Díjak

S a j t ó a n y a g

Az idén 30. születésnapját ünneplő Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szombaton tartotta hagyományos Országos Találkozóját és a Díjátadó Gálát. Ez alkalommal hirdették ki a Szövetség által 1992-ben alapított „A Környezet Védelméért” Díj 2020. évi és 2021. évi nyerteseit.

A Díj alapításával a Szövetség célja az, hogy elismerje mindazokat, akik tevékenységükkel szolgálják a környezet védelmét, értékeinek megóvását, a környezeti terhelés csökkentését, a szennyezések megelőzését – azaz a fenntarthatóság és a körforgásos gazdasági modell érvényesítését. A díjak három kategóriában (vállalkozás, ifjúsági, egyéni) kerülnek odaítélésre a Szövetség Elnökségének döntése alapján.

A Bálna Budapest nagytermében megtartott Országos Találkozón a környezetipar több mint 300 résztvevője jelenlétében Dr. Ágoston Csaba, a Szövetség elnöke adta át a Díjakat.

A 2020. évi „A Környezet Védelméért”’ Díj vállalkozás kategóriájának nyertese a Rakun Kft. lett, amelynek ügyvezetője, dr. Horvátth Sarolta vette át a Díjat a Szövetség elnökétől, az Oklevelet pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságpolitikáért felelős helyettes államtitkárától, Hizó Ferenctől. A Rakun Kft. az étel el- és kiszállításhoz használt eldobható csomagolóanyagok helyett egy, a körforgásos gazdaságnak is megfelelő, hulladékmentes ételcsomagolási rendszert honosított meg 2020. novemberében Magyarországon.  

Mára már 101 vendéglátóhely csatlakozott a Rakun közösséghez, így többezer egyszerhasználatos műanyag doboz használatát, hulladékká válását előzték meg.

Rakun Kft KSZGYSZ 0013A 2020. évi „A Környezet Védelméért”’ Díj vállalkozás kategóriájának nyertese a Rakun Kft. lett

A 2020. évi Díj egyéni kategóriájának díját Czippán Katalin nyerte el. Czippán Katalin környezeti nevelési és kommunikációs szakember, aki oktatóként, trénerként, kutatóként, stratégaként dolgozik a fenntarthatóságot szolgáló oktatás és kommunikáció területén itthon és külföldön. Részt vett a Planet Budapest koncepciójának kialakításában és megvalósításában is. A Kék Bolygó Alapítvány által gondozott Zöld Föld tankönyv és nevelési oktatási program szakmai vezetője. Jelentős szerepe van abban, hogy a fenntarthatóság rövidesen választható érettségi tantárgy lehessen. 

Jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség Oktatási és Kommunikációs Bizottságának oktatási vezetője, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság tagja, valamint a Tiszta Út Alapítvány kuratóriumi elnöke. A Díjat dr. Ágoston Csaba a Szövetség elnöke adta át, az Oklevelet a rendezvény arany fokozatú támogatója, az Envirotis Zrt. nevében Czeglédi Andor vezérigazgató-helyettes.

Czippan Katalin KSZGYSZ 0041A 2020. évi Díj egyéni kategóriájának díját Czippán Katalin nyerte el

A 2020. évi Díj ifjúsági kategóriájának nyertese Deák Viktória, az MNB junior elemzője lett, aki kiemelkedő érdeklődéssel és alapossággal indult el a fenntartható pénzügyek területén. A Magyar Nemzeti Bankban végzett gyakornoki munkája után junior elemzőként ma már a Fenntartható Pénzügyek Főosztályán dolgozik. E minőségében publikál az MNB Zöld Programjáról, valamint oktat a zöld pénzügyi egyetemi kurzusokon. Számára a Díjat Dr. Ágoston Csaba elnök és az Oklevelet pedig Dr. Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át.

Deak Viktoria KSZGYSZ 0062A 2020. évi Díj ifjúsági kategóriájának nyertese Deák Viktória,

A 2020. évi elismerések átadása után a résztvevők ízelítőt kaptak a Szövetség 30. évfordulójára készülő film előzetesének bemutatásával:

Az ízelítő után a 2021. évi díjak átadására került sor:

A 2021. évi „A Környezet Védelméért” Díj vállalkozás kategóriájának nyertese a Thermofoam Kft. lett, a díjat Pirityi László János ügyvezető vette át a Szövetség elnökétől és Iga Benedektől, a Szövetség alelnökétől.

A cég, amely 100 %-ban magyar tulajdonú cég és a kezdeti „garázsvállalkozás”-ból mára korszerű, fejlett, európai színvonalú nagyüzemmé nőtte ki magát. A saját szabadalmakból fejlesztett termékek gyártása és a cég működése is környezetbarát módon történik. A cég a polietilén habok gyártása során olyan fejlesztéseket valósított meg, melynek eredményeként olyan zárt körkörös gyártási folyamatot alakított ki, amelyben a gyártási hulladékokból ismét újrahasználható csomagolóanyagot (légpárnás fóliát) képes előállítani. E termékek hulladékká válása esetén azok díjmentes visszavételét is biztosítják, így ez a folyamat egy zárt rendszert alkothat.

 Thermofoam Kft KSZGYSZ 0086A 2021. évi „A Környezet Védelméért” Díj vállalkozás kategóriájának nyertese a Thermofoam Kft. lett,

A 2021. évi “A Környezet Védelméért” Díj egyéni kategóriájának nyertese Molnár Attila Dávid természetfilmes, rendező, forgatókönyvíró, tanár, a PET Kupa társalapítója és szervezője.

Molnár Attila Dávid munkásságával környezetvédelmi és ismeretterjesztési célokat szolgál, személyiségével magával ragadja az ismerőst, az ismeretlent és sikeresen motiválja őket arra, hogy ne veszítsék el környezetvédelmi tenni akarásukat, reményüket és közösségben cselekedve tegyenek hasznosat.

Írói és rendezői képességeit igazolják díjnyertes filmjei, többek között a Nagy fafilm, A papagájok birodalma, A megörökített rinocérosz. Tavasszal világot látott „A folyómentő teherautó” c. dokumentumfilm pedig az összes "Tisza nyelven" hírét viszi a folyószennyezésnek, s a kárpátaljai úttörő folyóvédők heroikus küzdelmének.

A Díjat Dr. Ágoston Csaba, a Szövetség elnöke, az Oklevelet Kovács Péter, a BM főosztályvezetője, Magyarország vízigazgatója adta át a díjazottnak. Molnar Attila David KSZGYSZ 0091A 2021. évi “A Környezet Védelméért” Díj egyéni kategóriájának nyertese Molnár Attila Dávid

A 2021. évi Díj ifjúsági kategóriájának nyertese Kovács Domokos Péter, aki 2022-ben Magyarország ENSZ ifjúsági küldötte.

Önkéntes tevékenysége során kiemelten kezeli a környezetvédelem kérdését, nemzetközi fórumokon képviseli Magyarországot és bemutatja olyan sikeres magyar fiatalok munkáját, akik cselekednek a környezet védelméért. A hazai fiatalok felé kommunikálja az ENSZ környezetvédelmi munkáját, segít abban, hogy megszerezzék a nemzetközi projektszervezéshez szükséges tudást, gyakorlatot. Páratlan tárgyalóképességével és kitartásával végzi szemléletformáló munkáját. Uniós fórumokon is fontosnak tartja, hogy képviselje a környezetvédelemmel kapcsolatos témákat és azt később lokális szinten valósítsa meg.

Kovacs Domokos Peter KSZGYSZ 0112A 2021. évi Díj ifjúsági kategóriájának nyertese Kovács Domokos Péter


A Díjat Dr. Ágoston Csaba elnök, az Oklevelet pedig a rendezvény arany fokozatú támogatójának, a Porsche Hungaria Kft. képviselője, Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató adta át.

A KSZGYSZ Elnöksége a beérkezett pályázatok értékelése során úgy döntött, hogy Különdíjat adományoz a váci Csillagfürt Öko Óvoda számára, így ezt a Díjat az intézmény vezetője, Nemes Sára vette át a Szövetség elnökétől és az Oklevelet pedig Bálint Mária alelnöktől. Az Óvoda nevelési programjában kiemelt szerepet kap az egyéni érdeklődés, aktivitás kibontakoztatása, együtt a természetközeli, egészséges életmódra neveléssel. Mindezt személyre szabott projektmódszertannal teszik, amely a fenti attitűdök kialakításához biztosít lehetőséget, az egyéni, olykor eltérő érettségi, fejlettségi szintnek megfelelően. Az óvoda tevékenységében megvalósítja a tanulás és a munka játékosságának előtérbe helyezését, a kreativitás és a sokszínűség kibontakoztatásával pedig a gyerekek felfedezhetik önmagukat és a környezet csodáit.

Az óvoda pedagógiai eszköztárának alapja a mese és a játék, amely – ahogy vallják – maga az élet.

A KSZGYSZ elnökségének több tagja - megismerve az óvoda mintaértékű munkáját – arra a döntésre jutott, hogy szakmai és pénzügyi támogatását ajánlja fel az óvoda részére, melynek tartalmát már a rendezvény ideje alatt egyeztették az érintettek.

Csillagfurt Oko Ovoda KSZGYSZ 0135Különdíj a váci Csillagfürt Öko Óvoda számára 

Ez alkalommal került átadásra egy rendkívüli szakmai életút elismeréseként „A Környezet Védelméért” 2021. évi egyéni díj Markó Csaba részére, aki jelenleg a KSZGYSZ szakmai igazgatójaként dolgozik, de több mint 40 éve a környezetvédelem különböző területein munkálkodik és a KSZGYSZ ASZEK ügyvezetői posztját is betölti. A Díjat a Szövetség elnöke, Dr. Ágoston Csaba, az Oklevelet Hankó Gergely ügyvezető adta át. Marko Csaba KSZGYSZ 0155„A Környezet Védelméért” 2021. évi egyéni díj Markó Csaba részére

„A Környezet Védelméért” Díj idén megújult, hiszen az üveg évében újrahasznosított üvegből és hulladék faanyagból készítette el Kiss-Németh Anita üvegműves, a Díj designját pedig a tiszai PET Kupa ihlette.

A Szövetség több mint 250 hazai zöldipari vállalkozást, intézményt, szervezetet tömörít, akik munkájukkal jelentős mértékben járulnak hozzá Magyarország környezeti állapotának javításához, a fenntarthatósági célok eléréséhez. „Szövetségünk céljai és alapértékei az elmúlt 30 év alatt nem változtak, azokat a technikai fejlődés és a környezeti állapot változásai közepette is megőrizzük, innovációkkal alkalmazkodva és megvalósítva az eredeti célkitűzéseinket. Örömmel látjuk, hogy ez a szakmai kör - olykor versenytársakként is – de együtt is működik” mondta el köszöntőjében Dr. Ágoston Csaba a Szövetség elnöke.

Az est további részében került sor a tombolára, amelynek teljes bevételét a Szövetség a kárpátaljai folyóvédelmi és a hulladékgazdálkodási tevékenység támogatására fordítja.  A támogatást a „Színes tartályok” ökológiai mozgalom nevű civil szervezet kapja, amely Beregszászon zajló nagytakarítást, illetve Körösmezőn nagyszabású folyótakarítást fog ebből a pénzből megvalósítani.

Rendezvényünk támogatói:

Arany fokozatú támogatóink: Envirotis Holding Zrt., Porsche Hungaria Kft.
Ezüst fokozatú támogatóink: ALCUFER Kft., Bálint Analitika Kft. és az Inter-Metal Recycling Kft.
Bronz fokozatú támogatóink: Agriapipe Kft., Biofilter Zrt., Design Kft., Encotech Kft., ENVECON Kft., Green Collect Kft., PALOTA Környezetvédelmi Kft., TRENECON Kft., Wessling Hungary Kft.

Az eddigi díjazottak

A sajtoanyag letöltése (pdf)

Képgaléria

 

Bővebb információ:
Istenes Anna nemzetközi és kommunikációs igazgató
.
Tel.: +36 30 867 8185
Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége