RENDEZVÉNYEK

Postafiókunk megszűnt! Levelezési címünk: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/A. | Miért legyek KSZGYSZ tag? | Feliratkozás hírlevélre | email

Dátum: 2019. szeptember 11.
Helyszín: Hotel Benczúr, Budapest

A STREFOWA (Strategies to Reduce and Manage Food Waste – Stratégiák az élelmiszerhulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában) nemzetközi program a legjobb megoldásokat keresi az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és visszaszorítására, valamint a hulladék kezelésének legjobb módjaira. A kezdeményezés három éve indult útjára az Európai Unió támogatásával.

A STREFOWA projekt fő célja az élelmiszer- és élelmiszerhulladék-menedzsment fejlesztése a kiválasztott közép-európai városokban, amelynek eredményeként csökkenthetőek a – különösen az üvegházhatású gázok kibocsátásából származó – környezeti hatások, redukálhatók a költségek, illetve pozitív hatással lehetnek a társadalom széles rétegeire is (innovációk, start-upok, közösségi gondolkodás, élelmiszer-adományozás, vásárlói szokások befolyásolása, nemzetközi egyesület, versenyek, oktatási anyagok, iránymutatások, stb.).

 A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. öt közép-európai ország szervezeteivel (Ausztria, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország) közösen vesz részt a projektben, amelyben a Bay Zoltán Kutatóintézet partnereként a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. is részt vesz.

A projekt célja a vásárlók tudatosítása annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer váljék hulladékká, azaz:  

  • csökkenjen az élelmiszerhulladékok mennyisége, így a megelőzésre törekvés legyen a legfontosabb;
  • kapjon az élelmiszer második esélyt, így az adományozás szerepe növekedjen;
  • a hulladékstátuszba került élelmiszer ne hulladéklerakókra, hanem egyéb hasznosításra (pl. komposztálásra, biogáz termelésre) kerüljön.

A magyar lakosságnál hozzávetőleg 65 kg/fő/év élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek közel 50%-a megelőzhető lenne. Legnagyobb mennyiségben elkészített főtt ételek, péksütemények, zöldségek, gyümölcsök kerülnek a kukába, míg a drágább élelmiszeripari termékek, úgymint húsok, tejtermékek aránya ennél jóval kisebb (együttesen 20% alatti). Egy átlagos háztartás évente 50-60 ezer forintot pazarol el, dob a szemétbe – miközben ennek nagy része megtakarítható lenne némi odafigyeléssel, szokásaik megváltoztatásával.

A nemzetközi projekt eredményei hozzájárulnak majd a célcsoportok (termelők, gyártók, éttermek, kereskedelem, háztartások, hulladékkezelők, oktatás, környezetvédelmi hatóságok stb.) elméleti és gyakorlati ismereteinek kibővítéséhez, ezzel együtt az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzéséhez.

Erre a közös gondolkodásra hívjuk az érintett szervezetek, vállalkozások, intézmények képviselőit a 2019. szeptember  11-én, Budapesten, a Hotel Benczúrban megrendezésre kerülő – ingyenes, de regisztrációhoz kötött - konferenciánkra.

 

A konferenciára 2019. szeptember 5-ig, on-line lehet jelentkezni 

A konferencia tervezett programja:

Moderátor: István Zsolt szakértő

8.30-9.00 óra  Regisztráció 
9.00-9.05 óra  A STREFOWA projekt bemutatása
Bodnárné Sándor Renáta tudományos munkatárs, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
9.05-9.20 óra „Válassz engem!” Mit tehet a kereskedő  az élelmiszerpazarlás ellen,  és mit a fogyasztó? – a STREFOWA pilotok bemutatása
Zombory Csilla minőség- és környezetirányítási vezető, Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.
 9.20-9.40 óra  Élelmiszerhulladék-megelőzés az élelmiszerláncban
Kasza Gyula osztályvezető, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
9.40-10.00 óra Közétkeztetés és élelmiszerhulladék
Tóth András ügyvezető, InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.
10.00-10.20 óra TE-FOOD élelmiszer nyomonkövetési rendszer bemutatása
Bessenyei István ügyvezető, Laurel Kft.
10.20-11.00 óra Kávészünet
11.20-11.40 óra  Mit tehetnek a gyártók?
Vörös Attila főtitkár, Felelős Élelmiszerforgalmazók Szövetsége
11.40-12.00 óra Élelmiszercsomagolás a hulladékkeletkezés megelőzéséért
Skriba Tamás ügyvezető, Pandan Kft.
12.00-12.20 óra Hulladékból érték: az élelmiszer hulladékok hasznosítási útja
Véh Mónika környezetvédelmi és minőségügyi menedzser, Biofilter Környezetvédelmi Zrt.
12.20-12.40 óra Az Élelmiszerbank eredményei az elmúlt években
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke
12.40-13.00 óra A menü egyharmada
Szabó Eszter kommunikációs vezető, Felelős Gasztrohős
13.00-13.30 óra Kötetlen beszélgetés – a konferencia zárása
13.30-14.00 óra Szendvics-ebéd

   

Bővebb információ teljes projektről: www.reducefoodwaste.eu

 bay small kornyezetvedelmi KSZGYSZ logo szovegoldalt kicsi   interreg strefowa  

 Média támogató:                     

  Trademagazin 4x

 

 

ONLINE JELENTKEZÉS

Határidő: 2019. szeptember 5.