Pályázatok

Összehangolt akcióterv a Duna és Tisza műanyag szennyezettségének felszámolására

A fejlett hulladékgazdálkodási technológiák és a tagországok elkötelezettsége ellenére az Európai Unió területén egyre komolyabb problémát jelent a környezetbe kerülő műanyag.

Helyszín: BME (1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3.) és Kisköre
Szervezők: KSZGYSZ, Természetfilm.eu és IO-BAS

Szövetségünk hiszi és vallja, hogy a váratlanra is fel lehet, mert fel kell készülni. A prudens vállalati tervezés, működés biztonságot, versenyképességet jelent a gazdálkodók számára is. Ennek fontosságára hívtuk fel a figyelmet GINOP projektünkben is.


Lépésről lépésre, nemzetközi szakmai összefogással a folyók védelméért

2022. június 22-én a KÖTIVIZIG kiskörei épületében, az INTERREG DTP Tid(y)Up projekt keretén belül került sor az immár hetedik Országos Tiszai Kerekasztal rendezvényre. A Természetfilm.hu és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége közös szervezésében létrejött eseményen sorra vették a tavaly óta elért eredményeket és megvitatták a továbblépés lehetséges irányait, teendőit. Jelentős siker, hogy több kormányhivatal, önkormányzat képviseltette magát a tanácskozáson, így a közvetlen diskurzus eredményeképpen remélhetőleg a megfogalmazott célok felé vezető úton is további együttműködésre számíthatnak a szervezők.


Az új szakmajegyzék belépésével, a szak- és felnőttképzés átalakításával új, keresletalapú képzésre és új szemléletű vezetői attitűdre és cselekvési tervre is szükség van. Erre az összetett problémára kíván választ adni a KSZGYSZ GINOP projektje.

6 ország veszi át a jó magyar gyakorlatot

Képzeljünk el egy műanyagmentes folyóparti büfét, kempinget... Nem használ eldobható műanyag tányért vagy evőeszközt, de használ szelektív hulladékgyűjtőt és tisztán tartja az előtte lévő partszakaszt. Képzeljünk el olyan intézményeket, iskolákat, önkormányzatokat, ahol fontosnak tartják, tanítják és saját példájukon keresztül mutatják be, hogyan élhetünk fenntartható és környezetkímélő módon, az általunk termelt hulladékok minimálisra csökkentésével. S ha elképzeltük, jöhet a megvalósítás!

Elkészültek Zöldállásportálunkat bemutató filmjeink.

A II. Bodrogi PET Kupa záró akkordjaként és az Interreg DTP Tid(y)Up projekt keretében 2021. szeptember 13-án, Tokajban tartotta VI. Regionális Tiszai Kerekasztalát a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és a Természetfilm.hu Egyesület.

Szövetségünk tavaly elindított „A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” projektje új állomásához érkeztünk.

A KSZGYSZ beszerzési eljárást folytat le az Interreg Danube Transnational Programme által támogatott Tid(y)Up projekt WP T3 Activity T3.2. „Műanyagmentes vízpart” eszköztár egyes elemeihez (Waste reduction toolkit) kapcsolódó feladatok (D.T3.2.1.) ellátására.

Elemző tanulmány a zöldipar munkaerőpiaci helyzetének feltárására.

A kutatási munkánk során először is tanulmányoztuk a zöldipar munkaerőpiaci helyzetére vonatkozóan elérhető iparági statisztikákat.

A KSZGYSZ beszerzési eljárást folytat le az Interreg Danube Transnational Programme által támogatott Tid(y)Up projekt WP T3 Activity T3.2. „Műanyagmentes vízpart” eszköztár egyes elemeihez (Kerekasztal események) kapcsolódó feladatok (D.T3.2.1.) ellátására.

A KSZGYSZ több szakmai rendezvényt, tréninget, oktatóprogramot valósít meg annak érdekében, hogy tájékoztassa, felkészítse tagvállalatait, az ágazat szereplőit a szakképzés, felnőttképzés változásaira, hiszen ezek jelentős hatással vannak a munkaerő-utánpótlás biztosítására, a kereslet alapú szakképzés révén pedig a biztonságos vállalati működésre. 

A Tid(y)Up program keretein belül csapatunk makroműanyag workshoppal és folyótisztítási tanulmányúttal összekötött projektpartner találkozón vett részt.

Ezzel a címmel zajlott le december 16-án Szövetségünk   első online szakmai workshopja a GINOP-5.3.5-18-2018-00047.sz. pályázata keretében („A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért”).  

A 2020. őszi jogszabályváltozásokról (új szakképzési törvény, felnőttképzési törvény), az OKJ-s képzéseket felváltó új szakmajegyzék vonatkozó előírásairól, tudnivalóiról fontosnak tartjuk tagvállalataink tájékoztatását, a változásokra való felkészítését, hiszen mindezek jelentős hatással vannak az ágazatot érintő képzésekre, a munkaerő-utánpótlásra, a kereslet alapú szakképzés kialakításának igényére és vállalati lehetőségeire is.

A KSZGYSZ beszerzési eljárást folytat le az Interreg Danube Transnational Programme által támogatott Tid(y)Up projekt WP T3 Activity T3.1. Jogszabályi háttérelemzés egyes elemeihez kapcsolódóan

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a GINOP-5.3.5-18-2018-00047.sz. pályázat keretében dolgozik „A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” projekten, melynek célja egy ágazati zöldállásportál kialakítása. E portál szakmai tartalmának kialakításában tagvállalataink vezetői, munkavállalói, érintett felsőoktatási intézmények oktatói és hallgatói körében végzett felmérésünk eredményeit használjuk fel.

A program második napján a Duna Transznacionális Program keretében - az EU társfinanszírozásával megvalósuló Tid(y)Up! INTERREG DTP projekt „Mentsük meg folyóinkat” élővizeink védelméről szóló konferencia vonultatta fel a helyszínen és a virtuális térben a téma meghatározó hazai és európai szakembereit/képviselőit, akik előadásaikban a folyók szennyezettségének mérési módszereiről, közös tudásmegosztó platform létrehozásáról és a folyami hulladék újrahasznosítási lehetőségeiről beszéltek. 

Egyre többen „fedezik fel”, hogy a fenntarthatóságra törekvés vállalati és személyes szinten is komoly versenyelőnyt hozhat. Mit is jelent mindez a gyakorlatban?

Összehangolt akcióterv a Duna és Tisza műanyag szennyezettségének felszámolására

Bemutatkozik a TidyUp / Forrástól a torkolatig projekt

A fejlett hulladékgazdálkodási technológiák és a tagországok elkötelezettsége ellenére az Európai Unió területén egyre komolyabb problémát jelent a környezetbe kerülő műanyag. Ebből a szempontból kiemelt figyelmet érdemel a természetes vizek állapota, az élővizeket fenyegető műanyag szennyezés. Kutatások igazolják, hogy az óceáni műanyag nagy része a folyókon keresztül éri el az óceánokat.

A KSZGYSZ GINOP projektje keretében felmérés készült a tagvállalatok és az oktatási intézmények megkérdezésével.

Kiadványunk a jövő meghatározó erőforrására, a zöldgalléros munkaerőre fókuszál,Kiadványunk a jövő meghatározó erőforrására, a zöldgalléros munkaerőre fókuszál,s bemutatja a zöld munkaerőpiac fejlesztésére irányuló fejlesztéseinket, eredményeinket.

Kattintson ide és lapozza online!

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a GINOP keretében támogatást nyert „A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” projektje megvalósításához, amely kizárólag a Közép-Magyarországi régión kívül valósítható meg.

infoblokk kedv final felso cmyk ESZA
2022. május 18-án lezajlott a KSZGYSZ „A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” című GINOP-5.3.5-18-2018-00047. sz. projekt zárókonferenciája, amelyhez online is lehetett csatlakozni.

Az Erasmus+ program keretében zajló projektben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége is partner. A projekt Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország környezeti neveléssel foglalkozó pedagógusai, civil szervezetei számára biztosít lehetőséget az elméleti és gyakorlati oktatás számára hasznos, praktikus gyakorlatok megismerésére, megosztására.

A résztvevők már több hazai és külföldi projekttalálkozón, magyarországi üzemlátogatáson vettek részt, tavaly a II. Bodrogi PET-kupán már egy-egy kenuban eveztek és tisztították a közös folyót, most június 16-19 között pedig a III. Tisza-tavi PET-kupára neveztek be.  

A Tisza-tó, amelynek „lánykori neve” a Kiskörei víztározó, 1973-ban, 127 km2 területével Magyarország második legnagyobb tava. A 30 km hosszú mesterséges tavat az öntözés, árvízvédelem és az energiatermelés számára hozták létre és a tó vízgyűjtő medencéit 12 öblítőcsatorna táplálja, területén több száz sziget, belső tavak, csatornák jöttek létre. Az érkező folyó – sajnos - itt is teríti hulladékát, amelytől meg kell óvni ezt az ökoturisztikai látványosságot, annak egyedülálló faunáját és flóráját.  E célt szolgálja az immár III. Tisza-tavi PET Kupa, amelyre június 16-19. között került sor.

image003

Az első napon, Tiszafüreden kezdődött a hajó(tutaj) építés, amely – a koncepcióhoz illően  – hulladékok felhasználásával zajlott. Ugyanis a tutaj, amely a PETagógus nevet kapta, hulladékokból készült: bontott fa, petpalack, hibás műanyag raklapok, kidobásra szánt műfű, ponyva, biciklikerék belső). Itt kell megemlíteni, hogy a projekt molinója – terven felül – megújuló energiaforrásként „hajtotta” olykor ezt a járművet a Tisza vizén, ezért további innovációkon a fejlesztők erősen gondolkodnak…

image005

A III. Tisza-tavi PET Kupára benevezett 14 csapat (vállalat, baráti társaság) egész nap szorgoskodott a tutajok építésével, a lebegést biztosító, használt petpalackok szivárgásmentességének ellenőrzésével, majd szárazjéggel, ecettel való „megfeszítésével”, amelyekből végül óriási „petehurkák” (2 db) készültek a raklapok alá és megfelelő rögzítés után (használt biciklikerék belső) biztosították a felépítmény vízen maradását.

image007 image009

image011

image013 image015

Az építést néha megszakítottuk, hol egy (nekünk kisebb) baleset - amikor a Kapitány lábát kellett kezelni - hol pedig a média érdeklődése miatt.   

image017

Ugyanis miközben a csapat tagjai szorgoskodtak, „becsúszott” egy-két riport, tv felvétel, fotózás, de ez nem okozott fennakadást, estére elkészült a MŰ.

A PETagógust másnap reggel – a többi csapat férfierejét is igénybe véve – közösen vízrebocsátottuk. És láss csodát: legnagyobb örömünkre, de várakozásainknak megfelelően ott (fent) is maradt. Ekkor már fellélegeztünk, majd a vízijármű vízirendészeti jóváhagyása után beköltöztünk a tutajra, bebútoroztuk és felosztottuk a munkát, ki lesz a fedélzeten és ki a 3 kenuban.

A délelőtti, ünnepélyes megnyitó után, amelyet a korelnök Gyenes Károly tartott, elénekeltük indulónkat és a hagyományos szódavizes locsolkodást követően elérkezett az indulás izgalmas pillanata.

image021 image023

A nap során 3 kenuban evező csapattagok a Tisza-tó öblítőcsatornáin haladva, a tutajra „ráhordták” a vízből, a nádasból, a hullámtérből zsákokba szedett hulladékot és ott, a fedélzeten történt a szelektálás a megfelelő zsákokba: petpalack, színre válogatva, üveg, egyéb kommunális hulladék, főleg polisztirol, amelynek ázó, majd leváló morzsalékai hozzájárulnak a folyó mikroműanyagokkal történő szennyezéséhez, ami még veszélyesebb a víz élővilágára. 

Amikor a tutaj is „megtelt”, érkeztek a vezérhajók, a PETényi és a Logisztika, akik a szárazföldi válogatás helyszínére, a napi végállomásra vitték a zsákokat. Az átrakodás ideje alatt „röptében” kaptunk édességet, kávét és biztató szavakat, amelyek az elrobogó motorcsónakok által keltett óriási hullámok és a szúnyogok miatt – igencsak ránk fértek…

A csapatok 8 km megtétele és a vízfelület, hullámtér megtisztítása után, péntek este Tiszaszőlősre, az Aranyosi Kikötőbe érkeztek és a vezérhajók megérkezése után, a parton azonnal felállt a csatárlánc és kézből kézbe adogatva megtörtént a hulladékokkal teli zsákok „partraszállása”, a hajók kiürítése. A válogatás nélküli zsákok tartalmát ezt követően az önkéntesek, a csapatok kézzel továbbválogatták – éjszakába nyúlóan, vagy pedig a másnapi

indulásig.

image031

image033

Péntek este a PETagógusok kis csapata kapott egy „fülest”, és gyorsan – hogy le ne késsük – telekocsi üzemmódban elmentünk Poroszló környékére, ahol a kis Tisza partján – sokan életünkben először – élőben láttuk a „Tisza virágzását”, azaz a tiszavirágéletű kérészek párzását és elmúlását… A tanárcsapat szerbiai tagjai ezt már napokkal ezelőtt megtapasztalták, a délről érkező meleg most a hazai lárváknak is kedvez:  

image035

Szombaton reggel Tiszaszőlősről indultak a csapatok, újabb 7 km-es útra, a part, a hullámtér megtisztítására. A tutajon gyűltek a zsákok, mert a csapattagok földön, vizen, pontosabban árkon-bokron keresztül verekedve magukat szedték össze a néha már a partfalba beépült üveg és petpalackokat, fél pár csizmákat, papucsokat, gyerekjátékokat, izzókat.

image037 image039

Estére Tiszaderzsen, a Kárász Kikötőben kötött ki a tavi PET-kupa csapata, ahol ismét a szokásos kipakolás, válogatás következett.

image043

A szálláshelyre visszaérkezve, szombaton este került sor a PETaSztár programra, amelyen mindegyik csapatnak egy produkcióval kellett jelentkeznie. Az általunk előzetesen megbeszélt dalt, sajnos más csapat ellőtte, így gyorsan átvariáltuk a műsortervet és a részletektől megkímélendő az olvasót, csak az elejét másoljuk ide, egy kis dúdolgatás erejéig:

„Kis pethajónk ring a Tisza vizén, PETagógus áll a túlsó szélén,

petpalackot szorongat kezében, integet, hogy evezzek feléje.

Eveznék, de nem bírja a karom, kis pethajóm, tele van már nagyon,….stb.”

Vasárnap Tiszaderzsről indulva - dolgos, de egyesek számára vízbeborulós 5 km megtétele után - déltájban elénk tárult a Tisza-tó igazi, nagy mérete és a part mentén poroszkálva, figyelve és hulladékokra vadászva - késő délután a végállomásra érkeztünk, Tiszanána-Dinnyéshát kikötőjébe.

Itt - ugyanúgy, ahogy összeraktuk - szét is kellett szerelni a tutajokat, eltávolítani a hulladékot, a kenukat kitakarítani, nyomainkat eltüntetni, a holmikat elpakolni.

Öröm volt látni és tapasztalni, hogy a résztvevők nemcsak az építésben, a vízre bocsátásban, de a szárazföldre történő kiemelésben is közösen munkálkodtak.  És végre egy igazi strandon alámerülhettünk az általunk is tisztábbá vált Tisza vizébe.  

Ezt követően itt került sor az eredményhirdetésre, ahol a PETagógus csapat a 12. helyért járó díjat és okleveleket vehette át - a 14+2 csapat közül.

image046 image048 image050

Az idei PET kupák első versenyén, a III. Tisza-tavi PET Kupán is az volt számunkra fontos, hogy ne terheljük közös, éltető folyamunkat, adjuk vissza természetes állapotát, amellyel táplálja a földet, a mezőgazdaságot, az élelmiszereket, az élőlényeket. Minden egyes, nem odavaló hulladék eltávolítása maga az eredmény, a siker és ennek megelőzésére még nagyobb energiákat kell fordítani az 5 országban, az 1 folyóért.

  

A PETagógusok:

Bitter Zsuzsa kapitány (Magyarország, Természetfilm.hu Egyesület)

Lelkes Zsuzsa Zsejke (Szlovákia, TrashOut Egyesület)

Szabadosh Anna (Ukrajna, Green Varosh Egyesület)

Heé Enikő (Ukrajna, Ungvári Magyar Tannyelvű Elemei Iskola és Drugeth Gimnázium),…)

Bajtai András (Szerbia, Természetjáró Egyesület)

Cikó József (Szerbia, Természetjáró Egyesület)

Körmöczi Zoltán (Szerbia, Természetjáró Egyesület)

Huszta Erzsébet (Szerbia, Természetjáró Egyesület)

Kutasi Klára (Szerbia, Természetjáró Egyesület)

Székely-Farkas Timea (Románia, Eco-Mountain Transylvania Egyesület)

Farkas Annamária (Románia, Németh László Elméleti Líceum)

Bedő Károlyné (Magyarország, KSZGYSZ)

Hankó Gergely (Magyarország, KSZGYSZ)

PET kadétok: Mira és Dorka

image052

 

Rólunk írták:

https://hirado.hu/belfold/cikk/2022/06/17/elstartolt-a-iii-tisza-tavi-pet-kupa

https://ng.24.hu/fold/2022/06/17/elindult-a-iii-tisza-tavi-pet-kupa/

https://infostart.hu/belfold/2022/06/17/elstartolt-a-iii-tisza-tavi-pet-kupa-kepek

https://index.hu/belfold/2022/06/19/pet-kupa-hulladek-verseny-tisza-to/

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/06/befejezodott-be-a-iii-tisza-tavi-pet-kupa-a-tarozotavon

https://www.youtube.com/watch?v=POfwYr2oAao

https://www.szoljon.hu/helyi-kozelet/2022/06/elkezdodott-a-tisza-tavi-pet-kupa

https://petkupa.hu/hu_HU/

https://www.facebook.com/petkupa/videos/984749335537152

https://www.facebook.com/watch?v=3270235529964788

https://www.facebook.com/petkupa/photos/pcb.2243158395833036/2243156772499865/

https://www.facebook.com/petkupa/photos/?ref=page_internal

https://www.teol.hu/egyperces/2022/06/elstartolt-a-iii-tisza-tavi-pet-kupa-fotok

https://hajozas.hu/magazin/tisza/3-tonna-hulladekot-gyujtottek-egy-het-alatt-a-tisza-tavi-pet-kupa-resztvevoi/

https://www.facebook.com/petkupa/posts/1945241168958095/

Megállapodást kötött a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével (KSzGySz) valamint a Holofon Zrt.-vel a Miskolci Egyetem. A cégek részben gyakorlati problémáik megoldását bíznák az egyetemre, amely ezen túl a szakember pótlásukat is biztosítja.

Március 18-21 között Bedő Károlyné és Pál András kollégánk részvett a 5in1 Erasmus projekt nagybányai partnertalálkozóján ahol áttekintették a pályázat pénzügyi beszámolóját, a szellemi termékeket és a folyómentő útmutatót.

Ginop pályázatunk talán legizgalmasabb részéhez érkeztünk, ugyanis Szövetségünk segítségével 2022 útnak indult a 10 alkalmas pályaorientációs előadássorozatunk.

A Természetfilm.hu Egyesület (a PET Kupa ötletgazdája) tavaly szeptemberben indította útjára második, nagyrészt uniós forrásból megvalósuló projektjét, az 5 ORSZÁG 1 FOLYÓ (5IN1) programot, melyben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szakmai partnerként vesz részt.

A projekt az Erasmus+ program keretében, Tisza-vízgyűjtő területén osztozó öt ország (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia) projektben résztvevő iskoláinak, természetvédő társadalmi szervezeteinek részvételével zajlik. Célja, hogy oktatással, szemléletformálással, helyi közösségek aktivizálásával, pozitív gyakorlatok felvonultatásával segítse a folyószennyezés elleni küzdelmet.

Az őszi szünetben Szövetségünk szervezésében került sor a projektben résztvevő külföldi pedagógusok, civil szervezetek képviselői számára szervezett – háromnapos magyarországi üzemlátogatásra.

A klímaszorongás és a jövőért érzett felelősség olyan erős is tud lenni, hogy munkavállalók jól megfizetett állást hagynak maguk mögött – az unokáik kedvéért. Magyarországon egyelőre ritkább, de külföldön kezd gyakorivá válni a jelenség.

A Tiszai PET Kupa önkéntesei, a petkalózok végre nemzetközi vizeken is folytathatják folyótisztító munkájukat. A PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület idén szeptemberben indította második, nagyrészt uniós forrásból megvalósuló projektjét, az 5 ORSZÁG 1 FOLYÓ (5IN1) programot, melyben a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége szakmai partnerként vesz részt.