Greenpack Project Bemutató

A Főtaxi Zrt. Budapest egyik legnagyobb és egyben legrégebbi taxitársasága, mely mostani nevén mintegy harminc éve szállítja az utasokat. Reich Ádám vezérigazgató - felidézve a kezdeteket – egészen 1913-ig vezeti vissza a cég történetét, amikor megalakult a cég jogelődje, az Autótaxi Rt-t, amely Magyarország első, Európa hetedik taxis társaságaként.

Mára 1600 gépkocsit számlál a cég, a tavalyi évben pedig több mint 10 millió fuvarszámot teljesítettek ezzel a gépparkkal.  

A pandémia okozta válság miatt a taxitársaságok a turizmus-vendéglátáshoz hasonlóan nehéz helyzetbe kerültek: Az első hullám közepén 90%-os visszaesést tapasztaltak az előző év azonos időszakához képest. Szintén ennek hatásaként, hozzávetőlegesen minden hatodik taxis adta vissza az engedélyét a forgalom-, bevételkiesés miatt. Most, az év vége felé már jobb a helyzet, de még így is 15%-kal kevesebb a forgalom, mint tavaly ilyenkor.

Ebben a fokozottan nehéz időszakban is vállalta a cég, hogy tovább folytatják a 2019-ben indított Zöldút programot, ami nemcsak egy városi elektromos mobilitást jelent, hanem egy komplex, átfogó fenntarthatósági vállalati program. A Zöldút Program egy közelmúltban készült kutatásra épül, melyben arra voltak kíváncsiak, hogy az utasok milyen preferenciák alapján választanak, ha nem is feltétlenül taxit, hanem bármilyen közlekedési eszközt.

A felmérés eredményeként a költséghatékonyság, a gyorsaság és a kényelem mellett a környezettudatosság is fő szempontnak bizonyult, főleg a fiatal (16-29) válaszadók körében. Ez a korosztály az elektromos/hibrid autókban, kerékpárokban, rollerekben látja a városi környezetszennyezés csökkentésének lehetőségét. A Főtaxi Zrt. célja, hogy eleget tegyen ennek a viszonylag újonnan megfogalmazott utazói igénynek, másrészt, hogy a vállalat további lépéseket tegyen a környezettudatos működés útján.

A program keretein belül 2019-ben a Társaság harminc elektromos autót vásárolt, s ezt a számot az idei év végére a vállalás szerint igyekeznek megduplázni, továbbá már a hibrid autóik száma is meghaladja a 200-at. A Főtaxi Zrt. frissülő applikációjában pedig választhat majd az utas, hogy milyen típusú autóba szeretne beszállni. Ehhez a fejlesztéshez társul egy kedvező bérleti rendszer, továbbá a modern járműpark üzemeltetéséhez további töltőállomásokat telepítettek, a Repülőtéren öt, a Kerepesi úton pedig további kettőt. Ezentúl a cég ösztönzésképpen kedvezményes tagdíjat kínál azoknak a taxis vállalkozóknak, akiknek hibrid vagy elektromos autójuk van. Ugyanakkor nemcsak az autók üzemeltetésére terjed ki ez a program.

A vállalaton belül a papírfelhasználás a program beindítása óta (szűk egy év) 37%-kal csökkent, sőt, a cél a teljes papírmentesség. A gépkocsikban lecserélték a hőpapiros számlanyomtatást, papírmentes POS terminálokra, amely a számlát SMS-ben vagy e-mailben küldi ki. A Zöldút Program kiterjed a zöld-felület növelésre is, azaz minden évben annyi fát ültetnek el Pest megyében, ahány taxijuk mozog az utakon.

A Főtaxi Zrt. is képviselteti magát a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) által szervezett ÖKOINDUSTRIA Green Expón, amelyet 2021. április 28-30-között kerül megrendezésre a Millenáris B pavilonjában.

Connect with us today!


Keleti Károly u. 11/A., 1024 Budapest, 
Phone.: 350-7271, 350-7274, 336-0680
e-mail: kszgysz(at)kszgysz.hu