Szövetségi rendezvények

Válasszon nyelvet

Levegőtisztaság-védelem 2018

Időpont: 2018. február 15. csütörtök
Helyszín: Hotel Griff***, 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. (megtekintés térképen)

th blautech
greenlab

A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége levegőtisztaság-védelmi szakmai konferenciát szervez. Az alapvető tematika a levegőtisztaság-védelmi szabályozás változásainak bemutatása, valamint szeretnénk a résztvevőkkel ismertetni a jogharmonizációs kötelezettség alapján bevezetendő új levegőtisztaság-védelmi előírásokat és a kapcsolódó feladatokat (ökológiai monitoring hálózat létesítése, légszennyezőanyag-kibocsátás csökkentési terv. A konferencián kitérünk a légszennyező források ellenőrzésének, a kibocsátások mérésének gyakorlati végrehajtási kérdéseire is. A végrehajtás lehetőségeiről és gyakorlatáról konzultációs lehetőséget is biztosítunk az érintettek számára.

A rendezvény hasznos információkkal szolgál mind a légszennyező forrást üzemeltetők, mind a kibocsátások és a levegő állapotának ellenőrzését, mérését végző szakértők, tanúsítók és az érintett hatóságok számára is.

Előzmények: A magyar lakosság kiemelten érzékeny a légszennyezésre, elsősorban a szálló por kisméretű frakciója okoz komoly egészségügyi kockázatot, növeli a légzőszervi, szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását és a betegség súlyosságát. A szennyezőanyagok kibocsátásának hosszú távú, folyamatos csökkentését a 2016. december 31-én hatályba lépett, az egyes légszennyezőanyagok kibocsátásának csökkentéséről szóló irányelvben (NECD) rögzített kötelezettségek végrehajtása fogja biztosítani. A környezetminőség és az emberi egészség megóvása érdekében Magyarországnak a 2005-ös szinthez képest 2030-ig a kéndioxid kibocsátást 73 %-kal, a nitrogén-oxid kibocsátást 66 %-kal, az NMVOC kibocsátást 58 %-kal, a szálló por kisméretű frakciójának (PM2,5) kibocsátását 55%-kal, az ammóniáét pedig 32%-kal kell csökkenteni. Ez  az EU hatásvizsgálata alapján több mint 50 %-kal fogja mérsékelni a levegőszennyezéshez köthető környezeti és egészségügyi kockázatot.

A konferencia támogatója a Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft. és a Blautech Kft.

th blautech

 greenlab

 

Programterv

Levezető elnök: Markó Csaba, a KSZGYSZ mb. ügyvezetője

9.30-tól           regisztráció

10.00 – 10.45

A levegőtisztaság-védelmi szabályozás kiegészítése
Bibók Zsuzsanna, FM, levegőtisztaság-védelmi szakértő
Lakossági égetés problémái videó

10.45 – 11.10

A levegőtisztaság-védelmi követelmények a környezetvédelmi eljárásokban
Pék Miklós, Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya

11.10 – 11.25

Kávészünet

11.25 – 11.50

Az OLM hálózat aktualitásai és eredményei
Dézsi Viktor, OMSZ főosztályvezető

11.50 – 12.10

Az avarégetés hatása egy medence helyzetű település levegőminőségére
Jánk Nóra, KVI-Plusz Kft.

12.10 – 12.35

Pódium beszélgetés az előadókkal, kérdések és válaszok

12.35 – 14.00

Ebéd

Néhány kép a konferenciáról