Díjak

Management Kategória:

Mikro- és kisvállalkozás: 

Katica Tanya Élményközpont

A Katica Tanya, mint turisztikai szolgáltató missziója, hogy a hozzá érkező látogatók ökológiai lábnyoma kisebb legyen, mint ha azok otthon maradtak vagy máshova mentek volna.

Társaságunk fejlesztési stratégiája:

  • • Minden fejlesztésünket alárendeljük a fenntartható fejlődés alapelveinek és az ökológiai lábnyom minimalizálásának.
  • • Csak olyan fejlesztést valósítunk meg, amely nem használ energiát, vagy ha használ, azt mi megújuló forrásból fedezzük
  • • Nem használunk „fizess egyet kapsz kettőt akciózás, minden látogatónkat arra sarkalljuk, hogy annyit fogyasszon amennyire szüksége van és ezt lehetőleg egészséges forrásból,

Ezen stratégia végrehajtása számos első látásra „irracionális” döntést hordoz: a boltunk és éttermünk választéka mellőzi az egészségtelen termékeket (pl. chips, kólák), számos magas hozamú, ám komoly környezeti hatással járó attrakciót nem használunk (pl. benzines gokart, elektromos játékok).

Számos olyan intézkedést vezettünk be, amely „gazdaságtalan”, de mind a fenntartható gondolkodást, annak népszerűsítését szolgálja . Egy jó példa a „Fizess hulladékkal” akciónk, amelynek keretében látogatóink a belépőjegyük egy részét tudják hulladékkal (PET, aludoboz, papír) „fizetni”, amelyet mi a piaci ár felett számítunk be, ezzel is motiválva vendégeinket a „hulladék-tudatos” magatartás kialakítására és fenntartására.

Bízunk abban, hogy az Élményközpontunkban évente megforduló 65,000 látogató nemcsak kiváló élményekkel távozik tőlünk, hanem hazavisz valamit a mi értékrendünkből is.

Közép- és nagyvállalkozás

 

LEGRAND Zrt.: Elődeink nyomán, utódaink érdekében

 

A Legrand Zrt. jogelődjei révén közel 100 éve van a magyarországi piacon. Tervez, gyárt és értékesít villamosszerelési anyagokat. A multinacionális vállalat, a Legrand Csoport a klasszikus villanyszerelési és kisfeszültségű villamosszerelési termékek piacán vezető helyen áll a világban. A Legrand Csoport magyarországi vállalata a közel 500 főt foglalkoztató Legrand Zrt.

2015 évben több jelentős elismerést ítéltek a vállalatnak külső, független bírálók: Üzleti Etikai Díjat, Üzleti Élet a Környezetért I. helyezésért járó emlék plakettet és oklevelet, e-tananyagért Innováció kategóriában I. helyezést, Magyar Termék Nagydíjat és Business Superbrands díjat vehették át.

A Legrand Zrt. kiemelten kezeli környezetét és annak védelmét, vezetése magáénak vallja a „fenntartható fejlődés” gondolatát. Pályázatukban röviden összefoglalták a sokoldalú környezetvédelmi programunk legjelentősebb eseményeit. Bemutatták az Ökopoly versenyt, a „Két kerékkel egészségesebb” kerékpáros napot, írtak a hulladékkezelési szabályozásukról, szemétgyűjtési és parkosító megmozdulásokról is.

A vállalat vezetése a Legrand Csoport és a Legrand Zrt. tekintetében egyaránt tudja, hogy óriási a felelőssége a munkavállalók, a társadalom és környezet iránt. Álláspontjuk az, hogy elsősorban nem beszélni kell a hiteles és felelős működésről, hanem sokat és folyamatosan tenni azért, hogy ez a szellemiség a gyakorlatban is érvényesüljön.

 

MOL PETROLKÉMIA Zrt.

A MOL Petrolkémia Zrt. (volt Tiszai Vegyi Kombinát, TVK) az ország egyik legnagyobb vegyipari komplexuma és egyetlen poliolefin gyártója. A petrolkémiai tevékenység kulcsa a két olefin üzemünk együttes működése, ahol döntő többségben vegyipari benzinből és könnyű szénhidrogénekből állítunk elő etilént és propilént. Ezen monomerekből a polimer üzemeinkben műanyagipari alapanyagokat, polietilént és polipropilént állítunk elő. A vegyipar területén tevékenykedő vállalatként működésünk jelentős környezeti hatásokkal jár, amelyet különböző energiahatékonyságra irányuló intézkedések megvalósítása által is folyamatosan igyekszünk csökkenteni. A környezettudatos gondolkodás és a fenntarthatóság elvei megjelennek vállalatunk hosszú távú stratégiájában is. Társaságunk energiaintenzív vállalatként nagy hangsúlyt fektet az általa üzemeltetett létesítmények energiafogyasztási hatékonyságának növelésére, energetikai veszteségeink csökkentésére, azaz az energiatudatos üzemeltetésre, ezáltal a környezet terhelésének minimalizálására. Ezen törekvéseinkről 2014-ben pályázatot adtunk be a KÖVET által meghirdetett Ablakon Bedobott Pénz Programra, ahol Karbon különdíjban részesültünk. A nyertes pályázat legjelentősebb akciója az olefin üzemek között megépülő összekötő vezeték, amely által éves szinten ~18 000 tonnával csökkent a CO2 kibocsátásunk. Az akció megvalósításával az olefin üzemek indulása és leállása során keletkező jelentős mennyiségű szénhidrogén veszteség kerül hasznosításra a két üzem között kiépített „köldökzsinór vezetéknek” köszönhetően. A vezeték kiépítése 235 millió Ft beruházást igényelt, amely beruházás közel negyed év alatt megtérült, ugyanis több mint 1 milliárd forint megtakarítást jelent évente, továbbá jelentős lépést tettünk a környezetünk megóvása érdekében.

 

Termék és szolgáltatás kategória:

AKUSZTIKA Mérnöki Iroda Kft. – Zajvédő fal újrahasznosított gumiabroncs felhasználásával

Az AKUSZTIKA Mérnöki Iroda Kft. a zajvédő falat egy magyar céggel közösen fejlesztették ki, akik hulladék autógumi újrahasznosítással foglalkoznak (Granuflex Kft). Ők végezték a fal kitöltő anyagának gyártását az Akusztika Kft által megadott szempontok alapján. A különleges elnyelő elemet az Akusztika Kft továbbfejlesztette. Ennek eredménye képen „lego rendszerű” gyors helyszíni összeállításra van mód. A falazat 4 m magasságig az eddigi helyszíni munkálatok töredéke alatt felállítható. A zajvédő falak összeállítását a hátrányos területen lévő bajai telephelyünkön, hazai munkaerővel végezik, így a kivitelezés során a zajvédő falazat az előre gyártott panelekből gyorsan és szakszerűen összeállítható.  Nagyobb megrendelés esetén a termelés növelésével a munkaerő létszám növelhető. További társadalmi haszonként jelentkezik a hulladék gumik újrahasznosítása, mely környezettudatosságot is eredményez, hiszen a termék ezen szempontok alapján lett kifejlesztve. Az előállítás olcsóbb mit a más hasonló céllal gyártott zajvédő falak, melyek sajnálatos módom még mindig fából, vagy ragasztóval összepréselt faforgácsból készülnek. Ezzel szemben ez a termék az újrahasznosítás miatt az összes konkurens terméket több lépéssel megelőzi a környeztet tudatosság és a környezet védelme területén.

 

EPCOS Kft.

A nemzetközi megmérettetésre nevezett innováció lényege, hogy nem csupán a kondenzátor előállítása, de annak felhasználása során is jelentősen csökken a környezeti terhelés azáltal, hogy a szombathelyi mérnökök az eszköz egyik legfontosabb részét, az elektrolitot – vagyis a kondenzátorban lévő folyadékot – fejlesztették. A szombathelyi EPCOS innovációja révén az új generációs alumínium elektrolit kondenzátor akár nyolcezer órás folyamatos működést és élettartamot garantál, és az eddigieknél jelentősen kedvezőbb energia-hatékonysági és környezetterhelési tulajdonságokkal rendelkezik. Az EPCOS újgenerációs alumínium elektrolit kondenzátorát elsősorban szolár rendszerekben, illetve szolár inverterekhez használják. Ezen a speciális területen alkalmazott kondenzátorok fejlesztésében és gyártásban az EPCOS világszinten a piacvezetők egyike.

A szombathelyi EPCOS a nemzetközi TDK csoport európai elektronikai fejlesztő- és gyártóközpontja. A nyugat-magyarországi régió egyik legjelentősebb munkáltatójaként az EPCOS mintegy 50 ezer négyzetméternyi szombathelyi fejlesztő- és gyártóbázisán jelenleg több mint 2000 főt foglalkoztat.

A kutatás-fejlesztés a vállalaton belül az egyik kiemelt terület: a K+F részleg jelenleg mintegy 100 fős létszámmal működik, és folyamatosan bővül. Az EPCOS évente több mint 1 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre.

WATERSCOPE International Zrt.

A WaterScope a környezet védelmében

A vízminőség javítása kiemelt Európai Uniós és kormányzati irányelv a vízveszteség csökkentése, a víz előállításához csatlakozó energiaköltségek csökkentése, fókuszpontjában van jelenlegi zöldipari fejlesztéseknek. Magyarországon több helyen olyan víztisztítási módszert alkalmaznak, ahol az egyes szűrőberendezések – homokszűrők, aktívszenes szűrők – fertőtlenítése, mosatása, napi illetve heti rendszerességgel történik. Ennek a tisztítási folyamatnak az energiaigénye magas, a felhasznált víz mértéke csökkentésre szorul. Mivel az ÁNTSZ illetve a helyi szervek illetve a technológia megköveteli a folyamatos fertőtlenítést, ezért jelen pillanatban úgynevezett technológiai megelőzéssel, időpontra adottan történik meg a fertőtlenítés, illetve az ezzel kapcsolatos mosatás. A WaterScope egy olyan berendezés, mely a szűrőkön megjelenő mikroszkopikus méretű élő szervezetek azonosítására és az egyedek megszámlálására alkalmas, így kialakítható egy állapot alapú karbantartás, ami az esetek nagy többségében a fertőtlenítési folyamat mennyiségének csökkentését célozza. Ezzel a mennyiségi csökkentéssel jelentős energia takarítható meg, mivel egy-egy szűrő felmelegítése és hőn tartása (70oC) 500 kW energia felhasználásával jár.