Zöldipar Vs COVID-19

A COVID-19 néven ismert légzőszervi betegség kitörése terjed tovább az egész világon.

Az egyik elsődleges javaslat, amely szerint mindenki rendszeresen és alaposan mosson kezet a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, még inkább jelenti annak a létfontosságát, hogy a közműveknek tiszta és biztonságos vizet kell biztosítaniuk a betegség terjedésének megakadályozására.

A válság idején különféle kérdéseket tesznek fel arról, hogy a COVID-19 átvihető-e vízen és szennyvízen keresztül.

A vízügyi ágazat globális szakmai szervezetei, intézményei és szövetségei gyorsan közzétették a tényeket és útmutatásokat tartalmazó dokumentumokat, hogy minden aggályt elhárítsanak, és segítséget nyújtsanak a téves információk és a hamis hírek előállításának és terjesztésének folyamában.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a különböző forrásokból származó főbb javaslatokat egy helyen. 

A tények a COVID-19-ről és az ivóvízről 

Március elején kiadták az Egészségügyi Világszervezet (WHO) műszaki ismertetését a víz- és szennyvízkezelő szakemberek és szolgáltatók számára.

A COVID-19 vírus ivóvízben vagy szennyvízben való túléléséről nincs bizonyíték - mondta a WHO, és hozzátette, hogy a két fő terjedési út a légzés vagy az érintkezés.

Burkolt vírusként a COVID-19 „nem robusztus”, kevésbé stabil a környezetben, és érzékenyebb az oxidánsoknak, például a klórnak.

Hagyományos, központosított vízkezelési módszerek, amelyek „szűrést és fertőtlenítést alkalmaznakinaktiválják a COVID-19 vírust” - tette hozzá a szervezet.

Azokon a területeken, ahol nincs központi kezelés, a „háztartási vízkezelési technológiákat”, ideértve a forralást, vagy a nagy teljesítményű ultraszűrők vagy nanoszűrők használatát, a napsugárzást, valamint a nem zavaros vizekben az UV-besugárzást és a megfelelő adagolá szabad klórt ”kell alkalmazni.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) megjegyezték, hogy a COVID-19 vírust nem fedezték fel az ivóvízben.

„Az ivóvíz védett a koronavírus ellen” 

Eközben a KWR Vízkutató Intézet doktora, GertjanMedema professzor, mikrobiológus megerősítette, hogy Hollandiában az ivóvíz védett a koronavírus ellen.

A súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) koronavírus során a WHO felkérte őt, hogy értékelje a betegség vízben és szennyvízben terjedő kockázatát.

Azt mondta: „Azok az ivóvíz-közművek, amelyek vizüket felszíni vízforrásokból állítják elő, több fertőtlenítő akadályt állítottak fel a baktériumok, vírusok és protozoák eltávolítása céljából, amelyeket az ivóvíz mikrobiális biztonságának elemzése is biztosít. A felszín alatti víz viszont a felszín alatti felületén jól védett minden mikrobiális szennyeződés ellen, ideértve a vírusokat is. ”

Stantec nemzetközi mérnöki vállalat egy tanulmányban elmondta, hogy a közzétett kutatások alapján „a víruskezelési folyamatok, amelyek megfelelnek a víruseltávolítási / inaktivációs előírásoknak, várhatóan hatékonyak lesznek a koronavírusok elleni védekezésben”.

A koronavírusok kezelése a szennyvízben 

A szennyvízkezelés kapcsán a WHO hozzátette, hogy „eddig nincs bizonyíték arra, hogy a COVID-19 vírust szennyvízkezeléssel vagy anélkül szennyvízkezelő rendszerek útján terjesztették volna”.

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) szerint a szennyvíztisztító telepek kezelik a vírusokat és más kórokozókat, és a vírus "különösen érzékeny a fertőtlenítésre".

A szennyvízkezelési műveletekben részt vevő alkalmazottak számára nem javasoltak COVID-19-specifikus védelmet - mondta a Víz Környezetvédelmi Szövetség (WEF). A dolgozóknak rutin gyakorlatokat kell követniük a szennyvíznek való kitettség megakadályozása érdekében.

A Szövetség azonban hozzátette, hogy a COVID-19 átjuthat széklet-orális úton is. Az vírus RNS-ének kimutatására került sor a beteg székletében, miután a tudósok észrevették, hogy a COVID-19 vírussal fertőzött néhány betegnél láz helyett hasmenés jelentkezett a fertőzés korai szakaszában, viszont a láz gyakrabban fordult elő.

A CDC szerint "a COVID-19 átterjedésének veszélye egy fertőzött személy székletéből szintén ismeretlen".

Hozzátette azonban, hogy a kapcsolódó koronavírusok, például a SARS és a Közel-Kelet légzőszervi szindróma (MERS) korábbi kitöréseinek adatai alapján a kockázat várhatóan alacsony lesz. A mai napig nem érkezett jelentés a COVID-19 széklet-orális átviteléről.

Mi történik, ha a vízkezelő létesítmények üzemeltetőit karanténba helyezik? 

Arra a kérdésre, hogy „Mi lenne, ha a munkavállalók otthonikaranténba kerülnek, akkor is biztosított lenne a vízellátás?”, az Ausztrál Vízszolgáltató Szövetség (WSAA) válaszolt: „A vízszolgáltatók felkészültek a COVID-19-re adott válaszuk kezelésére”.

Általában a vízkezelő telepek biztonságosak, tartalék energia ellátással rendelkeznek, és kevés személyzetre van szükségük működtetésükhöz, valamint néhány vízkezelő létesítmény távolról is üzemeltethető - mondta a szakember.

Hozzátette, hogy a vízszolgáltatók biztosítják, hogy több alkalmazott legyen képes vízkezelő létesítmények és vízellátó rendszereküzemeltetésére, így ha valaki valamilyen okból szabadságon van, az ivóvizet továbbra is biztonságosan és megbízhatóan lehet szolgáltatni.

Az Amerikai Vízművek Szövetsége (AWWA) szerint azonban a lehetséges távolmaradások „befolyásolhatják az ivóvíz és a szennyvíz rendszer üzemeltetőit, valamint képességüket a rendszerek megfelelő működtetésére és karbantartására, ezáltal növelve a közegészségügyi kockázatokat”.

A COVID-19 által okozott lehetséges működési kihívások 

Az AWWA által a hónap elején végzett tagfelmérés a COVID-19 által előidézett üzleti működési kihívásokról szól (eredmények az alábbiakban):

A legfontosabb eredmények a következők voltak: „Hiányosság / a műveletek folytonossága” és „A terepi műveletekre gyakorolt ​​hatások (mérőolvasás, javítások stb.).

Kevin Morley, a szövetségi kapcsolatok menedzsere elmondta: „A közegészségügy és a környezet védelmezőjeként a vízügyi szakemberek jártasak a vízellátás védelmében, valamint a rutinszerű és szélsőséges eseményekkel kapcsolatos kockázatok kezelésében. A koronavírus helyzet potenciális munkaerőt és ellátási láncot érintőkérdéseket vet fel a szolgáltatás hasznosságának folytonossága szempontjából. ”

Morley azt javasolta, hogy a közművek készüljenek fel a „működést érő esetleges hatásoka”, ideértve a személyzet távollétét is, és reagáljanak az ügyfelek vízbiztonsági kérdéseire.

Kapcsolódó tartalom:

Aquatech Newsletter-2020-03-24

Watersanitationhygiene and waste management for COVID-19

COVID-19 responsewater sector preparation, vigilancecrucial

Coronavirus and DrinkingWater and Wastewater

Drinkingwaterverywellprotectedagainstallvirusesincludingcoronavirus

water utilities11