Szövetségi rendezvények

Válasszon nyelvet

Körforgásos gazdálkodás

Fenntartható élelmiszercsomagolás és -forgalmazás
2.Workshop a kis- és középvállalkozások felzárkózásának elősegítésére

Időpont: 2025. február 25. kedd 10.00-16.00
Helyszín: KSZGYSZ előadóterem + online

A Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Szövetsége a Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség partnereként részt vesz a körforgásos gazdasági modellek bevezetését és elterjesztését célzó, a kis- és középvállalkozások átállását segítő projekt megvalósításában. A CIREVALC elnevezésű nemzetközi projekt az EU Interreg programja keretében valósul meg, amely alapvetően az élelmiszer-, vendéglátó- és csomagolóipari ágazatokra koncentrál.

17392712340662222

A projekt keretében a Szövetség workshop sorozatot szervez, amelynek keretében a résztvevők megismerhetik a körforgásos gazdaság alapjait, az átállást segítő technikai, módszertani és gazdasági eszközöket, azok alkalmazásának lehetőségeit, javaslatot adjon a körforgásos vállalatirányítás szintjének emeléséhez, adott esetben akár egy-egy vállalkozás saját körforgásos stratégiájának kialakításához.

173927123385122222

A workshopon résztvevők számára a körforgásosság kereteit bemutató előadásokat követően, illetve azokra alapozva szakértőink segítségével módszertani segítséget biztosítunk vállalkozásuk körforgásosságának felmérésére, anyagáramainak, gyártott, illetve alkalmazott csomagolásainak fenntarthatósági szempontú vizsgálatára, hulladék- és anyaggazdálkodásának értékelésére és javítására.

Várjuk azon KKV vállalkozások jelentkezését, amelyek élelmiszerek előállításával, forgalmazásával, kereskedelmével foglalkoznak (termelők, FMCG és HORECA szereplők)!

Program

9.00 – 10.00

Regisztráció, érkezés

 

10.00 – 10.20

A CIREVALC projekt
Előadó: Balogh-Tanka Eszter szakmai vezető, MGFÜ Közhasznú Nonprofit Kft.

10.20 – 10.45

Körforgásos gazdálkodás – elvek és célok
Előadó: dr. Nagy Márta, körforgásos gazdaságért felelős helyettes államtitkár, Energiaügyi Minisztérium

10.45 – 11.30

Az EU új csomagolási rendelete (PPWR), Egyszerhasználatos műanyagok (SUP), Erdőirtásmentes termékek (EUDR) az élelmiszercsomagolásban és a vendéglátásban
Előadó: Kertész-Káldosi Zsuzsa, szakmai igazgató, KSZGYSZ

11.30 – 12.00

A hulladék megelőzés és visszaforgatás a magyar szabályozásban - Hulladék törvény (Ht.), Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR), Visszaváltási rendszer (DRS), biohulladék, koncesszió
Előadó: Markó Csaba, környezetvédelmi szakmai tanácsadó, KSZGYSZ

12.00 – 12.45

-----------------Szendvicsebéd---------------------

 

12.45 – 13.15

Zöld állítások és jelölések (greenwashing) - fogyasztóvédelem az élelmiszerkereskedelemben
Előadó: NKFH (felkérés alatt)

 

13.15 – 13.45

Élelmiszerbiztonság és csomagolás
Dr. Szilvássy Blanka, élelmiszerbiztonsági felügyelő, NÉbiH Termékellenőrzési osztály

13.45 – 16.00

Körforgásos gazdasági megoldások a vendéglátóiparban és az élelmiszercsomagolás: Tapasztalatok, lehetőségek és ajánlások, jó példák az ipari szimbiózis, az újrahasználat-újrafeldolgozás-egyszer használat körében – interaktív tájékoztatók és beszélgetés az elkülönített gyűjtés és feldolgozhatóság terén
Részvevők: az előadók, a hallgatók és anyagárami szakértők, a Biofilter Zrt., FÉSZ, RACUN, Re-Glass Kft., az Oonly Tisztán Víz Kft. képviselői