Átadták a 2022. évi „A Környezet Védelméért” Díjakat

Átadták a 2022. évi „A Környezet Védelméért” Díjakat

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége által 2000-ben alapított Díjat minden évben három kategóriában ítéli oda a KSZGYSZ Elnöksége a környezetvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtóknak.

A tavaly meghirdetett pályázatra 28 jelölés érkezett be és Díjak átadására is sor került a Budapest Hiltonban megtartott 22. Országos Környezetvédelmi Találkozó és Gálaest keretében. A nagyszámú jelölés nemcsak a Díj ismertségét jelentik, de azt is, hogy jelentősen növekedett azon innovációk száma, amelyek ebben az ágazatban létrejöttek és elismerésre méltóak.  

Dr. Ágoston Csaba, a Szövetség elnöke köszöntő szavai után a Találkozó fővédnöke, Kőrösi Csaba, az ENSZ Közgyűlés elnöke állomáshelyéről video üzenetben köszöntötte a résztvevőket, a díjátadón pedig részt vett a két védnök: Keszthelyi Nikoletta, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára és dr. Botos Barbara klímanagykövet, akik a Díjak átadásában is közreműködtek. 

Vállalkozás kategóriában – megosztva – két Díjat adományozott a zsűri, az egyiket a Corn Oil Press Kft. nyerte el, melynek ügyvezetője, Pinczés Mariann vette át a Díjat. 

A 2009-ben megalakult vállalkozás célja eleve olyan alapanyagok piacképes termékké alakítása, amelyeket mások kidobásra ítéltek. Technológiájuk az élelmiszer-feldolgozás maradékaként képződő magvak hidegsajtolásán alapul. A kezdeti borászati szőlőtörköly feldolgozásra építve ma már 21-féle magból sajtolnak olajat és állítanak elő kiváló minőségű élelmiszereket, állati takarmány-kiegészítőket és natúrkozmetikumokat, amelyeket Grapiola márkanévvel a világ 15 országába exportálnak. 

Zéro-waste filozófiájuknak megfelelően a présolaj üledékből magkrémeket és kozmetikumokat állítanak elő, a préselési maradékból pedig magliszt és állati takarmány készül. A fennmaradó hulladékból komposzt vagy virágföldadalék lesz, illetve biomassza-kazánban – saját hőigényüket szolgálva – hasznosul. 

A termelés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a fenntartható gazdálkodásra és szemléletformálásra, többek között permakultúrás kertészet, miyawaki erdő, méhlegelő létrehozásával és ezeknek ismeretterjesztéssel, oktatással egybekötött bemutatásával. Szemléletük és anyaggazdálkodásuk mintaértékű minden vállalkozás számára.

cornoil

A Vállalkozás kategória másik nyertese a Saint-Gobain Hungary Kft., amelynek fenntarthatósági vezetője, Karafa László vette át a díjat.  

A világ 68 országában jelen lévő Saint-Gobain magyarországi cége a hazai építőanyag gyártás egyik meghatározó szereplője, amely minden eszközzel igyekszik a tevékenységéből adódó környezethasználati hatások mérséklésére, a természeti és épített környezet megóvására, javítására. 

A globális CO2-kibocsátás csaknem 40%-a az építőipar tevékenységéből ered. A kibocsátás-csökkentés érdekében a cég folyamatosan fejleszti technológiáit és termékeit, hozzájárulva az épületek energia-hatékonyságának növeléséhez, a karbon-intenzív nehéz építőanyagok kiváltásához. A 2030-ra kitűzött 33%-os saját – Scope 1-2 – kibocsátás-csökkentési céljukat már 2022-ben elérték. 

Gipszkarton termékeik 99%-ban újrahasznosított anyagokból készülnek. A vakolatgyártásban felhasznált erőművi pernyével a cement-felhasználást mérséklik, és komoly lépéseket tesznek szennyvízkibocsátásuk és vízhasználatuk jelentős mérséklésére, illetve csapadékvízzel való kiváltására. 

Példaértékű a biodiverzitást támogató, a bányászati tevékenységből adódó hatásokat kiegyenlítő remediációs programjuk. A rendszerszemlélettel elkészített, komplex élőhely-teremtési és -megőrzési programot valósítanak meg a már felhagyott bányaterületen. Ennek része a korábbi záportározó és szikkasztó medencék helyén egy vizes élőhely kialakítása, a természetes, diverz gyepfelület helyreállítása és legeltetéses fenntartása, méhlegelő, denevér-menedék, madárfészkelőhelyek létrehozása. A program eredményeként folyamatosan nő a terület biodiverzitása, a területen megfigyelt növény és állatfajok száma elérte a 199-et, amelyek közül 40 védett. A terület bemutatásával a környező települések lakosságának és diákjainak természet- és környezettudatosságának növeléséhez is sikeresen járulnak hozzá.  

saintgobain

 

Ifjúsági kategória nyertese Gubó Eduárd lett, aki a Széchenyi István Egyetemen szerzett környezetvédelmi agrármérnöki diplomát, majd 2022-ben summa cum laude minősítéssel a PhD képzést is befejezte. Már hallgatóként műszakvezetőként dolgozott a Hunland cégcsoportnál, ahol kísérleteit is végezhette, jelenleg pedig kutatási projekt-menedzserként dolgozik. Emellett több kutatócsoporttal dolgozott és dolgozik jelenleg is együtt. 

Kutatási témája – az intenzív szarvasmarhatartás ösztrogén-kibocsátása – nemzetközi szinten is egyedülálló. Vizsgálatai igazolták, hogy a tápanyagutánpótlás céljából kijuttatott hígtrágya az ösztrogéncsoportba tartozó vegyületeket is tartalmaz. Szántóföldi kísérletei bebizonyították, hogy ezek a talajban megmaradnak és a növények képesek felvenni azokat. Jelenlegi kutatása arra irányul, hogyan lehet ezeket a káros anyagokat csökkenteni az intenzív termelés folyamán. Elhivatottan kutatja azokat a módszereket, amelyekkel fenntarthatóbb módon lehet a termelést folytatni. Fontosnak tartja, hogy a nem látható szennyező anyagokra is figyelmet fordítsunk, mivel ezek rendkívül kis mennyiségben is befolyásolhatják az élőlények alapvető biológiai ciklusait. Célja a hígtrágyából olyan hormon és antibiotikum mentes talaj- és növénykondicionáló terméket létrehozni, mely környezetbarát módon hasznosul, és kiválthatja a műtrágyát. 

guboeduard

A beérkezett pályázatok között olyan újszerű innováció is érkezett egy start-up vállalkozástól, a  Respray Kft.-től, amelyet a Szövetség különdíjjal, egy Oklevéllel ismert el, és ezzel egyidejűleg a Szövetség felajánlja szakmai segítségét és együttműködését. Az oklevelet Pálvölgyi Doma vette át a cég nevében.  

A tisztítószer- és kozmetikai ipar területén is egyre nagyobb teret nyer a csomagolások újratölthetősége. Ezt a hajtógázas, szórófejes palackok esetében azonban mindeddig nem sikerült megoldani. A dezodorok újratölthetőségére kifejlesztett Respray innováció része egy, a sűrített levegő használatát lehetővé tevő szelep- és szórófej technológia, valamint egy erre épülő saját fejlesztésű újratöltő automata, amellyel a kiürült palackokat az üzletben a vásárló maga is újratöltheti. A gyakorlati alkalmazhatóság a Rossman Magyarország jóvoltából immár piaci körülmények között is igazolt. 

A megoldás alkalmazásával, ötszörös újratöltés esetén, a hagyományos palack kb. 0,6 kg CO2-egyenértékű karbon-lábnyoma mintegy negyedére csökkenthető, köszönhetően a többszöri felhasználásnak, a sűrített levegő hajtógáznak, a gyártási és szállítási terhelések csökkenésének. 

A vállalkozás célja, hogy az együttműködés eredményeként a megoldás az FMCG szférában nemzetközi szinten is elterjedjen. 

respray

A 2022. évi „A Környezet Védelméért” Díj egyéni kategóriájának győztese, dr. Csepregi István környezetvédelmi szakjogász, aki – a méltatás szerint is - az utolsó mohikánok egyike a magyarországi környezet- és természetvédelem "hőskorából", aki humán ökológusként, környezetvédelmi szakjogászként, jogalkotóként, jogalkalmazóként, egyetemi oktatóként és ismeretterjesztőként több mint 30 éve tevékenykedik a természeti- és környezeti értékek megóvása érdekében.

Kezdeti önkormányzati és adóhatósági tapasztalatait követően 1991-től 2011-ig a környezetvédelmi államigazgatásban töltött be különböző vezető pozíciókat, szaktanácsadótól helyettes államtitkárig.Meghatározó szerepet játszott a Természetvédelmi törvény és az első Hulladékgazdálkodási törvény megszületésében, valamint az uniós jogharmonizáció megvalósításában, ezekkel a szakterületek működési kereteinek megteremtésében, az országos és területi természet- és környezetvédelmi közigazgatási-hatósági rendszer kialakításában, fejlesztésében és felügyeletében.

csepregi

2011-ben megvált az államigazgatástól és saját céget alapított, amelynek keretében számos vállalkozás, hatóság, önkormányzat és civil szervezet számára adott és ad környezetjogi tanácsokat, illetve képviseli ügyüket.Emellett 2017-től ez év elejéig ellátta a Köztisztasági Egyesülés elnöki teendőit is, felvállalva a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás folyamatos átalakításának konfliktusait, a szolgáltatók érdekeinek képviseletét. Az elmúlt 12 évben is folyamatosan figyelemmel kísérte a hulladékgazdálkodási szabályozás alakulását, véleményezi és egyeztet a tervezetek tartalmáról, előadásokon, konferenciákon és publikációkban rendszeresen ad tájékoztatást a szakmai közösségek számára a változásokról, azok értelmezéséről. Jelentős szerepet vállal a fiatalok környezetvédelmi-jogi képzésében, több egyetemen tart kurzusokat, a Debreceni-, a Soproni- és a Keszthelyi Egyetem címzetes egyetemi docense. 

nagytotal