Greenpack Project Bemutató

Az V. Gödöllői Természetfilm Fesztivál keretében immár harmadik alkalommal került sor a Trash Art művészeti program, hulladékszoborépítő pályázat meghirdetésére, melynek idei központi témája a víz, létünk és jövőnk alapja volt.

A szervezők úgy gondolják – és ennek szellemében hirdették meg a versenyt – hogy m,i emberek hatással vagyunk a bolygóra, vagy így, vagy úgy. Az tehát, hogy milyen jövő vár ránk és a többi élőlényre, csakis rajtunk múlik. Ezek a szobrok a környezet nagykövetei. Hírül viszik, hogy a pazarlás és a fogyasztási eufória helyett a környezettudatosság és a hosszú távú gondolkodás a homo sapiens sapiens („értelmes ember”) boldogulásának sarokköve. A szervezők remélik, hogy ezzel a művészeti programmal is tovább szélesedik a szemléletformálás eszköztára.

A 2019.évi Trash Art pályázati felhívásra 70 pályázat érkezett be, melyből a zsűri választotta ki azt a 22 alkotást, amely a Fesztivál döntőjébe jutott és a megvalósítás eredményeképpen kiállításra került a Kastély Alsóparkjában, hogy ott kerüljenek végső megmérettetésre. A zsűri: https://www.trashart.hu/trash-art/zsuri/

Az értékelés fő szempontjai között szerepelt, hogy a központi témára, a vízre fókuszáljon, alkalmas legyen a szemléletformálásra, anyagfelhasználásában tükröződjék az újrahasznosítás, valamint az, hogy országszerte alkalmas legyen bemutatásra, az érzékenyítésre. Mindezek azért is fontos elemei az értékelésnek, mert a kiválasztott, díjazott szobrok később szabadtéri helyszíneken (nagy tömegeket vonzó rendezvényeken, akár – a támogató – cégek telephelyén) kerülnek majd kiállításra.

A díjazottak számára a támogatók 1.100.000 Ft-ot ajánlottak fel, mely – a helyezések alapján került felosztásra. Az eredményhirdetésre a minden eddiginél több látogatót vonzó Fesztivál utolsó napján – a Gyermeknapon – került sor, szerencsére ragyogó napsütésben.

Első helyezést ért el a „Mellőznivaló” , melynek alkotója Kollár István. A mű egy „lebegő” csap, melyből folynak a PET palackok. Az alkotó ezzel rámutat arra, hogy rengeteg energiát pazarlunk el az ásványvizek gyártására és szállítására, miközben az újrahasznosításuk csak részben megoldott. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a csapvíz nálunk a palackozott vizek minőségével vetekszik, mégis indokolatlanul sok PET palackos vizet fogyasztunk. Az alkotás erre hívja fel a figyelmet és ráébreszt arra is, hogy mellőzzük az eldobható palackokat.

Második helyezett lett a „Kapcsolat”, a dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület alkotása. A cd-kkel pikkelyezett lazac szájába akadt horgon – már sajnos – csaliként látható a PET palack.

Az „Arctalan lehet” harmadik helyezést ért, a használt szívószálakból kirakott – az jövő garbológusai számára nyilván értelmezhetetlen és értékelhetetlen „lelet”, amit viszont ma még mindannyian igenis megértünk….

A zsűri különdíját a rendkívül látványos és elgondolkodtató „Noé bálnája” kapta, amelynek „bárkányi” gyomrában – napjainkban – nyújt védelmet a vizi állatok számára, amelyek már-már szintén műanyagból vannak.

A rendezvény fő támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium volt.

További támogatók: Heineken, Hankook, Inter-Metal Kft., HWD Recycling Kft., FKF Zrt.

További részletek a TrashArt weboldalán

Connect with us today!


Keleti Károly u. 11/A., 1024 Budapest, 
Phone.: 350-7271, 350-7274, 336-0680
e-mail: kszgysz(kukac)kszgysz.hu