Műanyag Munkacsoport

Válasszon nyelvet

Időpont: 2023.június 13, 11 óra
Helyszín: KSZGYSZ központi tárgyaló

Résztvevők:

  • Ivanovics Iván Mikrolin Hungary Kft.
  • Wiedner Rudolf Vasi Consulting Kft.
  • Szabó Sándor Recyclen Kft.
  • Kovács Péter Alumechanik Kft.
  • Busa István Everplast Zrt.
  • Horváth Ádám Holofon Zrt.
  • Bűdy László MyCeppi Kft.

A munkacsoport KSZGYSZ tagvállalatai és KSZGYSZ-en kívüli hasznosító vállalatok vezetői a 2023.július 1-től induló MOL koncesszió révén kimeneti oldalon képződő műanyag hulladékok technikai-műszaki paramétereit a magyar hasznosítók szempontjából kiemelkedően fontosnak tartják, mivel a jelenleg érvényes rendszerhez köthetően már régóta rögzültek, elsősorban az ipari/kereskedelmi gyűjtésből származó hulladékok gyűjtése, előkezelése és hasznosításra való alkalmassága révén.

A közszolgáltatásból származó műanyag hulladékok esetében az NHKV már korábban felállított technikai-műszaki paramétereket, melyek az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv mellékletében kerültek megjelentetésre, ezek irányadó minőséget jelöltek ki a közszolgáltatókra.

Az egybegyűlt hasznosítók ezért annak az elhatározásuknak adtak hangot, hogy a MOL hulladékok hasznosításra történő átadásával foglalkozó kereskedelmi részlegének jelezni kívánják a hasznosítói ipar konkrét műszaki-technikai elvárását.

Bűdy László aki a Magyar Műanyagipari Szövetség (MMSz) elnökségi tagja is egyben, bemutatta az MMSz-en belül már ezirányba megtett konkrét lépéseket, vagyis a műanyagfeldolgozó ipar számára gyártott másodnyersanyagokra vonatkozó követelményeket ill. azok előállításához szükséges hulladékok beazonosítását, valamint a hulladékok minőségével kapcsolatos hasznosítói elvárásokat.

Az MMSz a polipropilén (PP) esetében kidolgozta teljes mélységében az összes alkalmazhatóságra megfeleltethető másodnyersanyagok műszaki-technikai paramétereit és hamarosan a többi főbb típus esetében is ugyanezt kívánja kialakítani.

A két szövetség, esetlegesen a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség-gel (CSAOSZ) kiegészülve (terméktervezés kiemelkedő fontossága) képes lehet arra, hogy a MOL felé eljárva meggyőző javaslatokat fogalmazzon meg.

A jelenlevők megállapították, hogy az uniós, rövid és középtávú határidőkhöz kötött elvárások (2025 és 2030) a másodnyersanyag tartalomra vonatkozóan, nem feltétlenül teljesíthetőek.

 A jelenlevők úgy ítélték meg, hogy várhatóan indokolt lesz több, a mostanihoz hasonló munkacsoporti ülés a július 1-ét követő változások alapján.

Budapest, 2023. június 15.

Ivanovics Iván Műanyag Munkacsoport Vezető megbízásából lejegyezte,
Toronyi Zoltán
KSZGYSZ/KEXPORT

Szerda, 30 augusztus 2023 11:28

Időpont: 2023.június 13, 11 óra Helyszín: KSZGYSZ központi tárgyaló

Szerda, 03 június 2020 09:57

A hazai műanyagfeldolgozó/hasznosító vállalkozások, illetve a műanyag anyagáramban érintett tagcégeink közös érdekeinek feltárására – a Mikrolin Hungary Kft. kezdeményezésére, a KSZGYSZ elnökségének...