Hazai hírek

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentése szerint Európa legtöbb vize mezőgazdasági és városi hulladékkal szennyezett, valamint a kezelésük sem megfelelően történik. Az ipari és a háztartási szennyvíz hozzájárul a vízminőség romlásához. A problémára azonban már léteznek megoldások és előírások, ennek ellenére alkalmazásuk még nem terjedt el széles körben.

Az európai vízforrásokat elsősorban a városi és ipari szennyvíz, a mezőgazdaság (pl.: növényvédő szerek), a bányászat és a szennyvízhálózathoz nem csatlakozó lakások szennyezik. Európa felszíni vizének 22% -át és a felszín alatti vizek 28% -át érinti az átható szennyezés.

Ezenkívül a szerkezeti változásoknak (pl.: víz tárolása, vízenergia és öntözés) jelentős negatív hatása van az ártéri színes élővilágra. Az ökoszisztémát fenyegető invazív, idegen fajok újabb sürgető problémát vetnek fel. A globális felmelegedés következtében a vízhiány és az aszály széles körben vitatott problémává vált. A mezőgazdasághoz, a közüzemi vízellátáshoz és az iparhoz kapcsolódó víz kinyerés Európában a felszíni vizek mintegy 6% -át és a felszín alatti vizek 17% -át érinti.

Az EEA jelentése („Drivers of and pressures arising from selected key water management challenges — A European overview”) szerint sokféle megoldás áll rendelkezésünkre a vízgazdálkodási gyakorlatok javítására. A vízvisszatartó intézkedések, a természetre építő megoldások és a földhasználat megváltoztatására irányuló intézkedések mind-mind előnyünket szolgálhatják.  to

Feltéve, hogy mindannyian szeretnénk megőrizni életünk egyik legfontosabb erőforrását, az intézkedések és jogszabályok szigorúbb és következetesebb végrehajtására van szükség. Rendkívül fontos a víz ökoszisztémájának egészséges megőrzése és a folyópartok megóvása. Ennek érdekében minden vízfelhasználó ágazatban (mezőgazdaság, energia, bányászat stb.) fenntartható vízgazdálkodási módszereket kell alkalmazni, beleértve az olyan mezőgazdasági programokat is, amelyek csökkentik vagy helyettesítik a növényvédő szerek használatát, valamint a vízenergia használatát hivatottak elterjeszteni.