Zöldipar Vs COVID-19
Egészségügyi védőeszközök biztonságos hulladékkezelése

A rendszeres hulladékgyűjtési szolgáltatások zavartalan végzése kulcseleme a városi élet minőségének.

A járványhelyzet idején egyre nagyobb problémát okoz a hulladék elszállítása kapcsán a szállítási dokumentumok aláírással történő ellátása. A mostani helyzetben mindenhol csökkentett létszámban dolgoznak, sok időt vesz igénybe az aláírásra jogosult személyek felkutatása, ha egyáltalán a helyszínen vannak az illetékesek. Ez megnöveli a tartózkodási időt és a személyek számát akivel közeli kontaktust kell kialakítani. A sofőrök biztonsága miatt a hulladékkezelők szeretnék minimálisra csökkenteni a közeli kontaktot a szállítások elvégzésekor, hiszen ha ők nem egészségesek, leáll a hulladékszállítás így nemcsak nekik, de a partnereiknek is kára keletkezik.

Ahogy Antonis Mavropoulos, az ISWA elnöke is említi videóüzenetében: „akkor jövünk rá milyen fontos a hulladékgazdálkodás, amikor hiányzik”. Egyben felhívja a figyelmet a hulladékkezelés létfontosságú mivoltára, valamint arra, hogy a hulladékkezelésben dolgozók védelme szintén nagyon fontos az egészségügyi dolgozók védelméhez hasonlóan. A munkafolyamatokban résztvevők „emberi védőpajzsként szolgálnak a mi egészségünk védelmében”. Hogy a járvány ne okozzon további súlyos problémákat, a hulladékgazdálkodás zavartalan működésének biztosítására hívja fel a figyelmet. Arra kér minden iparági szereplőt, hogy ajánlja fel know-how-ját, technológiáját és szolgáltatását a kormányok, önkormányzatok, egészségügyi intézmények részére, hogy a lehető legjobban hozzájáruljon a jelenlegi veszélyhelyzet kezeléséhez, legyen az a hulladékok elszállítása, valamint a veszélyes egészségügyi hulladékok ártalmatlanítása. 

Megoldások, gyakorlatok külföldről:

Nagy-Britanniában a hulladékkezeléssel foglalkozó dolgozókat kulcsfontosságú dolgozókká nyilvánították, megkülönböztetett helyzetben vannak.

Ausztriában már elrendelték a vészhelyzet idejére, hogy a szállítási dokumentumok aláírás nélkül is érvényesek.

th saubercovid
A hulladékszállítókat Ausztriában hősként tartják számon

Itthon is már egyre nagyobb az összefogás és a szolidaritás, Te is csatlakozhatsz az FKF kampányához, „Integess Te is, ha kukásautókat, vagy köztisztasági dolgozókat látsz!

Franciaországban a kormány új hulladékgazdálkodással kapcsolatos egészségügyi intézkedéseket hozott: arra kérik az embereket, hogy a használt zsebkendőket, maszkokat és kesztyűket egy funkcionális zárórendszerrel rendelkező, különálló és ellenálló műanyag zacskóba dobják. Ezt a zacskót óvatosan le kell zárni, majd 24 órán keresztül meg kell őrizni, mielőtt a háztartási hulladékok műanyag zsákjába helyeznék. Semmi esetre se szabad a használt zsebkendőt, maszkot és kesztyűt a szelektív hulladékgyűjtőbe (csomagolás, papír, karton, műanyag) dobni.

Napi egyeztetéseket szerveznek a kormány és az egész szektor között a helyzet alakulásának nyomon követése és a szükséges alkalmazkodási intézkedések meghozatala érdekében.

Számok Wuhanból: Wuhan január 20. óta 142.000 tonna veszélyes egészségügyi hulladékot rakott le.

További linkek:

ISWA hír koronavírus
Wuhan_hulladékkezelés_koronavírus