Körforgásos gazdálkodás
Fenntartható élelmiszercsomagolás és -forgalmazás
2.Workshop a kis- és középvállalkozások felzárkózásának elősegítésére
Időpont: 2025. február 25. kedd 10.00-16.00
Helyszín: KSZGYSZ előadóterem + online
A Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség partnereként részt vesz a körforgásos gazdasági modellek bevezetését és elterjesztését célzó, a kis- és középvállalkozások átállását segítő projekt megvalósításában. A CIREVALC elnevezésű nemzetközi projekt az EU Interreg programja keretében valósul meg, amely alapvetően az élelmiszer-, vendéglátó- és csomagolóipari ágazatokra koncentrál.
A projekt keretében a Szövetség workshop sorozatot szervez, amelynek keretében a résztvevők megismerhetik a körforgásos gazdaság alapjait, az átállást segítő technikai, módszertani és gazdasági eszközöket, azok alkalmazásának lehetőségeit, javaslatot adjon a körforgásos vállalatirányítás szintjének emeléséhez, adott esetben akár egy-egy vállalkozás saját körforgásos stratégiájának kialakításához.
A workshopon résztvevők számára a körforgásosság kereteit bemutató előadásokat követően, illetve azokra alapozva szakértőink segítségével módszertani segítséget biztosítunk vállalkozásuk körforgásosságának felmérésére, anyagáramainak, gyártott, illetve alkalmazott csomagolásainak fenntarthatósági szempontú vizsgálatára, hulladék- és anyaggazdálkodásának értékelésére és javítására.
Várjuk azon KKV vállalkozások jelentkezését, amelyek élelmiszerek előállításával, forgalmazásával, kereskedelmével foglalkoznak (termelők, FMCG és HORECA szereplők)!
Program
9.00 – 10.00 |
Regisztráció, érkezés |
|
10.00 – 10.20 |
A CIREVALC projekt |
|
10.20 – 10.45 |
Körforgásos gazdálkodás – elvek és célok |
|
10.45 – 11.30 |
Az EU új csomagolási rendelete (PPWR), Egyszerhasználatos műanyagok (SUP), Erdőirtásmentes termékek (EUDR) az élelmiszercsomagolásban és a vendéglátásban |
|
11.30 – 12.00 |
A hulladék megelőzés és visszaforgatás a magyar szabályozásban - Hulladék törvény (Ht.), Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), Visszaváltási rendszer (DRS), biohulladék, koncesszió |
|
12.00 – 12.45 |
-----------------Szendvicsebéd--------------------- |
|
12.45 – 13.15 |
Zöld állítások és jelölések (greenwashing) - fogyasztóvédelem az élelmiszerkereskedelemben |
|
13.15 – 13.45 |
Élelmiszerbiztonság és csomagolás |
|
13.45 – 16.00 |
Körforgásos gazdasági megoldások a vendéglátóiparban és az élelmiszercsomagolás: Tapasztalatok, lehetőségek és ajánlások, jó példák az ipari szimbiózis, az újrahasználat-újrafeldolgozás-egyszer használat körében – interaktív tájékoztatók és beszélgetés az elkülönített gyűjtés és feldolgozhatóság terén |