GINOP - munkaerő-piac összehangolása

Válasszon nyelvet

Pályaorientációs előadássorozatunk utolsó állomása a jászberényi Szent József Erősáramú Technikum, ahol Mészáros Fanni az Applia Magyarország Egyesülés ügyvezető igazgatója bemutatta nemzetközileg elismert háztartásigép-szerelő képzésüket, mely során a szakmai tudás mellett környezetvédelemi ismereteket és szakmai angol nyelvtudást is kapnak a hallgatók.

A képzés során az elméleti háttér mellett a gyakorlati képzésre is komoly hangsúlyt fektetnek az oktatók, ugyanis a szervízek vezetői a tanórák során bemutatják a különböző géptípusokat és a diagnosztikai szoftverek működését. A munkaerőpiaci elhelyezkedés aránya kimagasló, a záróvizsga után a diákok azonnal el tudnak helyezkedni a területen.

Az előadó bemutatta az APPLIA Magyarország Egyesülés tevékenységét, a területen 15 tagcégük van, 25 márkát képviselnek összesen. Az Egyesülés a háztartásigép-szerelő képzés tematikáját a mai modern szakmai igényekhez alakította, tankönyvüket mára angol, cseh és szlovák nyelvre is lefordíttatták.

A hulladékáramok között a leggyorsabban növekvő csoport az elektronikai hulladékok, mely 2020-as adatok szerint 50 millió tonna/év világviszonylatban. Az előadó kitért a 2019-es Green Deal megállapodásra, és a zöld célok elérésének fontosságára. 2030-ig 45%-kal szükséges a  kibocsátást csökkenteni, 2050-re pedig a teljes klímasemlegesség a cél, mely kötelező az Európai Unió tagállamaira nézve.

Felhívta a hallgatók figyelmét a körforgásos gazdaság fogalmára, példaként egy laptop életútját hozta fel, fontos cél, hogy a már nem használt laptop másodnyersanyagként visszakerüljön a körforgásba. Elszomorító adat, hogy az elektronikai hulladékok csupán 1/3-a kerül feldolgozásra, ezen szükséges a jövőben dolgozni, a javítási, feldolgozási és újrahasználati arányokon javítani szükséges.

A fenntartható termékpolitika és az ökodizájn irányelv fontosságát is kiemelte az előadó, mely elvárásoknak a gyártónak kell megfelelnie. Cél, hogy a használati fázisban kevesebb energiát fogyasszanak a háztartási gépek, emellett a gyártókat kötelezték, hogy 7-10 évig alkatrészt biztosítsanak a javításhoz, mellyel a háztartási gépek hosszabb élettartamát támogatják meg. A jövőben várható az úgynevezett digitális termékútlevél bevezetése, melyben többek között a háztartási gépek tulajdonságairól, tartósságáról és javíthatóságáról informálódhat a vásárló.

Fontos cél továbbá a szervíz szolgáltatások támogatása, hiszen a javítás által a termék élettartama növekszik, elkerülhető, hogy újabb hulladék keletkezzen.

Ha Neked is felkeltettük érdeklődésed a háztartásigép-szerelő szakma iránt, akkor az alábbi oldalon további információkat találhatsz:

https://applia.hu/szerelokepzes/

Az Applia Egyesülés weboldala:

https://applia.hu/

A pályázat neve és száma, mely keretei között megvalósulhatnak pályaorientációs előadásaink:

„A munkaerő-piac keresleti és kínálati oldalának összehangolása a hazai környezetipari vállalkozások eredményes működéséért” című GINOP-5.3.5-18-2018-00047. sz. projekt

A zöldállásportál elérhetősége:

https://zoldallasportal.hu/