Tevékenységek

A Szövetség szakmai érdekképviselet, közhasznú szervezet, mely tevékenységét a környezet érdekeit szem előtt tartva végzi.

A Szövetség évente számos konferenciát és egyéb tájékoztató rendezvényt szervez a szakmai információk, aktualitások széleskörű terjesztése érdekében.

kszgysz tagsag bevetel foglalkoztatottak

A Szövetség tag cégei a környezetvédelem számos területét lefedik tevékenységükkel.

szakterület

Az azonos szegmensek munkáját a területre specializálódott szövetségi munkacsoportok segítik.

Névtelen terv másolata

A tagság kéthetente hírlevélben értesül az aktuális, a környezetvédelmi vállalkozásokat érintő rendezvényekről, kiadványokról, információkról, közbeszerzésekről, jogszabály-tervezetekről, megjelent jogszabályokról, EU joganyagokról.  A hírlevélben lehetőség van a tagcégek aktuális tájékoztatójának megjelentetésére is, mely segíti a más tagcégekkel való kapcsolattartást.

A rendszeres hírlevél mellett a Szövetség 1999-től, évente jelentette meg a Környezetipari Évkönyv-et (EcoIndustry Yearbook), magyar és angol nyelven; 2017-ig. A kiadványban a tagcégek mellett a környezetiparban tevékenykedő nem tagcégek számára is biztosított volt a megjelenés.

2012-ben a Szövetség elkészítette a Környezeti Felelősségvállalási Nyilatkozatot, ezzel is erősítve elkötelezettségét a környezetipar területe felé. A Környezeti Felelősségvállalási Nyilatkozat 2017-ben megújult, melyet itt elolvashat.

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége felismerve azt a tényt, hogy tagjaik és a hasonló tevékenységet végzők munkájukkal jelentős mértékben járulnak, illetve járulhatnak hozzá Magyarország környezeti állapotának javításához, e munka elismeréséül megalapította az évente egy alkalommal meghirdetésre kerülő díjat „A környezet védelméért” díjat”. A díj két, a vállalati és a magánszemély kategóriában, az éves Környezetvédelmi Találkozón kerül átadásra. A díjátadás hagyományára 2020.-ban 20. alkalommal került sor.

A Szövetség közreműködésével alakult meg a KEXPORT Klaszter 2011. május 5-én 14 taggal a környezetipari exporttevékenység hatékony támogatása érdekében. A klaszter tagok száma jelenleg 26. 

A klaszter célja, hogy új üzleti lehetőségeket teremtsen, közös nemzetközi marketinggel és piackutatással külföldi munkalehetőségeket tárjon fel, közös projekteket generáljon.

2009 óta, kétévente rendezi meg a Szövetség az ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások szakkiállítást. A 6. ÖKOINDUSTRIA kiállításra 2021. április 28-30. közt kerül sor a Millenáris Parkban.

okoindustria 600x200px3

2012-től a Szövetség részt vesz a „Towards a European Qualification Framework for Solid Waste Facility Managers ( SWFM-QF)” c. nemzetközi projektben, amelyet a EU Leonard programja támogat.  

2013-ben a KSZGYSZ csatlakozott a GREEN PACK Nemzetközi Projekthez, amelyet az EU FP7 Keretprogram támogat. A projekt célja, hogy PET-ből 100 %-ban újrahasznosítható, élelmiszer tárolására alkalmas csomagolóanyagot hozzon létre. További információ: www.greenpack-project.eu

A Szövetség a www.kszgysz.hu weboldaláról elérhető adatbázist működtet (xir.hu) XIR néven, mely a hazai környezetipar szereplőit fogja össze. A nyilvántartásba bármely, a környezetipar területén tevékenykedő cég bekerülhet díjmentesen. Jelenleg 2000 cég élt a lehetőséggel.

2015-ben alapította meg a Szövetség az Akkreditált Szervezetek Klaszterét (ASZEK), melynek küldetése a hazai akkreditálással rendelkezők érdekeinek szakmai képviselete.

A Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) 2015. év végi megszűnése megváltozó szabályozási környezetet hozott létre. Az új helyzet szükségessé tette a NAT akkreditációval rendelkező szervezetek, cégek összefogását, érdekeik egységes, szervezett és hatékony érvényesítése céljából.

A klaszter nyitott minden olyan – nem kizárólag környezetipari – szervezet számára, amely akkreditált, vagy hivatalosan benyújtott akkreditációs kérelemmel rendelkezik.

2019-ben indítottuk útjának "A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért" projektünket (GINOP-5.3.5-18-2018-00047). 

Csatlakozzunk hozzánk, Velünk Zöldebb!