HÍREK

GPS jeladókkal felszerelt PET palackokat indítottak útjukra a PET Kupa szakemberei a Felső-Tiszai Búvár és Mentő Egyesület közreműködésével. Vásárosnaménynál az áradó Tiszába dobott négy palack a PET Kupa hulladékmonitoring programját segíti.

A környezeti életciklus elemzés (LCA) területén szerzett másfél évtizedes tapasztalatot felhasználva a BZN szakemberei nemzetközi környezeti védjegy (EPD - Environmental Product Declaration) megszerezésében segédkeztek magyarországi építőipari termékek esetében.

Szerdán elfogadta az Országgyűlés, hogy már csak néhány hónapig füstölhetnek a kertekben rakott tüzek. 2021 január 1-től az egész ország területén tilos lesz a zöldhulladék és avar égetése az udvarokban. Akár 3 millió is lehet a bírság, de mi a helyzet a grillezéssel?

Kiadja a Természetfilm.hu Tudományos Filműhely Egyesület

Filmpremier 2020. június 7-én a Duna TV műsorán

Törékeny világunkban a legkisebb földlakótól az emberiségig minden mindenhez kapcsolódik. Ember és természet folytonos kölcsönhatásából mérettől függetlenül minden élőlény kiveszi a részét. A Természetfilm.hu Egyesület legújabb filmjében most a parányi vízi egysejtűek világával ismerkedhetünk meg. A Kalandjaim a parányok világában című, lélegzetelállító ismeretterjesztő film televíziós premierje június 7-én lesz a Duna Televízióban. Karosszékből csodálhatjuk meg, hogyan táplálkoznak, vándorolnak, kommunikálnak, udvarolnak és szaporodnak e mini földlakók.

image001

A parányi élőlények a Kárpátok kristálytiszta forrásainak vizében éppúgy ott vannak, mint a kacsaúsztató tavacskákban.  Aprók ugyan, de ez mit sem von le jelentőségükből. A túlélés igazi mesterei ők. Életükről és formagazdagságukról forgatta legújabb dokumentumfilmjét a Természetfilm.hu Tudományos Filműhely a harmadéves biológus hallgatóval, Becz Barnabás Álmossal, akinek a mikroszkópján keresztül beleláthatunk az egysejtűek titkos életébe. A leendő kutató – tanulmányai mellett – iskolai mikroszkópos szakkört vezet, ismeretterjesztő előadásokat tart, a filmben pedig egy igazi expedíción keresztül vezeti végig a nézőt – az életünket ezer szálon befolyásoló – egysejtűek világába.

A film a folyókban, tavakban, szikes tócsákban, a Kis-Balaton vizében is életben maradó mikroorganizmusokat mutatja be nekünk, fura szerzetekről rántja le a leplet a tőzegmoha levélkéi közt éppúgy, mint a Ráckevei Duna-ágban. Napállatkák, harangállatkák, kerekesférgek rejtett világa rajzolódik ki előttünk.

„Az expedíció a Kárpát-medence legmagasabb csúcsaitól egészen az Alföld szikes tavaihoz elvezetett. Mivel a cél a lehető legtöbb különleges egysejtű felkutatása volt, Álmosnak egy olyan guruló jármű volt a segítségére, amiben berendeztünk egy  kész minilabort” – avatott be bennünket a produkció részleteibe ifj. Kollányi Ágoston, a film rendezője.

„A kocsi belsejében akváriumok, gyűjtő-üvegek sorakoztak, kipárnázott dobozokban, kamerával felszerelt mikroszkópok várták az új felfedezéseket.” – tette hozzá a rendező.

 

Becz Barnabás Álmos hűen folytatja azt a hagyományt, amit Dr. Lovas Béla teremtett a hazai mikroszkópos filmezésben.

Béla bácsi igazi filmes nagyágyú volt, világszinten egyedülálló archívummal. Óriási szerencse, hogy a tanítványai közé tartozhattam, akárcsak filmünk rendezője, Guszti.” – mondta el Molnár Attila Dávid, a film producere – “Gusztival régóta dédelgettük egy parányos film ötletét, és amikor megláttuk Álmost a gödöllői Természetfilm Fesztivál zártkörű vetítésén, mindketten tudtuk, hogy itt a pillanat.”

image003Az alkotók külön köszönetet mondanak Székelyhidy Tamásnak, aki a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál szervezőjeként olyan mentor programot indított el, ami fiatal tehetségeknek segít első önálló filmjük elkészítésében. Becz Barnabás Álmos az első ilyen mentorprogram győzteseként kezdett dolgozni a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely stábjával, amiből kisfilm készült Egy Csepp Harangjáték címmel. A kisfilm után ifj. Kollányi Ágoston akkora lehetőséget látott a közös munka folytatásában, hogy azonnal pályázatot nyújtott be, amit a Média Mecenatúra program támogatott. A film két éven keresztül készült, a mikroszkópos vizsgálatokra alkalmas lakókocsi több mint 3000 km-t gurult a forgatások során, bejárva a Tátrát, a Tisza vidékét, a Szigetközt és a Kiskunságot. Az expedíció végén a Kis-Balatonról tértek vissza Szigetszentmiklósra, az egyetemista otthonába és állandó kutatóhelyére.

 image004  image005

 

A Médiatanács támogatásával megvalósult Kalandjaim a parányok világában című film premier vetítése 2020. június 7-én  13:35-kor  lesz a Duna TV műsorán.

Kalandjaim a parányok világában előzetes:

Bepillantás a forgatás részleteibe:

https://kalandjaimaparanyokvilagaban.blogspot.com/

A fotón a stáb a Balatonon: ifj. Kollányi Ágoston – rendező, Jurkovics Milán – operatőr, Becz Barnabás Álmos – biológus, a parányok fényképésze, Tamás Zsolt – gyártásvezető, hangmérnök, Molnár Attila Dávid – író, producer

További információ:

Dóra Szilvia, tel.: 06 20 9 454 808, doraszilvia(kukac)gmail.com

Fotók és filmplakát: Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

https://drive.google.com/drive/folders/1e830ipCUIMeJxeYWSu_PlXhGLkp_qo8Z?usp=sharing0

További werkfotók: Babinszki Edit

https://photos.google.com/share/AF1QipNlgKDrGNII3ZEnTiDppFkH89JfbW2JPcqU72saHhesOfd-VoyS7U9FtNpXoZGZvQ?pli=1&key=Mk00LWlWNjVHRHRLcnMyNjk2WFZzUGU2cHZXeldB

Az Európai Bizottság útmutatót tett közzé „Hulladékgazdálkodás a koronavírus-válsággal összefüggésben” címmel

2020. május 23. 

A tagállamoktól, az érdekelt felektől és az Európai Bizottság más szolgáltatóitól kapott beszámolók alapján a Környezetvédelmi Főigazgatóság „Hulladékgazdálkodás a COVID-19 válsággal összefüggésben” címmel egy útmutató dokumentumot tett elérhetővé a Bizottság weboldalán

A tanulmány a rendelkezésre álló tudományos ismereteket figyelembe véve, a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Európai Központ támogatásával készült és összefoglalja a jelenlegi helyzetet az egész EU-ban. Az EU Bizottság továbbra is naprakészen tartja ezt a dokumentumot, követve a vírussal kapcsolatos ismeretek fejlődését, a vírus terjedését, valamint a tagállamoktól és az érdekelt felektől kapott visszajelzéseket. 

Az ISWA egyike volt azoknak az érdekelt feleknek, akiktől szakértői tanácsadást kért az Európai Tanács a helyzetről, és büszkék arra, hogy tudományos közreműködők lehetnek. 

Kattintson ide a dokumentum megtekintéséhez.

Tisztelt Tagunk!

A KSZGYSZ e-Közgyűlésére 2020. május 28-án 10.00 órai kezdettel kerül sor, ahogyan ezt Hírlevelünkben is jeleztük.

A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért Egyesület idén 25 éves.

Ez alkalomból a KÖVET 25 program keretében idén ismét meghirdeti jelentősebb környezetvédelmi pályázatait, melyek az elmúlt évtizedekben már sikert arattak.

Tagszervezeteink számára tudunk maszkot és fertőtlenítőt rendelni 2 fajta minőségben. A rendelés folyamatos, naponta változik a raktárkészlet.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet idén november 21- 29. között tartják.

2020, április 3.


A Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) nemzetközi zsűrije április 2-án online ült össze, hogy a 2019-es év döntőseit kiválassza. Összesen 80 jelölés közül 16 kreatív és hatásos akciót választottak ki. A nyertesek az év későbbi szakaszában kerülnek kihirdetésre

A 2019. évi Európai Hulladékcsökkentési Héten az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a nemzeti koordinátori feladatokat ellátó Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemeted!” szlogennel megvalósított hazai akciók közül valamennyi kategóriában tett javaslatot a nemzetközi zsűri számára.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására az emberek drámai módon vásárolják fel a különböző élelmiszereket. A Napi Táptudás blog kezdeményezésére táplálkozástudományi szakemberek és dietetikusok, valamint szervezetek fogtak össze, így elkészült egy tájékoztató infografika, amely segít a lakosság számára a legégetőbb kérdéseket megválaszolni.

Tisztelt Tagjaink, Partnereink!

A járványügyi, egészségügyi krízis mellett egyre több szektorban (turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport, kulturális szolgáltatás, személyszállítás) érezhető már a koronavírus okozta gazdasági visszaesés is.

"A mostani nehéz helyzetben sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás tartós fenyegetéséről, amellyel szintén közösen kell szembenéznünk” jelentette ki Kaderják Péter, az ITM energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán, amikor a közelmúltban elfogadott új Energiastratégia és az ahhoz szorosan kapcsolódó Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtásának részeként meghirdetésre kerültek az első energetikai innovációs pályázatok.

Ezen a linken elérhetőek a részletek: https://lnkd.in/gXaCjqX

Tisztelt Tagság, Kedves Kollégák!

Tájékoztatjuk, hogy a korábban meghirdetett, a KSZGYSZ által szervezett, márciusban tervezett programjainkat – így a Szagot fogtunk…„hatályosak a bűzre vonatkozó tervezési irányértékek” konferenciát – a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel bizonytalan időre elhalasztjuk. A rendezvényeket a későbbiekben szándékunkban áll megtartani, amelyekről a veszélyhelyzet feloldásának időpontjának ismeretében tájékoztatni fogjuk.

Sajtóközlemény

A biológiailag bontható műanyagok ésszerű felhasználására mutat példát a közelmúltban nemzetközi szinten is elismert projekt, amely a 2019-es Sziget Fesztivál innovatív környezetvédelmi újítása volt a ProfiKomp Környezettechnika Zrt. közreműködésével.

„Adjuk össze!” felhívás a Tiszai PET Kupa szervezésében 

2020. február 7-én meghirdetésre került a 2020. évi Vízipari Pályázati Program felhívása.

Most először a magyar vízügyesek meghívására több mint ötven ukrán vízügyi szakember is részt vesz az akcióban

A szakképzés átalakítása a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szakmákat is érinti. A HOSZ idén még változatlan formában indíthatja a Hulladéktelepkezelő OKJ-s képzést.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége is üdvözli a Miniszterelnök úr által vasárnap bejelentett klímavédelmi akciótervet, amely reményeink szerint a Kormány munkaprogramjaként is szolgál majd. Úgy érezzük, hogy ez többéves munkánk eredményét, tagjaink, a környezetipar azon törekvéseinek megtestesülését is tükrözi, amelynek célja a modern termelési-fogyasztási rendszerek által okozott környezeti károk megelőzése és csökkentése.

A Deloitte Magyarország 19. alkalommal hirdette meg a Zöld Béka Díjat, amely a nem pénzügyi jelentések készítése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatok elismerésére szolgál hazánkban.

2020 áprilisától az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége gondozásában, az Alma Zenekar és a Varia Technology közreműködésével útjára indítjuk a ZöldForgó névre keresztelt szemléletformáló programsorozatot.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által 2000-ben alapított „A Környezet Védelméért” Díj díjátadó gálájára szombat este került sor a Gödöllői Királyi Kastélyban, a hazai környezetipar hagyományos, immár 20. Országos Környezetvédelmi Találkozóján, amelynek fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök úr volt.

A lámpahulladék begyűjtése és újrahasznosítása Magyarországon – Budapest, 2020. január 27.

50 százalék újrahasznosított műanyag a PET palackokban, szelektív gyűjtést népszerűsítő kampányok a címkéken és a reklámokban.

A támogatás átadásakor Nikolay Kosov, az IIB igazgatóságának elnöke, beszédében külön kiemelte a természetvédelem és a megújuló energiaforrások használatának fontosságát.

A PET Kupa hét éves története alatt 70 tonna hulladéktól mentesült a Tisza és annak ártere. A Felső-Tisza- és a Tisza-tó környéke fellélegezni látszik, de sok terület vár még beavatkozásra. Nem tudjuk pontosan, mennyi műanyag halmozódott fel az elmúlt évtizedekben, és csak sejtéseink vannak arról, hogy hol találhatóak az érintett területek.

Fenntarthatósági workshop és képzéssorozat

3. alkalom: Mibe csomagol a jövő!? 2019. december 5.

Lezárult a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásával megrendezett képzéssorozat, amelynek záróeseményének összefoglalója és az ott készített kisfilm itt található. 

Időpont: 2019. december 10. kedd
Helyszín: Benczúr Hotel, 1068 Budapest, Benczúr u. 35.

2019. október 7-9.
Liège Egyetem, Belgium

Az első ECSM- konferenciára 2008-ban került sor Liège-ben, a másodikra 2010-ben Budapesten a KSZGYSZ szervezésében.