Hazai rendezvények

Válasszon nyelvet

2021. november 29. - december 5.

Kollégáinkkal és csaknem 30 kiállító tagunkkal a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Világtalálkozó és Expón vettünk részt.

Szövetségünk a KEXPORT és az ASZEK klaszterekkel együtt az esemény szakmai partnereként és kiállítójaként egyaránt fontos szerepet vállalt, jelen összefoglalónkban a 6 nap szerteágazó eseményeiről és eredményeiről szólunk.

 „Nem az számít, hogy mennyi időnk van, hanem hogy mit kezdünk vele." (Ken Liu)

ezzel az idézettel nyitotta meg Áder János a Világtalálkozót, amelyen a világ csaknem 100 országából érkeztek döntéshozók, szakértők és az üzleti szféra fontos szereplői, hogy megvitassák a fenntartható globális gazdasági és üzleti fejlődés kulcskérdéseit.

A Világtalálkozó elsősorban globális kérdésekre fókuszált, míg a Fenntartható fejlődés Expo a fenntarthatóság üzleti világban meghatározó és jövőbe mutató szerepét, felmerülő kérdéseit vitatta meg 10-10 szekcióban 4 napon keresztül a V4 országok kiállítóinak és előadóinak részvételével.

Közreműködésünkkel szervezett programok keretében tagjaink Horváth Erika Klarwin Kft., Simon Anita ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt., Morvai Balázs Palota Környezetvédelmi Kft. részvételével és Dr. Wégner Krisztina a MÁV Zrt. moderálásával zajlott a “Hulladék vagy újrahasznosítás?” c. panelbeszélgetés, saját standunkon pedig B2B megbeszéléseknek adtunk teret, ahol sok új céges érdeklődéssel, együttműködési és bíztató csatlakozási szándékkal találkoztunk, nemzetközi kapcsolataink is bővültek.

A dómsátrakban két szakmai egyeztetést is tartottunk: az Elgoscar-2000 Kft. Tóth Gergely ügyvezető, Jenei Attila és a Denkstatt Hungary Kft., Czeglédi Andor és Farkas Béla az Envirotis Holding Zrt., Haraszti Máté a GreenLab Europe Kft., Balogh Zsuzsanna a Trenecon Kft. és Lénárt Zoltán MÁV Zrt. részvételével vitattuk meg, hogy a frissen elkészült Kárfelszámolási Útmutatóval kapcsolatban milyen változtatásokat javasol a jogszabályban. Az Agrárminisztérium támogatásával készülő szakanyag a felszámolóknak segít eligazodni a barnamezős területek és a rozsdaövezetek kármentesítésére vonatkozó jogszabályok között, szakértőink véleménye szerint a barnamezős projektek sikeressége a szakértők, bevonásán, az állam szerepének tisztázásán és a naprakész adatbázison múlik.

planet4

Másik fókusztémánk a termikus hulladékhasznosításra koncentrált, ugyanis az EU körforgásos szabályozása értelmében 2035-re a települési hulladék 65%-át anyagában kell hasznosítani, lerakását pedig 10% alá kell szorítani. Ez utóbbi követelmény teljesítése nehezen képzelhető el a fennmaradó hulladék hatékony termikus hasznosítása nélkül. Ennek feltételeit és hazai lehetőségeit vitatták meg a témában érintett szakértőink: Bocskay Balázs a Duna-Dráva Cement Kft., Hegedűs András FKF, Hartmann Mátyás Veolia, Lágler Katalin SARPI Dorog Kft., Balogh Zsuzsanna Trenecon Kft., Morvai Balázs Palota Környezetvédelmi Kft., Üveg Róbert CRH Magyarország Kft., és Jászay Tamás BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

planet1

Az Expó keretében ügyvezetőnk Hankó Gergely találkozott Joseph Siaw Agyepong úrral a ghánai delegáció vezetőjével, aki a Jospong Group vezérigazgatója és most a ghánai hulladékgazdálkodás egyik reformere. Nagy beruházások és innovatív, lokális megoldások kifejlesztése várható Ghánában, ahol a hulladékkezelés komoly kihívásokat jelent jelenleg. Felajánlottuk tapasztalatainkat és tagvállalataink segítségét a fejlesztések során. Később a Világtalálkozó színpadán is közösen szerepeltek Agyepong úrral a "Waste management Recycling, Burning or Exporting Rubbish?" c. panelben, ahol tagvállalatunkat, a Profikomp Zrt.-t Aleksza László képviselte és együtt vitattuk meg a hulladékgazdálkodás jövőjéről szóló fontos kérdéseket és a jövőbeni hulladékáramokban rejlő kihívásokat. 

A jövőbeni nemzetközi együttműködés szempontjából nagyon fontos találkozón nyílt alkalom az egyeztetésre Tánczos Barna Románia környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszterével, ahol ügyvezetőnk felajánlotta az újonnan telepítendő folyami hulladékszűrőkhöz tapasztalatait, illetve szó esett a kármentesítési programokról is, amit Románia tervez indítani a közeljövőben.

Mindeközben pedig folyamatosan dolgozott a Pet Kupa Műanyag Műhelye és vetítősarka, meghökkentő kiállítása a Heroesra érkező csoportokat melegítette rá a témára.

Emellett a legfiatalabbak részére a H Pavilonban kialakított Zöldforgó „játszóterünkön” 6 napon keresztül az ALMA együttes mellett a méhek szerepének fontosságát is kiemelő szemléletformáló játékokkal találkozhattak a kilátogatók, ahol lelkes animátoraink magyarázataival, élmények közt tanulhattak akár a kísérő szülők is.

planet5

Záró akkordként pedig a Klímainnovációs Közösség Közösség Startup Plastic Surgery versenyének szakmai partnereként, az eredményhirdetésen értékeltük jóleső érzéssel a nyertes startupokat, akik a műanyag alternatíváira és azok alkalmazásaira keresték a megoldást, mentoráltjaink értékes díjakat nyertek.

Ezúton is köszönjük minden tagunknak az aktív közreműködést standunkon is! A pótolhatatlan személyes találkozók során sok új kapcsolatra is szert tettünk, akiket remélhetőleg hamarosan közösségünkön belül köszönthetünk.