Hazai rendezvények

Konferencia és EIT KIC Raw Materials – RESTORE projektbemutató workshop

Fenntarthatóság a gyakorlatban – egy napon két helyszínen

Az ipari felhasználás és fejlődő technológiai igények ugrásszerű emelkedésével egyes elemek, anyagok esetében komoly piaci hiány lépett fel és ezzel párhuzamosan kritikus fontosságú nyersanyaggá minősítette őket az Európai Bizottság. Mivel a hagyományos források kimerülőben vagy geopolitikailag kockázatos helyen vannak (pl. Kína, Közép-Amerika), ezért az alternatív megoldások és források szerepe felértékelődött. Figyelembe véve a körforgásos gazdaság alapelveit, a hulladékok újrahasznosítása, illetve ezek alapanyagként, nyersanyagként történő alkalmazása kiemelt stratégiai feladat az EU-ban.

Bay Zoltán Kutatóközpont számos kutatás-fejlesztési projektben vesz és vett részt vállalati partnereivel, melyek elsődleges célja a kutatás-fejlesztési eredmények piaci hasznosulása (termék, technológia vagy szolgáltatás).

A DUIHK és a Bay Zoltán Kutatóközpont közös szakmai rendezvénye során a szakpolitika, az ipar és az alkalmazott kutatás képviselői mutatják be eredményeiket és áttekintést nyújtanak a másodlagos nyersanyagok piaci trendjeiről, valamint egy kerekasztal beszélgetés során a terület szakértői vitatják meg a kritikus elemekkel kapcsolatos lehetőségeket.

A panelbeszélgetésen többek között a következő kérdésekre keresünk választ:

  • Lehetséges-e a körforgásos gazdaság megteremtése Magyarországon?
  • Milyen perspektivikus másodlagos nyersanyagok érhetők el Magyarországon és az EU-ban?
  • Melyek azok a kritikus elemek, melyek alternatív forrásból történő előállítására már van megoldás?
  • Milyen fenntartható technológiák állnak rendelkezésre hazai és nemzetközi szinten?
  • Hulladék az új erőforrás vagy másodlagos nyersanyag? Esetleg mindkettő?

A rendezvény első sorban gyártó cégek szervezetek képviselőinek, ügyvezetőknek, valamint kutatás-fejlesztésért felelős szakemberek részére szól.

A szakmai nap két helyszínen valósul meg és a jelentkezési lapon jelzett igény esetén a helyszínek között buszos személyszállítási lehetőséget biztosítunk.

További részletek