Greenpack Project Bemutató

Select your language

A 2019. évi Európai Hulladékcsökkentési Héten az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a nemzeti koordinátori feladatokat ellátó Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemeted!” szlogennel megvalósított hazai akciók közül valamennyi kategóriában tett javaslatot a nemzetközi zsűri számára.

A hazai első helyezettek a közeljövőben megrendezendő ünnepség keretében vehetik át a kategórianyerteseket megillető nyereményeket és okleveleket.

A tavaly november 16-24. között meghirdetett Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányban 30 ország összesen több mint 16570 akciója vett részt, melyhez Magyarország 410 szemléletformáló, hulladékcsökkentésre ösztönző gyakorlattal kapcsolódott. Ebből a mezőnyből kerültek jelölésre országonként a kategórianyertesek és a nemzetközi zsűri a jelölések alapján várhatóan 2020 júniusában dönt az Európai Hulladékcsökkentési Hét Díj nyerteseiről. Ebben a versenyben remélhetőleg sikerrel indulnak most is a magyar akciófejlesztők, hiszen a Hét keretében évek óta sikerül díjat, vagy döntős helyezést elérniük. A mostani Hét nemzetközi fotópályázatán például a hódmezővásárhelyi Klímanócskák projekt került be a finalisták közé.

Az államigazgatási kategóriában a Fővárosi Törvényszék „Zöld Bíróság” projektje került jelölésre, amelynek célja az igazságszolgáltatásban dolgozók tájékoztatása, érzékenyítése a környezeti problémák iránt egy erre a célra létrehozott, önkéntesekből álló munkacsoport működtetésén keresztül. A Fővárosi Törvényszék központi, Markó utcai épületében az Európai Hulladékcsökkentési Héten kezdődött el a papír és a műanyaghulladék szelektív gyűjtése is.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét Törvényszéki eseményeinek ünnepélyes megnyitójára a Fővárosi Törvényszék Esküdtszéki termében került sor, ahol „perbe fogták a hulladékot”. Majd a Könyvtárban egy fotókiállítás tekintettek meg a látogatók, amely a környezetszennyezésre és annak következményeire hívta fel a figyelmet. Az érdeklődőket a bíróság leselejtezett függönyeiből készült „veggie bags”-ek várták, amelyeket ajándékba kaptak.  A kiállítást kiegészítette a munkatársak által hulladékból készített használati tárgyak bemutatása is (pl. kávék csomagolóanyagából készült laptoptáska, kerékpárbelsőből készült hátizsák, textilből és kávékapszulából készült ékszerek). A Héten a Munkacsoport szervezésében 90 munkatárs 4 csoportban meglátogatta az FKF két Szemléletformáló és Újrahasznosítási Központját is.  

                

A munkatársak gyermekei részére rajzpályázatot hirdettek, hogy ők hogyan látják a környezet problémáit és ennek orvoslására milyen megoldást kínálnak. Az 51 pályamű értékelése után a díjakat

Tatár-Kis Péter a Fővárosi Törvényszék elnöke adta át. 

A Törvényszék belső (intranet) hálózatán Zöld Bíróság rovat működik, amely egy virtuális faliújság, ahol jó gyakorlatokat, ötleteket, zöld programokat osztanak meg. Az adventi családi napon – több mint 100 résztvevővel - díszeket és ajándékokat készítettek újrahasznosítható alapanyagokból (pl. műanyag üdítős flakonból karácsonyfa, sörös kupakból, dugókból, hirdetési újságokból karácsonyfadísz.).


Civil kategóriában jelölésre került az Europalánta Egyesület - amely a Hét során élményközpontú környezeti nevelési programokat bonyolított le „Bábozd zöldre az otthonod!”  módszertan alapján - Meseösvény Piknik c. programja, amely óvodapedagógusok bevonásával, képzésével és 3 óvodai csoporttal együttműködve zajlott a Héten.

A Piknik keretében az óvodapedagógusokkal és a gyermekekkel végigjárták a Meseösvényt, amelyen sorbavették és drámapedagógiai eszközökkel feldolgozták a hulladék keletkezésének megelőzésétől kezdve az újrahasználatig terjedő témákat, élményközpontú tanulási helyzeteket teremtve, olyan szerethető bábokat, figurákat alkotva, használva, amelyek karaktere alkalmas az utánzásra és a bevésésre.  Az óvodapedagógusok bevonása a multiplikátorképzést is szolgálja, hogy a Hét programjai, óraterve a későbbiekben is folyamatosan ismételhető, gyakorolható, fenntartható legyen.  

 

   

Oktatási intézmény kategóriában jelölésre került a nyírteleki Kastélykert Óvoda és Bölcsőde Kuka(cool)túra programja, amely a Hulladékcsökkentési Hét valamennyi napjára szervezett színes, játékos – környezettudatosságra érzékenyítő programot a kicsik számára.

Az első napon hulladékokból készítettek hangszereket, így a cérnaorsóból és termésszemekből készített csörgőtől gitáron át cintányéros dobig mindenből hangokat varázsolt az alkalmi zenekar.

 

      

A második napon ellátogattak a Nyíregyházi Orosi úton lévő hulladéklerakó telepre. A gyerekek rácsodálkoztak a szeméthegyekre, a válogatóra és igencsak meglepődtek azon, hogy a munkások kézzel válogatják azt a rengeteg szemetet, aminek nem is kellene ott lennie, ha nem vennék meg, nem dobnák ki... A program során elbeszélgettek arról, hogy a sok szemétnek, szemetelésnek milyen következményei lehetnek. Itt látták a gyerekek a nagyüzemi komposztálást és megszületett a döntés, hogy az Óvoda kertjében ők is megvalósítják (ez azóta meg is történt).

A hét közepén „Szelektív Ákos” látogatott az Óvodába az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Játszóházas környezeti nevelési programjával.  A gyerekeknek hatalmas kockakirakóból kellett kirakniuk a kukás autót és „Szelektív Ákost”.

 

         

Természetvédelmi és környezetvédelmi kifestőket is hozott  « Ákos » , amelyeket kiszineztek a kicsik, majd a képeket sorravéve megbeszélték, hogy mit is ábrázol, miért is fontos.  A hét csúcspontja csütörtök volt, mikor az óvodába megérkezett egy igazi kukás autó. A gyerekek felmásztak rá, beöltöztek, kaptak sapkát, mellényt, dudálhattak, sőt még ki is üríthették az óvoda konténerét. Megismerték annak szerkezetét, működését és azt is megtudták, hogy a KUKA szó honnan ered : a „Hans Keller és Jacob Knappich 1898-ban Augsburgban alapította a K. U. K. A.  vállalatot, melynek neve a kezdőbetűkből képzett mozaikszó (Keller Und Knappich Augsburg).

http://szelektalok.hu/miert-pont-kuka-a-kuka-es-miert-nem-hapci/

 A hét utolsó napján leírták, lerajzolták, s egy kapszulába tették tapasztalataikat, amit közösen elástak az óvoda kertjébe, hogy üzenjenek a jövő óvodásainak, hogy milyen fontos, hogy védjék környezetüket : « Üzenet a jövőbe »  A kapszulát majd akkor ássák ki, ha az Óvoda elnyeri az Örökös Zöld Óvoda címet, ami remélhetőleg nemsokára meg is történik.


Magánszemély kategóriában Szöllősi-Sebestyén Zita került a jelöltek listájára, aki kifejlesztette Zero Waste az iskolákban c. programot. Az ötlete alapján felállított módszertannal bebizonyította, hogy nem kell különösebb beruházás ahhoz, hogy akár 1 hét alatt is beépüljön ez a környezettudatos, hulladék keletkezését megelőző szemléletmód a hétköznapokba, azaz „Nyisd ki a szemedet, és csökkentsd a szemeted!”.

 

   

A gyakorlati, játékos feladatok, a közös gondolkodás és alkotás során nem kell lemondani szinte semmiről, csak nyitott szemmel kell járni. A program előkészítése és lebonyolítása során egy osztályt választott ki a program megvalósításához.

A Hulladékcsökkentési Hét azzal kezdődött, hogy a diákokat szembesítették (az osztályfőnök által  titokban összegyűjtött) egy heti szemetükkel – majd elemezték ezeket.

Majd végigvették a szelektív hulladékgyűjtés lényegét, módszertanát, értelmét és a hulladékkezelés újragondolását (újrahasználat, újrahasznosítás).

A következő napon kipróbálták az alkotást, az újrahasznosítást, hogy mit is lehet készíteni a már feleslegessé vált anyagokból, eszközökből (egy póló, egy függöny). Lett is mindenkinek zsákja a kiflihez, kiderült, hogy van otthon fémkulacs, kipróbálhatták, hogy miből lehet bevásárló pólótáskát barkácsolni. Legközelebb a jövő mérlegelése került terítékre, mit és hogyan fognak változtatni életükön a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében.

Minden résztvevő 3 vállalást tett (hétre, hónapra, tanév végéig), amelyet egy „nehézség-érték mátrixon” helyeztek el. A vállalások között volt olyan, hogy csak két befőttes üvegnyi hulladékot szeretne termelni, de volt, aki az autóhasználat csökkentésére (gyaloglás, közösségi közlekedés) vállalkozott.

Az egyhetes intenzív foglalkozás eredménye, hogy a kukák folyamatos vizsgálat alatt vannak, az osztályfőnöki órákon már az ötletgazda nélkül is foglalkoznak a témával, emlékeztetik őket a vállalásokra. Az ötlet kiválóan alkalmas a pedagógusok, a tanulók és a szülők folyamatos érzékenyítésére, a téma napirenden tartására és a környezettudatos magatartás beépül a családok, az intézmények hétköznapjaiba. https://www.youtube.com/watch?v=xcNrBeTvMUE&feature=share

Vállalati kategóriában jelölésre került a Fővárosi Állat- és Növénykert programja, amely kilenc napon át várta az Állatkertbe érkező látogatókat. 

     

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét első napjától kezdve a „Nyisd ki a szemedet, csökkentsd a szemetet!” szlogen jegyében az Állatkert főbejáratánál rögtön a „Szemétszörny” és „Cigarettacsikk akvárium” fogadta és döbbentette rá az érkezőket a fogyasztással összefüggésben keletkező – napi több köbméternyi -  hulladék mennyiségére, amely a látogatók után naponta a helyszínen marad.

A „Holnemvolt Vár”-ban a kertészeti hulladékok felhasználását, a természet körforgását mutatták be, ötleteket adva akár a kiskerttulajdonosoknak is. Hétvégén további tematikus, hulladékkeletkezést megelőző, újrahasználatot, újrahasznosítást bemutató, kipróbáltató, érdekes, játékos programok várták a családokat, közös kézműveskedéssel, újragondolt kreatív tárgyak készítésével, öko-design  kiállítással. Azt is megtapasztalhatták az érdeklődők, hogy szemetelnek-e az állatok és hogy egy tengerrel nem rendelkező ország lakóiként mit tehetünk mi a világtengerek szennyezésének csökkentése, s ezen keresztül a tengeri élővilág védelme érdekében.

Mindegyik programelem bemutatta a felelős és cselekvő létezés lehetőségét és módszereit, ráirányítva a figyelmet arra, hogy a hulladék keletkezése megelőzhető, újrahasznosítható és használható is, ha erre figyelmet fordítanak a kicsik és a nagyok is.

Érdemes már most megjegyezni, hogy az idei, 2020. évi Európai Hulladékcsökkentési Hétre 2020. november 21. és 29.-e között kerül sor.

Bővebb információ:

www.kszgysz.hu
https://www.facebook.com/hulladekcsokkentesihet/
https://www.instagram.com/hulladekcsokkentesihet/?utm_source=ig_embed
https://www.ewwr.eu/hu/communication

E-mail: [email protected]
Telefon: 30/884-1370

Connect with us today!


Association of Environmental Enterprises
Keleti Károly u. 11/A., 1024 Budapest, 
Phone.: 350-7271, 350-7274, 336-0680
e-mail: kszgysz(at)kszgysz.hu

Subscribe to our newsletter