Dátum: 2019. szeptember 11.
Helyszín: Hotel Benczúr, Budapest
A STREFOWA (Strategies to Reduce and Manage Food Waste – Stratégiák az élelmiszerhulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában) nemzetközi program a legjobb megoldásokat keresi az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és visszaszorítására, valamint a hulladék kezelésének legjobb módjaira. A kezdeményezés három éve indult útjára az Európai Unió támogatásával.
A STREFOWA projekt fő célja az élelmiszer- és élelmiszerhulladék-menedzsment fejlesztése a kiválasztott közép-európai városokban, amelynek eredményeként csökkenthetőek a – különösen az üvegházhatású gázok kibocsátásából származó – környezeti hatások, redukálhatók a költségek, illetve pozitív hatással lehetnek a társadalom széles rétegeire is (innovációk, start-upok, közösségi gondolkodás, élelmiszer-adományozás, vásárlói szokások befolyásolása, nemzetközi egyesület, versenyek, oktatási anyagok, iránymutatások, stb.).
A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. öt közép-európai ország szervezeteivel (Ausztria, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország) közösen vesz részt a projektben, amelyben a Bay Zoltán Kutatóintézet partnereként a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. is részt vesz.
A projekt célja a vásárlók tudatosítása annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer váljék hulladékká, azaz:
- csökkenjen az élelmiszerhulladékok mennyisége, így a megelőzésre törekvés legyen a legfontosabb;
- kapjon az élelmiszer második esélyt, így az adományozás szerepe növekedjen;
- a hulladékstátuszba került élelmiszer ne hulladéklerakókra, hanem egyéb hasznosításra (pl. komposztálásra, biogáz termelésre) kerüljön.
A magyar lakosságnál hozzávetőleg 65 kg/fő/év élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek közel 50%-a megelőzhető lenne. Legnagyobb mennyiségben elkészített főtt ételek, péksütemények, zöldségek, gyümölcsök kerülnek a kukába, míg a drágább élelmiszeripari termékek, úgymint húsok, tejtermékek aránya ennél jóval kisebb (együttesen 20% alatti). Egy átlagos háztartás évente 50-60 ezer forintot pazarol el, dob a szemétbe – miközben ennek nagy része megtakarítható lenne némi odafigyeléssel, szokásaik megváltoztatásával.
A nemzetközi projekt eredményei hozzájárulnak majd a célcsoportok (termelők, gyártók, éttermek, kereskedelem, háztartások, hulladékkezelők, oktatás, környezetvédelmi hatóságok stb.) elméleti és gyakorlati ismereteinek kibővítéséhez, ezzel együtt az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzéséhez.
Erre a közös gondolkodásra hívjuk az érintett szervezetek, vállalkozások, intézmények képviselőit a 2019. szeptember 11-én, Budapesten, a Hotel Benczúrban megrendezésre kerülő – ingyenes, de regisztrációhoz kötött - konferenciánkra.
A konferencia tervezett programja:
Moderátor: István Zsolt szakértő
8.30-9.00 óra | Regisztráció |
9.00-9.05 óra | A STREFOWA projekt bemutatása Bodnárné Sándor Renáta tudományos munkatárs, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. |
9.05-9.20 óra | „Válassz engem!” Mit tehet a kereskedő az élelmiszerpazarlás ellen, és mit a fogyasztó? – a STREFOWA pilotok bemutatása - Videó Zombory Csilla minőség- és környezetirányítási vezető, Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. |
9.20-9.40 óra | Élelmiszerhulladék-megelőzés az élelmiszerláncban Szakos Dávid, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal |
9.40-10.00 óra | Közétkeztetés és élelmiszerhulladék Tóth András ügyvezető, InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft. |
10.00-10.20 óra | Mit tehetnek a gyártók? Vörös Attila főtitkár, Felelős Élelmiszerforgalmazók Szövetsége |
10.20-10.50 óra | Kávészünet |
10.50-11.10 óra | TE-FOOD élelmiszer nyomonkövetési rendszer bemutatása Joszkin János, nemzetközi kapcsolatok, Laurel Kft. |
11.10-11.30 óra | Élelmiszercsomagolás a hulladékkeletkezés megelőzéséért Kupi Kálmán ügyvezető, Pandan Kft. |
11.30-11.50 óra | Hulladékból érték: az élelmiszer hulladékok hasznosítási útja Véh Mónika környezetvédelmi és minőségügyi menedzser, Biofilter Környezetvédelmi Zrt. |
11.50-12.10 óra | Az Élelmiszerbank eredményei az elmúlt években Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke |
12.10-12.30 óra | A menü egyharmada Szabó Eszter kommunikációs vezető, Felelős Gasztrohős |
12.30-12.50 óra | Kötetlen beszélgetés – a konferencia zárása |
12.50-13.50 óra | Szendvics-ebéd |
Bővebb információ teljes projektről: www.reducefoodwaste.eu
Média támogató: