Aquatic Plastic

Válasszon nyelvet

A tengeri hulladék mintegy 80%-a szárazföldi forrásokból, a folyókon keresztül jut a tengerbe, és ez alól a Duna vízgyűjtő területe sem kivétel. Az egykor lebonthatatlannak tartott műanyagok valójában mikroműanyag-részecskékre bomlanak, amikor napfénynek és hőmérséklet-ingadozásnak vannak kitéve. Ez a felismerés arra késztet, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a folyókban lévő mikroműanyag-szennyezés kezelésére. 

Az AQUATIC PLASTIC (röviden: AQPLA) projekt célja, hogy alapos adatbázist és módszertant biztosítson a folyókban felhalmozódott műanyaghulladék feltérképezésére, mesterséges akadályokat, például vízerőműveket (Hydroelectric Power Plants, HPP-k) és távérzékelési technológiákat használva eszközként a folyókban felhalmozódott műanyaghulladék mérésére, nyomon követésére és a természetből a hulladéklerakókba vagy éppen a körforgásba való visszavezetésére. 
A projekt tervei között szerepel továbbá a nagy kockázatú hulladékszivárgási pontok távérzékelési módszerekkel történő azonosítása, valamint innovatív megoldások keresése a vízerőművek előtt felhalmozódott folyami szemét és hulladék nagymértékű kitermelésére és újrahasznosítására. 
Az AQPLA összehasonlító megfigyelési módszerek kidolgozására összpontosít, amelyekkel értékelni lehet a folyókban felhalmozódott úszó szemét általános méretét, mennyiségét és összesített tömegét. Azzal, hogy megbízható és felhasználóbarát módszereket biztosít a folyókban felhalmozódó hulladékok méretének és összetételének becslésére, az AQPLA további eszközt kínál a vízi műtárgyak kezeléséhez. Ez segít a kármentesítési és folyótisztítási beavatkozások költségeinek pontosabb becslésében. 
Kísérleti folyótisztítási tevékenységeket kerülnek megszervezésre a folyásirányban lejjebb fekvő országokban, a Száva-medencében, hogy a folyótisztítási intézkedések és a megelőzési erőfeszítések sikeres megközelítése elterjedjen a Duna-medence folyásirányban feljebb fekvő országaiban. 

A projekt a következő 4 területre összpontosít: 

  • Mikroműanyagok: költséghatékony megfigyelési módszerek kidolgozása és tesztelése a folyami rendszerekben lévő mikroműanyag-szennyezés kimutatására, lehetővé téve az adatok összehasonlítását és a különböző szervezetek közötti, határokon átnyúló együttműködést. 
  • Makroműanyagok: a folyami hulladékfelhalmozódások távérzékeléses megfigyelési és számszerűsítési módszereinek tesztelése a műanyagáradatok és környezeti katasztrófák korai felismerésének elősegítése érdekében; a vízerőművek támogatása a nagy folyami hulladékfelhalmozódások kezelésében azáltal, hogy útmutatást nyújtanak a nyomon követéshez és a kitermeléshez, miközben a hulladékkitermelést nyereségessé teszik az elfogott és kiválasztott folyami műanyagok újrafeldolgozási protokolljainak megváltoztatásával. 
  • Helyszíni kötelezettségvállalás: különböző típusú kísérleti tisztítási akciók szervezése a távérzékelési technológiákkal azonosított, nagy kockázatot jelentő szivárgási pontokon és forró pontokon, beleértve a kisléptékű (a helyiek bevonásával történő) és a nagy, ipari méretű tisztítási akciókat a hulladéklerakókon és szeméttelepeken - ahol a hatóságok értesítést kapnak, hogy csatlakozzanak és tárgyaljanak a helyreállítás lehetséges módjairól. 
  • Terjesztés és kapacitásépítés: az érdekelt felek adatgyűjtésbe, módszertani tesztelésbe és tisztítási kísérleti akciókba való bevonásával a fenti megoldások értékes bizonyítékként szolgálhatnak a politikai döntéshozók számára, miközben a terepi képzések és interaktív kerekasztal-beszélgetések révén a RiverSaver transznacionális közösségét is bővítik, megalapozva ezzel elkötelezettségüket. 

Partnerség 
Az AQUATIC PLASTIC konzorcium 13 partnerből és 19 társult partnerből áll 10 országban, akik a Duna vízgyűjtó műanyagszennyezésének kezelése iránt elkötelezett érdekelt felek széles körét képviselik. A konzorciumban a jogalkotási ügyekért felelős minisztériumok, a helyszíni tevékenységekben aktívan részt vevő nem kormányzati szervezetek, a tudományos kutatás iránt elkötelezett egyetemek, vízügyi hatóságok, nemzeti laboratóriumok és a vízminőség ellenőrzésével és megőrzésével foglalkozó állami kutatóintézetek vesznek részt. 
Az AQPLA partnerséget a PET Kupa Egyesület, a PET Kupa kezdeményezés vezető partnere és ötletgazdája vezeti. A PET Kupa 2013 óta közel 300 tonna folyami szemetet távolított el a természetes vízfolyásokból, és további 700 tonnát terelt el a folyókból a legális hulladékgazdálkodási rendszerbe. 
A Nemzetközi Duna-védelmi Bizottság (International Commission for the Protection of the Danube River, ICPDR) és a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium, mint az EUSDR PA4 prioritási terület koordinátora a vízminőségi kérdések kulcsfontosságú szereplői a Duna vízgyűjtőn belül. 
Az alább felsorolt érdekeltek csoportja különböző nézőpontokat és szakértelmet képvisel, így biztosítva a projekt célterületeinek átfogó lefedettségét, különös tekintettel a Duna vízgyűjtőjén belül a Balkánra. 

Interreg Danube Region Programme (DRP) pénzügyi támogatás 

A projekt teljes költségvetése: 2.166.493,5 EUR 

Interreg finanszírozás: 1,733,194.8 EUR 

Project Partners

Country

Name

AT

University of Life Sciences and Natural Resources, Vienna

BG

Institute of Oceanology - BAS

BIH

Citizen association "Eko centar" Visegrad

HU

Plastic Cup Society (Lead Partner)

Association of Environmental Enterprises

General Directorate of Water Management

ME

Center for Ecotoxicological Research Podgorica

Ministry for Ecology, Spatial Planning and Urbanism Directorate of Ecology and Climate Change

RO

Multisalva Association

Mare Nostrum

RS

Faculty of Technical Sciences Novi Sad

SI

Institute for Water of the Republic of Slovenia

SK

Water Research Institute Slovakia

Associated Project Partners

Country

Name

AT

International Commission for the Protection of the Danube River

via donau - Österreichische Wasserstraßen-Gesellschaft mbH

BIH

Institute for Water Management

HR

Croatian Waters

Josip Juraj Strossmayer Water Institute

HU

Ministry of Foreign Affairs and Trade

North Hungarian Water Directorate

Middle Tisza District Water Directorate

MVM Hydropower Plant Ltd.

RO

Satu Mare County Administrative-Territorial Unit

Ministry of Environment, Waters and Forests

RS

Serbian Environmental Protection Agency

SI

Hydropowerplants on Lower Sava

Ecologists without borders association

Slovenian Environment Agency

SK

Slovak Environment Agency

Slovak Environmental Inspectorate

Ministry of the Environment of the Slovak Republic

UA

Recylable Materials Collection Station, Proektna, 3

Website: https://interreg-danube.eu/projects/aquatic-plastic

color facebook 48 color linkedin 48 
#aquaticplastic #aqpla