HÍREK

Levelezési címünk: 1024 Budapest, Keleti Károly u. 11/A. | Miért legyek KSZGYSZ tag? | Feliratkozás hírlevélre | email

×

Hiba

[SIGPLUS_EXCEPTION_TIMEOUT] An execution time-out has been encountered while images were being generated. The maximum script execution time is server-specific. Exceeding the maximum execution time is typically the result of many images or a few excessively large images in a gallery. You may re-load the page to let sigplus continue the process. If you periodically get this error message, try reducing the number or size of images in the gallery. If you pass this stage, however, you can be sure your visitors will never encounter this error message, which is associated with an operation that is a one-time cost when a gallery is shown for the first time.

Augusztus 4-én indul a hatodik Tiszai PET Kupa

 

Szervezők:

termeszetfilm  petkupa  kszgyszlogotext horizontal  diver 

 

A nyárról és a vízpartról, sokaknak a balatoni, vagy a tengerparti nyaralás, kikapcsolódás jut az eszébe. De van egy egyre gyarapodó réteg, akinek e szavak hallatán már egy jó kalózkaland és természetvédelmi önkénteskedés, a PET Kupa jut az eszébe. Az idei – immáron hatodik - 10 napos tiszai hulladékderbi 2018. augusztus 4-12-ig zajlik majd 70 folyamkilométeren Szatmárcseke és Tiszamogyorós között, egy kárpátaljai előfutammal fűszerezve.

petplakat

a sajtóanyag letölthető pdf változata itt található

A PET Kupa civil kezdeményezése mára nemzetközi jelentőségű környezet-, és természetvédelmi projektté nőtte ki magát. A sport, az önkéntesség és a környezettudatosság erejével hívja fel a figyelmet a folyóvizek védelmére, s a helyes hulladékkezelés fontosságára. A probléma hajtóereje a határokon túlról érkező – sokszor ezer tonnákat is elérő – PET palack áradat, avagy plasztikcunami. Sokan azt hiszik, hogy a hírhedt szemétszigetek csak messze tőlünk, az óceánokon léteznek, pedig kis hazánkon keresztül is óriási mennyiségű hulladék folyik keresztül, melynek egy része itt is reked. A globálissá vált hulladékszennyezés tehát Magyarországon is érezhető, ezért is jelent nagy előrelépést az Európai Unió idén kihirdetett Műanyag Stratégiája, mely javaslatokat tesz a megelőzésre és szorgalmazza a visszagyűjtés kiterjesztését, a hasznosítás mértékének növelését. Ebből kifolyólag százszámra indultak kezdeményezések a műanyag és az egyéb hulladékok felszámolására, keletkezésük megelőzésére. Egyik ilyen a „Plastic Free July” (Műanyagmentes július), ami szabadságra küldi a műanyagokat és emberek milliót sarkallja tudatosságra.

A fent említett kezdeményezések is többek között a PET Kupa céljait szolgálják. A Kupa lelkes közössége, szervezők és résztvevők egyaránt nem ismernek tréfát, már 6 éve takarítják a Tiszát és vízjárta erdeit, s az ártérben talált - és a folyómenti településektől kölcsönkért - hulladékokból építi meg hajónaszádját, amivel egy héten keresztül járják a folyót. A „vízi Teszedd”-ként is elhíresült kezdeményezést a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) és a Sonar Búvárcsoport szervezi.

Az idei Kupa sok újdonsággal készül, többek között egy PET kajakos, túrakenus kárpátaljai előfutammal is, ami Huszttól Szatmárcsekéig zajlik majd 2018. augusztus 1-4 között. Itt a már jól bevált 100% PET palack kajakok hátán fognak utazni a kalandorok, az idén már 2 hajós legénységgel induló kárpátaljai csapatok segítségével. A kárpátaljai előfutam óriási előrelépésnek számít, hiszen így a szennyezés egyik forrásvidékén sikerül felhívni a figyelmet a problémára - ahogy tették azt a Kupa önkéntesei a Nemzetközi Duna Napon is, a kárpátaljai Kovászóban. A kárpátaljai előfutamot a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával valósíthatjuk meg.

{gallery preview_width=700 preview_height=500}hazai_hirek/petkupa/kepek/petkupa-tisza-hulladek(4).jpg{/gallery}

Az előfutam célba érésével kezdetét veszi a szatmárcsekei Tisza-parton a nagy hajóépítés, ahol egyszerre 21 darab, 4-8 személyes hulladékhajó fog épülni – több mint 30.000 palackot beépítve a hajótestekbe. A csapatok közt megtalálhatjuk a Tilos rádió hajóját, a duplázó Henkelt, a veterán Tisza2-t, az elhivatott Siemens önkéntes csapatot (Evező-SÖK), a szövetséges Aztakeservit.com és Cigánd Önkormányzat hajóit, a visszatérő Prezit, a magyar hulladékgazdálkodást koordináló NHKV Zrt.-t, a fővárosi cégeket képviselő FŐTÁV Zrt. és FŐTÁV–Komfort Kft. legénységét és még sokan másokat. Idén indul egy rendhagyó nemzetközi szakértői hajó is, a JOINTISZA projektnek (magyar változat)köszönhetően. A Tisza vízgyűjtő gazdálkodási terv aktualizálását és a Duna Régió Stratégia céljainak támogatását szolgáló JOINTISZA hajóján 4 kontinens 8 országának (India, Marokkó, Amerikai Egyesült Államok, Egyesült Királyság, Szerbia, Szlovákia, Olaszország, Norvégia) vízügyi és hulladékos szakértői fognak utazni, akik a Tisza segélykiáltására érkeznek a Felső-Tiszára!

További újdonság, hogy a Kupa során minden nap vízminőség-vizsgálatot végeznek a szervezők, a Waterscope vízmonitoring eszközével, mely holografikus eljárással elemzi a vízmintákat, s a napi riportokat Interneten küldi a laboratóriumba. A halgazdaságokban, vízi közműcégeknél előszeretettel használt innovatív műszer Így pontos és hiteles képet ad majd a Tisza augusztus eleji vízminőségéről.

A Kupa felénél pihenőnap nyit jó alkalmat a közönségtalálkozóra, a Kupa ügyességi és „Tisza-műveltségi” vetélkedőinek lebonyolítására és az idén debütált „Üzenet a palackban” c. dokumentumfilm megtekintésére. A 2018. augusztus 9-i pihenőnapon a Vásárosnamény-Gergelyiugornyai strandon lehet meglátogatni a PET Kupa legénységét és hajónaszádját (további programok a Kupa honlapján: www.petkupa.hu).

A sok újdonság mellett sem veszik el a program fő célja, hogy egy palack sem maradhat hátra, sőt, a PET Kupa során összeszedett hulladékokat idén is szétválogatják és tömörítik, így a megtisztított területről a még hasznosítható anyagok - a NHKV Zrt. és az ÉAK Nkft. segítségével - a hulladékhasznosítókhoz kerülnek. Így zárul be a kör, s maradnak a körforgásban hulladékaink. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ) is elsősorban a csomagolóanyagok körforgásban tartásáért támogatja a PET Kupát, hiszen felelősségvállalási programjuk része a minél nagyobb arányú szelektálás és visszagyűjtés szorgalmazása országos szinten. Ennek érdekében egy online edukációs kampányt is indítottak, amellyel a PET palack szelektív gyűjtésére buzdítják a fiatalokat.

Az egy hetes hulladékvadászat hatékonyságát idén is segíteni fogja a közösségi adományokból és egyéb támogatásokból létrejött, tavaly debütált anyahajó, a M.V. PETÉNYI alias a “Szemétevő Szeméthajó”. A folyamatosan fejlesztés alatt álló hajó nemcsak a verseny lelke és közösségi központja, hanem napi kb. 2 tonna hulladékot gyűjt be a kenukkal cirkáló és partokat támadó csapatoktól.

{gallery preview_width=700 preview_height=500}hazai_hirek/petkupa/kepek/petkupa-tisza-hulladek(12).jpg{/gallery}

A verseny végeztével a legjobban teljesítő hajók augusztus 20-án részt vesznek a szolnoki Szent István Ünnepen, ahol 20.000 ember csodálhatja meg a Felső-Tiszát megjárt naszád legszebb darabjait. A többi hajó visszakerül a körforgásba, szelektív szétszerelés után minden anyag hasznosítóra lel és tovább él.

A nyári verseny mellett már egész éves eseménysorozat is hirdeti a hazai vizek védelmének fontosságát. Az évről-évre fejlődő, gyarapodó és szerteágazó PET Kupa kezdeményezés idén már Kárpátalján is jelen van, az előfutamon túl környezetvédelmi pályázatot írtak ki középiskolások számára. A szakmabelieknek pedig Tiszai kerekasztallal készülnek, amelynek témája az ukrán hulladékstratégia gyakorlati megvalósítása lesz. Ezen felül idén még a kijevi Waste Management kiállításon is részt vesznek környezetvédelmi standdal, s mindezt a Tiszta Kárpátalja program égisze alatt, kárpátaljai szervezetekkel szorosan együttműködve.

A 2018-as PET Kupa fő támogatói a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség (MAGYÜSZ), a Bethlen Gábor Alapítvány, az IT Services Hungary Kft., a Henkel Magyarország Kft. és a JOINTISZA Projekt.
Várható fő támogatók: Innovációs és Technológiai Minisztérium, Agrárminisztérium.

Szakmai partnerünk a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége.

További közreműködők és támogatók: Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, Vásárosnamény Önkormányzata, Zöldkör, WWF, Greenpeace, Wessling Hungary Kft., WaterScope International Zrt., Holofon Zrt., Henkel, Siemens, FŐTÁV Zrt., Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Kft., K3&S Kft., Tisza Ortofém Kft., Folprint Zöldnyomda Kft.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani minden környezettudatos és felelősségteljes szervezetnek, hogy támogatják és segítik a Tiszának és vízgyűjtőjének megtisztítását, megőrzését, s a jövő generációinak való átadását.

További információk:

Abdelli Julianna
sajtóreferens
PET Kupa
Tel.: 06 20 9 465 465
E-mail: sajto [KUKAC] kszgysz [PONT] hu

 ****************************

HÁTTÉRANYAGOK, avagy az elmúlt egy év történései

ERDŐTAKARÍTÁS
A tavaly nyáron 10 tonna hulladékot összegyűjtő PET Kupa legénysége télen sem volt tétlen és az Országos Vízügyi Főigazgatósággal felszámolta az eddig talált legnagyobb PET bányát. 4 nap alatt 4 hektárnyi Natura 2000-es védett erdőt takarítottak ki, ami 1200 zsák szemét összeszedését jelentette. Ennek fele (60 m3), hasznosítható hulladék volt, ami így a hulladékfeldolgozóba, majd a újrahasznosító cégekhez került.

Az erdőtakarítással párhuzamosan a PET Kupa szakemberei a Felső-Tisza 70 folyamkilométeres szakaszát térképezték fel újra, mert tapasztalatuk szerint a Tisza ezen szakasza állandó szennyezésnek vannak kitéve. A Szatmárcseke és Tiszamogyorós közötti szakaszon frissítésre került az online térkép, a kalózok ez alapján találják meg a PET Kupa során a hulladékszigeteket.

FILMPREMIER
2018. március 20-án, ünnepi bemutató keretében mutatták be az A38 hajón - a Víz Világnap alkalmából -, az „Üzenet a palackban – avagy a PET Kalózok hivatalos története” 52 perces, környezetvédelmi ismeretterjesztő filmet. A sikeres, teltházas vetítést a PET Kupa versenyeinek korábbi részvevői, támogatói és a környezetpolitikai szakma képviselői töltötték meg. 

Részlet a film szinopszisából: „Öt éve, hogy a Felső-Tiszán megjelent néhány, pillepalackból készült, ingatag vízi jármű. Az egyik fedélzetén egy filmes stáb ringatózott, a másik lélekvesztőn egy család három gyerekkel és egy kutyával, a harmadikon egy baráti társaság. Mi tagadás, elég szokatlan módon hívták fel a figyelmet arra, hogy második legnagyobb folyónkat határon túlról érkező műanyag szennyezés fenyegeti. A 'Valamit visz a víz' nézők ezreihez jutott el, és alapvető szerepet játszott abban, hogy napjainkra a kezdeményezés nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, amelynek neve: Tiszai PET Kupa…”
Trailer itt tekinthető meg: https://vimeo.com/256047276

MIKROMŰANYAGOK A KÖRFORGÁSBAN
2017 nyarán, a Tiszai PET Kupa felkérésére a Wessling Hungary Kft. Magyarországon először mérte meg a mikroműanyag-tartalmat természetes vízben. Az idén indult Parányi Plasztiktalány projektjük keretében a Duna mellékfolyóit is megvizsgálták. Nem meglepő módon itt is találtak mikroplasztikot.
A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) által szervezett „Mikroműanyagok a körforgásban” c. konferencián a vizeinket, talajainkat elszennyező és a táplálékláncba kerülve az élőlényeket is veszélyeztető 5 mm-nél kisebb műanyagok problematikáját járták körbe szakértő előadók. A konferencia és a téma szakmai összefoglalója itt olvasható részletesen.

{gallery}hazai_hirek/petkupa/kepek/{/gallery}

Fotók: Magyar Csaba