GINOP - munkaerő-piac összehangolása

Válasszon nyelvet

Pályaorientációs előadás-sorozatunk következő állomása a Szegedi Tudomány Egyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete, ahol két tagvállalatunk vezetője tartott motivációs előadást a környezetipar iránt érdeklődő hallgatók számára.

Mészáros Fanni (Applia Magyarország Egyesülés, cégvezető) előadása elején személyes hallgatói élményeit osztotta meg, elmesélte hogyan fonódott össze életében a jog és a környezettudomány, környezetvédelem területe. A Szegedi Tudomány Egyetem egykori hallgatója, környezettudomány alap- és mesterdiplomát szerzett, emellett jogász diplomával is rendelkezik.

Vállalatuk, az Applia Magyarország Egyesülés háztartási gépeket gyártó cégeket fog össze, így előadása második szakaszában az elektronikai hulladékok visszagyűjtésére, az energiahatékonyság és a gépek élettartamának növelésére hívta fel a figyelmet. Kiemelve, hogy a jelenlegi és a jövő generáció számára az előbb említettek aktuális feladatot jelentenek a zöldiparban. Ehhez kapcsolódóan kitért a 2020-as Green Deal taxonómia rendeletére, mely kimondja, hogy az Európai Unió tagállamainak nem csak gazdaságilag, hanem ökológiailag is versenyképesnek kell lenniük. Tehát az EU célja olyan projektek támogatása, melyek a fenntarthatóság szempontjából is értékesek. Továbbá felhívta a hallgatóság figyelmét a Fit for 55 jogszabálycsomagra, mely kimondja, hogy 2030-ra 55%-kal szükséges csökkenteni a CO2 kibocsátást, végcél pedig a teljes klímasemlegesség 2050-re.

Az elektronikai hulladékokból 2020-ra évente mintegy 50 millió tonna keletkezik, melyből az uniós adatok szerint csupán 1/3-a kerül újrahasznosításra. Felhívta a figyelmet a körforgásos gazdaság területére is, új célként jelenik meg a gyártásnál a fenntarthatóság, ami a gépek könnyen javíthatóságát, hosszabb élettartamukat, és a könnyebb feldolgozhatóságot jelentik

Az előadás második felében Iga Benedek (Encotech Kft., operatív igazgató) mutatta be a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének (KSZGYSZ) tevékenységét, kiemelte a szövetség érdekképviseletét a zöldiparban, valamint a szemléletformáló szerepét.

A KSZGYSZ Kommunikációs Munkacsoportjában 2018-ban indult egyeztetéseknek az egyik eredménye a jelenlegi pályaorientációs előadássorozat. A Munkacsoport felhívta a figyelmet, hogy a zöldiparnak sürgősen szakmai utánpótlásra van szüksége. Ehhez kapcsolódóan az előadó bemutatta a zöldállásportált (https://zoldallasportal.hu/), ami a zöldiparnak és a diákoknak kíván segítséget nyújtani abban, hogy a munkavállaló és a zöldipar egymásra találjon. A portálon hallgatók pályázhatnak szakmai gyakorlatra és a zöldipar területén nyitott pozíciókra, másrészt az önéletrajzukat is feltölthetik, melyet a KSZGYSZ tagvállalatai elérhetnek.

Az előadó kitért környezetmérnöki tanulmánya alatt gyűjtött tapasztalataira is, felhívta a figyelmet az Erasmus programok fontosságára, és az egyetemi évek alatt a szakmai kapcsolatépítésre. A vállalatuk folyamatosan fogad hallgatókat szakmai gyakorlatra, a sikeres együttműködések következményeképpen, jelenleg 4 diák helyezkedett el főállásban a vállalatnál. A környezetiparban tevékenykedő szakemberek kompetens szaktudása mellett fontosnak tartja az angol- és/ német nyelvtudást és a magas szintű kommunikációs képességet. Hiszen a környezetipar területén változatos pozíciókban lévő (a felsővezetőtől az üzemi dolgozóig) munkavállalókkal kell kapcsolatot tartani, így fontos a magasfokú kommunikációs képesség is.

A teljes előadást itt tudjátok megnézni: 

Ha Neked is felkeltettük az érdeklődésed a zöldipar iránt, akkor ne habozz és keresd fel a legfrissebb állásajánlatokért és szakmai gyakorlat helyekért a zöldállásportálunkat:

https://zoldallasportal.hu/

A pályázat neve és száma, mely keretén belül megvalósulhat pályaorientációs előadássorozatunk:

„A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” című GINOP-5.3.5-18-2018-00047. sz. projekt

Az előadók vállalatainak elérése:


https://applia.hu/rolunk/
https://encotech.hu/

Az egyetem honlapja:

http://geosci.u-szeged.hu/