Szövetségi hírek

Felhívás a Kármentesítés és rehabilitáció – Rozsdaövezetek és barnamezős beruházások című konferencián előadás tartására

Időpont: 2022. november 29-30. (kedd-szerda)
Helyszín: Nemzeti Közszolgálati Egyetem (1083 Budapest, Ludovika tér 2.) 

Szervező Bizottság:

Tóth Gergely, KSZGYSZ Kármentesítés és Kárelhárítás Munkacsoport vezetője, Elgoscar-2000 Kft.
Czeglédi Andor, KSZGYSZ elnökségi tag, Envirotis Zrt.
Hasznos Gábor, Technológiai és Ipari Minisztérium
Zöldi Irma, Országos Vízügyi Főigazgatóság
Dr. Bíró Tibor, Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Dr. Wégner Krisztina, MÁV Zrt.
Markó Csaba szakmai igazgató, KSZGYSZ

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége kétévente szakmai konferenciát szervez a kármentesítés szakterületi eredményeinek és kihívásainak bemutatására, a legfrissebb kutatás-fejlesztési eredmények és szakmai tapasztalatok megosztására, valamint a következő időszakban elérhető finanszírozási források megismerésére. Idén november 29-30-án kerül sor erre a nemzetközi konferenciára Budapesten.

A kétnapos konferencia résztvevői megismerhetik a szennyezett területek kármentesítésének globális trendjeit, a hazai programok kereteit és fejleményeit.

Bemutatjuk a megszűnő vállalkozások felszámolásánál jelentkező környezeti problémák kezelésének lehetőségeit taglaló – az Agrárminisztérium megbízásából ez év elején elkészült – útmutatót.

Megismerhetjük a legújabb technológiai megoldásokat a szennyezőanyag-mérés és mintavétel módszereiről, lehetőséget adva az elhagyott, szennyeződött ipari területek, a környezeti és egészségügyi kockázatok felmérési eredményeinek bemutatására is: https://kszgysz.hu/re-brown

A konferencián a szennyezett területekkel kapcsolatos helyzetfeltárással, kivitelezéssel foglalkozó szakmai szervezetek, szakértők és vállalkozások, a tudomány jeles képviselői mellett az ilyen területekkel rendelkező vállalatok, állami szereplők, hatósági és jogalkotási szakemberek mutatják be a roncsolt, szennyezett területek mentesítésének, majd rehabilitációjának korszerű módszereit.

A következő témákban várjuk előadások bejelentését:

  • kutatás-fejlesztési és innovációs projektek, akadémiai, egyetemi és más kutatóhelyek kutatási eredményeinek bemutatása
  • önkormányzati rozsdaövezeti/barnamezős feladatok/tervek/eredmények
  • fenntartható kármentesítés, a jövő stratégiai elvárásai, a kármentesített területek hasznosítási lehetőségei/tapasztalatai,
  • komplex kármentesítések, kármentesítési technikák
  • élővíz, ártér, üledék kármentesítési tapasztalatai
  • in situ mérések és mintavétel – analitika a kármentesítésnél

Az előadások 15-20 percesek lehetnek. Az előadások elfogadásáról a Szervező Bizottság dönt.

Határidők az előadásokkal kapcsolatban:

Az előadás, címe, témája 1 oldalas kivonatának beküldési határideje: 2022. szeptember 15.

Tájékoztatás az előadások elfogadásáról: 2022. szeptember 30.

 

Jelentkezés és további felvilágosítás az alábbi elérhetőségeken:

Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/A., Telefon: 1-350-7271, 1-350-7274, 20/ 364 0964

E-mail: .  Web: www.kszgysz.hu

 

Nosztalgia, kaland, izgalom, katasztrófa és persze a hősök, a mi hőseink - ez mind belefért a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége megalakulásának 30 éves évfordulója alkalmából készített 30 perces zöld dokumentumfilmbe, amelyet június 30-án mutattak be és azóta online megtekinthető.

A KSZGYSZ együttműködést kötött a Porsche Hungariával a Szövetség mobilitásának támogatására és a fenntartható közlekedés témájának előtérbe helyezésére.

A megállapodás keretében a Porsche Hungaria és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége együttműködik a zöld mobilitás és a jövő közlekedésének népszerűsítése érdekében, a Szövetség pedig egy Volkswagen ID4-es elektromos személyautó használatára jogosult egy éven keresztül, szervizzel és teljes szakmai támogatással. A kategóriájában kimagasló, nagy hatótávolsággal és magas biztonsági felszereltséggel bíró, teljesen elektromos meghajtású gépjármű a Szövetség ügyvezetői irodájának munkáját fogja segíteni. 

A megállapodás nagymértékben hozzájárul a Szövetség elismertségének, mobilitásának növeléséhez, hiszen - egyéb más szakmai rendezvények mellett – a Szövetség 30. jubileuma kapcsán egy országos roadshow keretében személyesen keresik fel tagszervezeteiket, hogy szorosabbra fűzzék kapcsolataikat, jobban megismerjék a cégek életét és mindennapi munkáit, s ennek köszönhetően egy még hatékonyabb és magasabb szintű érdekképviseletet nyújthassanak a tagok részére.geri porsche

A KSZGYSZ tagvállalatai környezetipari szolgáltatást, terméket nyújtó cégek, civil szervezetek, kutatási intézmények, egyetemek, akik tevékenységükkel a környezeti elemek védelmének érdekében munkálkodnak, egy fenntartható világért.

A gépkocsi átadásakor Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője az együttműködést méltatva hangsúlyozta, hogy „255 tagszervezetünk meglátogatásához és az eseményeink lebonyolításához óriási segítséget nyújt ez az autó, a vele való megjelenésünk pedig új diskurzusokat és távlatokat nyit minden helyszínen.”

A Porsche Hungaria képviseletében Bujáki Zsolt kommunikációs igazgató szintén örömét fejezte ki az új partnerség kapcsán, mert mint mondta: „mind a Porsche Hungaria, mind a Volkswagen Csoport számára kiemelt prioritást élvez a fenntartható mobilitásra való átállás, ezért úgy érezzük, közös a filozófiánk az ember és a környezet viszonyával kapcsolatban.”

Az autó az átadás óta szolgálja a fent megfogalmazott célokat, zajlanak a céglátogatások és a Szövetség eseményeinek jelentős segítője, szereplője.

Beszámoló a magyar kiállítói standról

Szövetségünk külpiaci aktivitásáért felelős KEXPORT Klasztere, immár hagyományosnak mondhatóan kiállítóként vesz részt a világ egyik legjelentősebb környezetipari kiállításán. 2022-ben a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség támogatásával és közreműködésével sikerült bemutatkozni és nagy örömünkre a magyar kiállítói standon 4 klaszter tagvállalat jelenhetett meg önállóan is.

Időpont: 2022. május 18. 13:00
Helyszín: Malom és Kacsa Bisztró és Rendezvényház (2890 Tata, Tópart u. 19.)

A KSZGYSZ GINOP-5.3.5-18-2018-00047. sz. projektje, „A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” zárókonferenciájára invitáljuk az érdeklődőket.

Az IPCC hatodik értékelő jelentéséhez megjelentetett kulcsfontosságú megállapításainak összefoglalója, melyet gyakornokunk Földi Annamária állított össze.

Hankó Gergely Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában beszélt a műanyagszennyezés problémáiról és a PET Kupáról.

Időpont: 2022. MÁJUS 25.
Helyszín: Hotel Benczúr, 1068 Budapest, Benczúr utca 35. 

Az idei első, de hagyományosan ilyenkor megrendezett (online) konferenciánkkal a március 1-ig esedékes adatszolgáltatási kötelezettség alá eső ágazati vállalkozásoknak, környezethasználóknak, szakértőknek és az érintett hatóságoknak is segítséget kívántunk nyújtani.

Mától ismét lehet pályázni a 2021. évi „Környezet Védelméért” Díj elnyerésére, melyet 20 évvel ezelőtt alapított a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége.

Lassan beköszönt a december és kezdetét veszi az adventi készülődés... és ezzel együtt, a véget nem érő, ajándék beszerző körutak. "Tavaly bögrét vettünk, azelőtt díszdobozos csokit, idén jó lenne valami más, valami új... valami zöld?"

Szövetségünk a PLANET Budapest 2021 szakmai partnereként kiállítói standdal is részt vesz 2021. november 30 - december 2. között a HUNGEXPO A Pavilonjában, ahol klasztereink (KEXPORT és ASZEK) is képviseltetik magukat.

Korán reggel indultunk Balassagyarmatra a Zöldforgó csapatának néhány tagjával. Úticélunk a Dózsa György Általános Iskola volt, ahol aznap délelőtt került megrendezésre a Zöldforgó Élménynap - a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének személetformáló projektje.

Hogy mi is az a ZöldForgó?

A ZöldForgó Élménynap program egy egyedülálló kezdeményezés, amely korunk legnagyobb kihívásaira - mint például a klímaváltozás, energiapazarlás, túlfogyasztás, élővizek szennyezése - igyekszik válaszolni és megoldásokat kínálni a gyerekek nyelvén.

Budapest, 2021. augusztusA Danone Magyarország Kft. és a KSZGYSZ (Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége) összefogásának eredményeként megszületett tájékoztató anyag célja, hogy mindannyiunk számára könnyen érthető tájékoztatást  nyújtson a hazai piacon jelenlévő műanyagfajtákról és azoknak újrahasznosítási lehetőségeiről, segítve ezzel környezettudatos döntéseinket.

A fenntarthatósági célok és a körforgásos gazdaság kialakítása megköveteli az ezen ismeretekkel, gyakorlattal rendelkező szakembereket, amelyek iránt –a környezet egyre romló állapota miatt is - fokozatosan nő a kereslet.

A korábban meghirdetett napirendekkel, lezajlott a Szövetség közgyűlése. A Szövetség 2020. évi szakmai munkájáról és pénzügyi eredményeiről beszámolt az Elnökség és az ügyvezető iroda, melynek anyagait a Közgyűlés döntő többséggel elfogadta.

Az ÖKOINDUSTRIA után újabb nemzetközi rendezvény kerül megvalósításra Magyarországon, ami az eddigi legnagyobb közép-kelet-európai ilyen témájú eseménynek ígérkezik! Ne maradjon le, most lehet pályázni a részvételt segítő támogatásért és már kiállítónak is lehet jelentkezni.

A ma véget ért környezetvédelmi szakkiállítás és konferencia sorozat fókuszában a körforgásos gazdaság, a vízgazdálkodás és az elektromobilitás kérdésköre szerepelt, valamint bemutatkoztak azok a hazai zöldipari innovációk is, amelyek a nemzetközi piacon is megállják helyüket.

Április 28-án, 10.00-kor a megnyitóval és az esemény védnökeinek, valamint a vendégország Holland Királyságot képviselő nagykövet köszöntő beszédével kezdetét vette a hatodik ÖKOINDUSTRIA.

ÖKOINDUSTRIA2021 - a Jazzy rádióban

A Happy Hours telefonos vendégei a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége ügyvezetője Hankó Gergely, és az Encotech Kft. operatív igazgatója Iga Bence volt a Jazzy Rádión.

Virtuális Startup Piac pályázat

Az ÖKOINDUSTRIA kiemelten fontosnak tartja az új kezdeményezések, technológiák támogatását, ezért 10 ökoinnováció és zöld startup számára térítésmentes virtuális standot biztosít főtámogatója, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége az április 28-30. között megrendezésre kerülő ÖKOINDUSTRIA Virtuális Expo és Konferencia alkalmából egy Zöldgazdaság2021 című tanulmánnyal jelenik meg, amelyben tagvállalatainak gyakorlati tapasztalatai és saját kutatásai, felmérései alapján helyzetképet ad az ágazat jelenlegi tevékenységéről, hazai és nemzetközi eredményeiről, problémáiról és konstruktív módon számba veszi az elkövetkező időszak lehetőségeit és feladatait is.

Mészáros György

Mészáros György 1990-től a szombathelyi MEGOLDÁS Környezetvédelmi és Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjeként Vas és Zala megye veszélyes hulladékainak kezelésével foglalkozott, amellyel a térségben úttörő munkát végzett. 

Az elkövetkező évek feladataira koncentrálva a KSZGYSZ szükségesnek tartja, hogy a vízgazdálkodás és a védelem témaköre – jelentőségének megfelelően - nagyobb hangsúllyal jelenjék meg a Szövetség tevékenységében, ezért újjáalakította munkacsoportot, amelynek első -online -  megbeszélésére 2021. január 12-én került sor.

ÖKOINDUSTRIA Online Intro eseményeink szakmai összefoglalója következik:

A november 4-6 közötti ÖKOINDUSTRIA ONLINE INTRO esemény a 2021. április 28-30. időpontra módosított budapesti ÖKOINDUSTRIA Green Expo előzetes programjaként került megrendezésre.

Hétvégén Gödöllőn a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál első napján - a járványügyi készültségi helyzetre való tekintettel természetesen valamennyi egészségügyi előírást, szabályt betartva - elindult a Zöldforgó Élménynap (www.zoldforgo.hu), amely korunk egyik  legnagyobb kihívásaira - mint például a klímaváltozás, energiapazarlás, túlfogyasztás, élővizek szennyezése - igyekszik válaszolni és megoldásokat kínálni a gyerekek nyelvén.

Tisztelt Tagunk!

A KSZGYSZ e-Közgyűlésére 2020. május 28-án 10.00 órai kezdettel kerül sor, ahogyan ezt Hírlevelünkben is jeleztük.

Tagszervezeteink számára tudunk maszkot és fertőtlenítőt rendelni 2 fajta minőségben. A rendelés folyamatos, naponta változik a raktárkészlet.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet idén november 21- 29. között tartják.

2020, április 3.


A Európai Hulladékcsökkentési Hét (EWWR) nemzetközi zsűrije április 2-án online ült össze, hogy a 2019-es év döntőseit kiválassza. Összesen 80 jelölés közül 16 kreatív és hatásos akciót választottak ki. A nyertesek az év későbbi szakaszában kerülnek kihirdetésre