GINOP - munkaerő-piac összehangolása

Válasszon nyelvet

Ezzel a címmel zajlott le december 16-án Szövetségünk   első online szakmai workshopja a GINOP-5.3.5-18-2018-00047.sz. pályázata keretében („A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért”).  

A 2020. őszi jogszabályváltozásokról (új szakképzési törvény, felnőttképzési törvény), az OKJ-s képzéseket felváltó új szakmajegyzék vonatkozó előírásairól, tudnivalóiról fontosnak tartjuk tagvállalataink tájékoztatását, a változásokra való felkészítését, hiszen mindezek jelentős hatással vannak az ágazatot érintő képzésekre, a munkaerő-utánpótlásra, a kereslet alapú szakképzés kialakításának igényére és vállalati lehetőségeire is.

Hankó Gergely ügyvezető köszöntőjében kiemelte, hogy a Szövetség régi problémát kíván a projekttel orvosolni, ezért is kapcsolódott a Szövetség a Környezetvédelmi és Vízügyi Ágazati Készségtanács munkájába, hiszen a megfelelően képzett munkaerő hiánya közös probléma, melyre közösen kell, rövid úton megoldást találni. Tagvállalataink – a felmérések, tapasztalatok alapján – a munkaerőkereslet kielégítéséhez megfelelő tanulási környezetet is tudnak biztosítani, ami visszahat a foglalkoztatásra, a gazdaság zöld újraindítására. Köszönetet mondott együttműködő tagvállalatainknak, hogy a projektben való közreműködésükkel is jelzik elkötelezettségüket.

A Szövetség dolgozik egy Zöldgazdaság2021 c. tanulmányon is dolgozik, amely az ágazatot érintő problémák felmutatása mellett, konstruktív javaslatokat is megfogalmaz. Ez a tanulmány a tervek szerint jövő év elején jelenik meg.

7.rsztvevotorzs 3.Fszakstr

Kopcsándy Anna, a KSZGYSZ projektkoordinátora előadásában ismertette a GINOP projekt előzményeit, a megvalósítás megváltozott körülményeit, új feladatait, az eddig végzett munkát, az interjúk tapasztalatait, az érintettek (oktatási intézmények oktatói és hallgatói, környezetipari cégek vezetői és munkavállalói) körében végzett felmérések eredményeit, az ezek következtetéseit tartalmazó tanulmány főbb megállapításait.

Link az előadáshoz

2.KAea1  kannaP 0069 1

Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy szorosabbra kell fűzni az érintettek kapcsolatát, rengeteget kell javítani a kommunikáción, hiszen a munkábaállás sikere az ismereten, a megfelelő tájékoztatáson, pályaorientáción és a gyakorlati és elméleti képzés összhangján múlik. Ezen valamennyi résztvevőnek javítania kell (pl. hogyan legyünk vonzó munkahely?)

A projektben résztvevő tagvállalatokat bevonjuk egy ún. önértékelési rendszer kidolgozásába, amelynek módszertanáról az ezt kidolgozó Ex Ante Kft. munkatársa, Lehel Zsuzsanna tartott előadást.

Az önértékelési rendszer tkp. egy vállalati tükör, egy kérdőív, amelynek kérdéseire adott válaszok alapján egyértelműen meghatározhatóak a fejlesztendő területek, módszerek, amelyekkel elérhető a vállalat vonzó, fenntartható munkahellyé válása – a másik oldal, a szakképzett, jól felkészült álláskeresők számára, sőt piaci körülmények között még versenyelőnyt is biztosíthat.

A következő előadás bevezetőjeként levetítésre került az MKIK kisfilmje, amely bemutatta az Ágazati Készségtanácsokat, azok működését

drfarkasevaA legnagyobb érdeklődéssel várt előadást „Az új szakképzési rendszer lehetőségei és kihívásai a környezetvédelem és vízügy ágazatban” címmel Dr. Farkas Éva, felnőttképzési szakértő, egyetemi oktató tartotta.

Farkas Éva előadása

A szakképző intézményben indítható képzési és kimeneti követelmények (a környezetvédelem és vízügy ágazatra vonatkozóan is ) itt érhetőek el:  https://szakkepzes.ikk.hu/kkk-ptt

A szakképesítésre történő felkészítést biztosító szakmai képzés alapjául szolgáló központilag kidolgozott programkövetelmények itt érhetőek el: https://szakkepesites.ikk.hu/

4.F

Környezetvédelem és vízügy ágazatban még nem jelentek meg programkövetelmények.

Itt érhető el a programkövetelmény kidolgozásához készített útmutató 

Kopcsándy Anna projektkoordinátor hangsúlyozta, hogy mivel rendszeresen érkeznek a Szövetséghez szakmai gyakorlati lehetőséget keresők, álláskeresők és állást kínálók megkeresései, ezért a zöldállásportál kapocs kíván lenni az ágazati munkaerő-kereslet és -kínálat között. Hiszen látszik, hogy olyan gyors megoldás kell, amely az egymásra találás lehetőségét és hatékonyságát fokozza. Ezt szeretné a Szövetség a saját eszközeivel elősegíteni.

A témáról a közeljövőben még 3 szakmai workshopot, 6 képzést tartunk elsősorban a pilot projektben résztvevő tagvállalataink, illetve az érdeklődők és partnereink részvételével online módon, illetve - amennyiben a helyzet megengedi – személyes részvétellel. Ezen túlmenően 10 alkalommal az oktatási intézményekben pályaorientációs előadásokat is szervez a Szövetség a jövő év során.   

6.KAtovbbiak

A fejlesztés alatt álló zöldállásportál tesztverzióját Pál András mutatta be. Ismertette a regisztráció menetét, a munkaadó és az álláskeresők által kitöltendő mezőket, az aloldalakat, a szakterületek szerinti alábontást, funkciókat, amelyeket folyamatosan tesztelnek a Szövetség munkatársai és azok az álláskeresők, akik önéletrajzukat már eljuttatták a Szövetséghez. A portál kifejezetten a környezetvédelmi ipar szakterületeihez kapcsolódóan kínál lehetőségeket, tájékoztatva és vonzóvá téve e szakmákat, akár munkakörökig lebontva.  

A projekt jövő év elején folytatódik a bevezetőben már említett programokkal, amelyekről itt, illetve a projekt aloldalán folyamatosan hírt adunk.

információ: [email protected]