolul
International Danube Day – Challenges of plastic waste in the Danube region and beyond. Let’s act together! 

 

Konferencia támogató: A támogató logóját elhelyezzük a konferencia programján, a weboldalon.  A helyszínen roll-upot helyezhet el. - Ára: 300.000 Ft + ÁFA

Kiállító: Kiállítói asztalt kap a konferenciahelyszínen - Ára: 60.000 Ft + ÁFA

Szórólap elhelyezés: Szórólap elhelyezése a konferencián. - Ára: 40.000 Ft + ÁFA

Cégreklám, Roll-up elhelyezés a helyszínen: Logó elhelyezése a konferencia programon és a weboldalon - Ára: 50.000 Ft + ÁFA

Jelentkezzen Facebook-on is, mert az eseményhez friss, érdekes cikkeket és a konferencián elhangzó hivatkozásokat teszünk fel:

https://www.facebook.com/events/255844488314424/ facebook