Folyóörökbefogadás

Az 5 ország 1 folyó programkezdeményezése

Folyóörökbefogadás, na ennek meg mi értelme?
Folyóparti gyerekek százai már tudják a választ. Amit megismerünk, azt megszeretjük, és amit megszeretünk, arra vigyázni fogunk. Folyóörökbefogadások során gyerekcsoportok oktatóikkal látogattak ki a közeli folyóparthoz, gyönyörködtek a látványában, ismerkedtek az élővilágával. Belefeledkezve a víz csobogásába, máris könnyebb észrevenni a kövek közé szorult konzerves dobozt. És a nádra csavarodott zacskófoszlányt. Na meg a fű alatt megbújó pet-palackot, ami épp az előbb roppant a lépteink alatt.

Folyóörökbefogadás

Ukrajnában:
Magyarországon:

A 5in1 projekt gyerekcsoportjai nem hagyhatták annyiban, megtisztították a folyópartot és
ezzel ünnepélyesen örökbefogadták, vállalva, hogy rendszeresen visszajárnak és tisztán tartják. A kifüggesztett tábla láttán pedig bízunk benne, hogy a vízpartot járó felnőttek is jobban vigyáznak majd folyópartjaink épségére.

image5Kép forrása: A 5in1 projekt szerb partnere, a magyarkanizsai iskolások által örökbefogadott folyószakasz ismertetője.

Örökbefogadott partszakasz Szlovákiában
Nagyfödémes - 2022. április 26.

Az 5 ország 1 folyó projektpartnere, Lelkes Zsuzsa Zsejke szavaival

image11

Az 5 ország 1 folyó projekt szlovákiai képviselőjeként és óvodapedagógusként örömömre szolgált, hogy Meseország óvodánk Nagyfödémesen jelképesen örökbe fogadta a Fekete-víz jobb oldali partszakaszát. A folyó 113 kilométer hosszú, Szlovákia 14. leghosszabb folyója. A Kis-Kárpátok alatt, Bazin és Szentgyörgy közötti szőlőültetvényekben fakad, majd a Kis-Dunába ömlik. A Fekete-víz mentén 15 kilométeres  kerékpáros turistaút van kiépítve, amely lehetőséget ad a biztonságos közlekedésre nemcsak a helyiek, hanem a turisták számára is. Ezen pozitív hatás mellett sajnos nőtt a környezet terhelése is, ezért fontosnak tartjuk a terület megfigyelését, szükség esetén megtisztítását. Vállalva ezzel mindazt, amit az örökbefogadás jelent, figyelmet, törődést, megóvást, a környezetünk szebbé tételét.

Az örökbefogadás helyszíne:

Nagyfödémes Szlovákia délnyugati részén Mátyusföld egyik legnagyobb települése. Galántától tizenöt kilométerre délnyugatra, a Kis-Duna és a Fekete-víz közötti síkságon
fekszik. A lakosságának nagy része, közel hatvan százaléka még mindig őrzi a magyar identitását. A faluban működő magyar és szlovák iskolák, valamint óvodák mind saját jogalanyisággal rendelkeznek. A község gazdag múlttal, lendületes gazdasági és kulturális élettel büszkélkedik. https://www.ulany.sk/?page=udaje&lang=hu

Az örökbefogadást vállaló óvoda:

Meseország óvoda jelenleg három csoporttal üzemel, melyet 61 gyermek látogat. Az ott folytatott oktató-nevelő munka egyik fontos célja a figyelmes létezés, a természet értékeinek bemutatása, ezáltal a figyelmes létezésre való környezeti nevelés és szemléletformálás. Alakítva a gyermek azon szokásait, készségeit, képességeit, amelyek nélkülözhetetlenek későbbi életük során, a környezetükkel való harmonikus együttéléshez, a környezeti nevelés iskolai feladatainak teljesítéséhez, a környezettudatos gondolkodás és magatartás
kialakításához. https://meseorszag.edupage.org/about/


A partszakasz kiválasztásának szempontjai:image3

A megfelelő helyszín kiválasztásánál elsődleges szempont volt a gyermekek biztonsága. Másodsorban megközelíthetőség, az utazás szempontjából egy közelben megtalálható partszakaszt kerestünk. A több  helyszín megtekintése, bejárása után választásunk az óvodától 3 km-re folyó Fekete-víz kisebb egyik partszakaszára esett. A hely a falu szélén, a természet szívében található, ezzel
biztosítva a csendes, nyugodt környezetet és a program megvalósítását.

Az örökbefogadást megelőző szervezési feladatok:
⮚ Tájékoztatni az óvodavezetőt a tervezett örökbefogadásról, és megbeszélni annak
időpontját, helyszínét és lebonyolítását.
⮚ Terepszemle-alternatívák – döntés a végleges helyszínről
⮚ Engedély kérés a tábla kihelyezésére a helyi Horgászszervezettől.
⮚ Buszbérlés igénylése a helyi önkormányzattól.
⮚ Eszközök biztosítása: megfelelő méretű és mennyiségű kesztyű, zsák
⮚ Anyagszükséglet biztosítása: 1 zsák/20kg szárazbeton, ásó, vödör, lapát.
⮚ A szülők előzetes tájékoztatása a szabadtéri programról (étel, ruházat), engedély
kérése a nyilvánosságra kerülő fotók elkészítéséhez.
⮚ Kihelyezésre kerülő tábla előállításához szükséges intézkedések:

  • A tábla szövegének megfogalmazása, az 5 ország 1 folyó logó használatával,-image15
    szlovák nyelvre való lefordítása.
  • Grafika elkészítése a PET Kupa grafikusának segítségével.
  • A tábla és a tartó megfelelő méretének kiválasztása (50x70).
  • Az elkészült grafika műanyag táblára való nyomtatása – ajánlatkérések, nyomda keresése
  • Egyeztetés az óvodai karbantartóval a tábla tartóoszlopra történő rögzítéséről
    és a betonozás kivitelezéséről.

Időpont:
Föld napja alkalmából az örökbefogadásra 2022. április 26-án került sor.

Résztvevők:
⮚ óvodavezető – Manó Ivett
⮚ óvodapedagógus – Lelkes Zsuzsa Zsejke
⮚ óvodai karbantartó – Borovszky Sándor
⮚ az óvoda közép és nagycsoportosai – 31 gyermek

image7 image5
image14 image2

Az örökbefogadást megelőzően, a gyerekek az óvodai fejlesztő tevékenységeken keresztül megismerkedtek a szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeivel és a biztonságos szemétszedés feltételeivel.

Tízórait követően röviden összefoglaltuk az óvintézkedéseket, és az óvoda parkolójában izgatottan vártuk a busz megérkezését. Néhány szorgalmasabb gyermek már a várakozás alatt, a megállóban belekezdett a szemétszedésbe.

image9 image12

Megérkezéskor bemutattam a TrashOut hulladéktérképező mobil applikációt, annak használatával közösen bejelöltük a szennyezett területet. Ezután a gyerekek kesztyűt húztak, zsákot kaptak és buzgón vetették bele magukat a hulladékszedésbe.

image16 image4

image2

A háttérben is mindvégig komoly munkatevékenység zajlott. Az érdeklődőbbek figyelemmel kisérték a tábla kihelyezésének folyamatát, szükség esetén szívesen besegítettek.

A parttakarítás eredményes volt, egy jó nagy zsáknyi szemetet sikerült összegyűjteni. Az összegyűjtött szemetet az egyik szülő szállította el. A gyerekek boldogan jegyezték meg, hogy jó buli a szemétszedés, és mennyire látható, annak eredménye is. Fáradtan, de boldogan tértünk vissza az óvodába, ahol – az alapos kézmosás után - várt a megérdemelt ebéd.

image13

Az örökbefogadott partszakaszt a csoport magáénak tekinti, több gyermek hétvégenként a családjával együtt is visszatér a helyszínre és „ellenőrzi”, hogy milyen állapotban van. E jelzések alapján készülünk a legközelebbi „járőrözésre”, ismét felszerelkezve, hogy gondoskodásunk eredményeképpen ismét „természetes” állapotába kerüljön.