Hazai hírek

Ünnepélyes eredményhirdetéssel zárult a Birdo – Az év madárfotósa 2022 fotópályázat

Tata, 2022. november 26. – Ünnepélyes díjátadóval és a nyertes fotókból összeállított kiállítás megnyitójával zárult a Birdo – Az év madárfotósa 2022 fotópályázat. A magánszemélyek kezdeményezésére indult kétfordulós fotópályázatra közel 3000 fotót nevezett be 344 pályázó. A második fordulóba összesen 462 fotót és 4 fotósorozatot juttatott be a szakmai zsűri.

A Magyar Természetfotósok Szövetsége naturArt immár 30. alkalommal írta ki Magyarország és Közép-Európa talán legrangosabb természetfotós pályázatát. A „Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022” pályázat idén is roppant népszerű volt, 197 szerzőtől több mint 3500 kép érkezett.

Az idén 10 éves Tiszai PET Kupa a környezetvédelem, a víziturizmus, a zero waste és a kulturális élmények ötvözésével létrehozta a FLEX-Sárazsadány nevű folyami lebegő kiállítást. 2022. november 3-án Sárazsadány lakói búcsút intettek a település régi kompjának. A forgalomból kivont hajótest az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló Interreg Tid(y)Up projekt keretében újjászületik: kiállítás és szemléletformáló központ létesül rajta.

A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (székhely: 1117 Budapest, Októberhuszonharmadika utca 18.) nevében eljár: MOL Nyrt., a továbbiakban: „Ajánlatkérő” zártkörű meghívásos pályázat kiírását tervezi MAGYARORSZÁGON HULLADÉKKÁ VÁLT GÉPJÁRMŰVEK GYŰJTÉSÉRE, SZÁLLÍTÁSÁRA és ELŐKEZELÉSÉRE.

Letöltés

Idén is megrendezésre kerül az Európai Hulladékcsökkentési Hét!

Az idei év kiemelt témája a körforgásos és fenntartható textiliák! Ennek szellemében olyan akciókat várunk, melyek középpontjában a textilipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilhulladék keletkezésének megelőzése, a textilek, ruhák újrahasználata, újrahasznosítása, élettartamuk növelése áll, valamint minden egyéb e témához kapcsolódó kezdeményezés.

Az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat 2022-ben több fenntarthatósági  programot is indított. Ezek közül kettőt emelnénk most ki:

  • Cseppet sem program---› sütőolaj gyűjtési akció
  • Otthonunk Óbuda Békásmegyer Vízmegtartási Program 2022 – lakossági csapadékvíz-gyűjtő tartályokra szóló pályázat

A Saubermacher- Magyarország Kft. hazánk egyik kiemelkedő hulladékkezelési és hasznosítási szakértője. Az elmúlt három évtizedben folyamatosan fejlődő technológiáinak és komplex ipari hulladékgazdálkodási szolgáltatásainak köszönhetően mára a körforgásos gazdaság egyik meghatározó szereplőjévé vált. Folyamatos innovációik lehetővé teszik, hogy egyre több és több másodnyersanyag kerüljön vissza a körforgásba.

Az Intézményi Alvállalkozói Pályázat regisztrációs és előszűrés fázisához kapcsolódó tájékoztató felhívás

Sajtóközlemény - Kiadja a Természetfilm.hu Egyesület, a III. Tisza-tavi PET Kupa szervezője

Budapest, 2022. június 21.

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult

Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Idén is iskolatáska-gyűjtést szervez a PontVelem Okos Program, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a GLS Hungary május 23. és június 23. között az ország minden általános iskolájában. A MosolyTáska akcióban a gyerekek a tanév végén felajánlhatják a még jó állapotban lévő, de már nem használt táskáikat, amelyeket a Máltai Szeretetszolgálat juttat el a rászoruló gyerekeknek. A kampány médiapartnere az Origo.


Különleges Élménynap a kisiskolásoknak

Budapest, 2022. március 29. – Már több mint 26 ezer általános iskolás próbálhatta ki a ZöldForgó Élményprogram izgalmas, „zöld” játékait, és tanulhatott a klímaváltozásról, a túlfogyasztásról, az újrahasznosításról, energiapazarlásról és az élővizek szennyezettségéről modern, digitális formában.

A naturArt idén 30. alkalommal írja ki a „Saubermacher – Az Év Természetfotósa 2022” című fotópályázatát. Tagcégünk büszke névadó támogatója az eseménynek.

Bővült a Karcagi Ipari Park Kft. üzleti infrastruktúrája, ennek részeként új poliuretán hab hulladékhasznosító üzemet adtak át, a 2,3 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 920 millió forint támogatással járult hozzá.

Indul a harmadik Startup Plastic Surgery akcelerátor program

Szövetségünk nagy várakozással és örömmel csatlakozott 2 éve a Klímainnovációs Közösség által életre hívott első Startup Plastic Surgery akcelerátor programhoz szakmai partnerként. 

Takarítsuk ki együtt a természetet!

Idén is meghirdeti az Aktív Magyarországért központ a tavaly nagy sikert aratott "Tavaszi nagytakarítás - takarítsuk ki együtt a természetet!" elnevezésű akciót.

Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért nevű minisztériumi dokumentum stratégiai jövőképet jelöl ki 2027-ig.

A kárpátaljai szemét-áradat és a folyómentő teherautó története

Mesébe illő történet egy gyönyörű folyóról, egy elszánt férfiról, egy teherautóról, a Tiszát elöntő szemét-áradatról és a segítségnyújtásról.

Megnyílt a regisztráció a GREEN BRANDS Fenntarthatósági Menedzser Képzés (Certified Sustainability Manager, CSM) 2022. március 22-én induló évfolyamára!

A Tiszai PET Kupa önkénteseiként 2020 óta rendszeresen dolgozunk Ukrajnában, a Tisza forrásvidékén. Kárpátaljai városokban tartottunk Műanyag Műhely foglalkozásokat, petkalóz filmvetítéseket, szerveztünk határokon átnyúló közösségi adománygyűjtést, szakmai kapcsolatokat ápolunk, kerekasztal beszélgetéseket szerveztünk, célba juttattunk célzott adományokat (munkakesztyűket, ruhákat), részt vettünk több folyótisztító akcióban. Az elmúlt években sok barátság, partnerség jött létre Kárpátalján, amelyeket 2022 januárjában egy rendkívüli téli folyómentő akció során tettünk próbára.

2021. szeptember 2-án a Miskolci Egyetemen ünnepélyes keretek között átadásra került a HungAIRy PM monitoring rendszer. Ettől a naptól a nyilvánosság számára is elérhetőek lesznek Miskolc részecske – köznyelvben szállópor – szennyezettségére vonatkozó adatok a pmmonitoring.hu honlapon keresztül.

A Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében a Nemzeti Hatóság az alábbi felhívás tervezetet társadalmi egyeztetésre bocsátotta a www.palyazat.gov.hu honlapon:

FKF Fotó

Sok százezer fenyőfát szállítanak el az ünnepeket követően az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a BKM Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió munkatársai szervezetten gyűjtik össze és szállítják el a fenyőfákat. A logisztikai feladat nem mindennapi, hiszen becslések szerint mintegy 500-600.000 tűlevelű kerül ki az utcára, ezt a mennyiséget kell begyűjteni, illetve a hasznosítását megoldani.

FKF Fotó

Budaörs város Önkormányzatának döntése alapján idén január 1-től a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) keretein belül működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízió végzi a hulladékszállítási közszolgáltatást.

A hulladék szelektív gyűjtése – mit, hova?

Amikor kezünkbe kerül egy-egy feleslegessé vált csomagolóanyag vagy tárgy, akkor mindig el kell dönteni, hogy annak hol is a helye?

Link a FRISS HÁZHOZ MENŐ SZELEKTÍV INFÓKRA: https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-szelektiv-hulladekgyujtes

Bővülő nyitva tartás 4 hulladékudvarban:  https://www.fkf.hu/hirek/az-fkf-negy-hulladekudvaraban-vezeti-be-vasarnapi-nyitvatartast

Ehhez nyújtunk most segítséget, sok példával a Budapesti Közművek FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója táblázatával és a videóval:

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet 2021-es évértékelője

Hogyan csökkenthetjük az épületek hatását a környezetre? Ehhez segít az LCA Center Egyesület által koordinált IS-SusCon (Spread of Innovative Solution for SUStainable CONstruction) nemzetközi Erasmus+ projekt. Fő célja az egyelőre inkább az üzleti életben elterjedt életciklus-szemléletű gondolkodás megismertetése a szakemberek mellett a lakosság körében is.

A környezettudatos életmódra törekvés egyre jobban beépül az emberek mindennapjaiba, a túlfogyasztástól azonban továbbra sem tudunk szabadulni. Az ünnep még mindig döntően a felesleges fogyasztásról szól, ami ebben az időszakban akár 20-30 százalékkal is meghaladhatja az év többi részében szokásos szintet.

Idén novemberben újabb 10 vállalat vette át az alapítók és az előző évben nyertesekből álló zsűritagok által odaítélt Üzleti Etikai Díjat. A 22. Üzleti Etikai Díjátadó Gála ünnepségen szép számmal jelen voltak az előző 21 év díjazott cégeinek vezetői, hogy ők is részesei lehessenek az idén díjat kapott cégek örömének. Velük immár 123 élő, működő cég viselheti büszkén az üzleti etikus jelzőt.

Közel 4000 szennyezett terület került fel az új hulladéktérképre

A nagy Tisza Expedícióval, a Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) támogatásával.

Gyula, 2021. október 22. - „Mindenünk a fa” címmel hirdetett pályázatot a gyulai tankerület iskolái számára a nemrég megalakult Tiszta Út Alapítvány. Hat iskola vehette át a díját október 22-én, akik az alapítvány segítségével megvalósíthatják terveiket és a támogatást az iskolai környezet zöldítésére fordíthatják.