Szövetségi rendezvények

Válasszon nyelvet

Dátum: 2019. szeptember 11.
Helyszín: Hotel Benczúr, Budapest

A STREFOWA (Strategies to Reduce and Manage Food Waste – Stratégiák az élelmiszerhulladék csökkentésére és kezelésére Közép-Európában) nemzetközi program a legjobb megoldásokat keresi az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzésére és visszaszorítására, valamint a hulladék kezelésének legjobb módjaira. A kezdeményezés három éve indult útjára az Európai Unió támogatásával.

Összefoglaló itt

A STREFOWA projekt fő célja az élelmiszer- és élelmiszerhulladék-menedzsment fejlesztése a kiválasztott közép-európai városokban, amelynek eredményeként csökkenthetőek a – különösen az üvegházhatású gázok kibocsátásából származó – környezeti hatások, redukálhatók a költségek, illetve pozitív hatással lehetnek a társadalom széles rétegeire is (innovációk, start-upok, közösségi gondolkodás, élelmiszer-adományozás, vásárlói szokások befolyásolása, nemzetközi egyesület, versenyek, oktatási anyagok, iránymutatások, stb.).

 A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. öt közép-európai ország szervezeteivel (Ausztria, Csehország, Magyarország, Olaszország és Lengyelország) közösen vesz részt a projektben, amelyben a Bay Zoltán Kutatóintézet partnereként a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. is részt vesz.

A projekt célja a vásárlók tudatosítása annak érdekében, hogy minél kevesebb élelmiszer váljék hulladékká, azaz:  

  • csökkenjen az élelmiszerhulladékok mennyisége, így a megelőzésre törekvés legyen a legfontosabb;
  • kapjon az élelmiszer második esélyt, így az adományozás szerepe növekedjen;
  • a hulladékstátuszba került élelmiszer ne hulladéklerakókra, hanem egyéb hasznosításra (pl. komposztálásra, biogáz termelésre) kerüljön.

A magyar lakosságnál hozzávetőleg 65 kg/fő/év élelmiszerhulladék keletkezik. Ennek közel 50%-a megelőzhető lenne. Legnagyobb mennyiségben elkészített főtt ételek, péksütemények, zöldségek, gyümölcsök kerülnek a kukába, míg a drágább élelmiszeripari termékek, úgymint húsok, tejtermékek aránya ennél jóval kisebb (együttesen 20% alatti). Egy átlagos háztartás évente 50-60 ezer forintot pazarol el, dob a szemétbe – miközben ennek nagy része megtakarítható lenne némi odafigyeléssel, szokásaik megváltoztatásával.

A nemzetközi projekt eredményei hozzájárulnak majd a célcsoportok (termelők, gyártók, éttermek, kereskedelem, háztartások, hulladékkezelők, oktatás, környezetvédelmi hatóságok stb.) elméleti és gyakorlati ismereteinek kibővítéséhez, ezzel együtt az élelmiszerhulladék keletkezésének megelőzéséhez.

Erre a közös gondolkodásra hívjuk az érintett szervezetek, vállalkozások, intézmények képviselőit a 2019. szeptember  11-én, Budapesten, a Hotel Benczúrban megrendezésre kerülő – ingyenes, de regisztrációhoz kötött - konferenciánkra. 

A konferencia tervezett programja:

Moderátor: István Zsolt szakértő

8.30-9.00 óra  Regisztráció 
9.00-9.05 óra  A STREFOWA projekt bemutatása
Bodnárné Sándor Renáta tudományos munkatárs, Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft.
9.05-9.20 óra „Válassz engem!” Mit tehet a kereskedő  az élelmiszerpazarlás ellen,  és mit a fogyasztó? – a STREFOWA pilotok bemutatása - Videó
Zombory Csilla minőség- és környezetirányítási vezető, Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.
9.20-9.40 óra  Élelmiszerhulladék-megelőzés az élelmiszerláncban
Szakos Dávid, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
9.40-10.00 óra Közétkeztetés és élelmiszerhulladék
Tóth András ügyvezető, InDeRe Élelmezéskutató és Innovációs Intézet Nonprofit Kft.
10.00-10.20 óra Mit tehetnek a gyártók?
Vörös Attila főtitkár, Felelős Élelmiszerforgalmazók Szövetsége
10.20-10.50 óra Kávészünet
10.50-11.10 óra  TE-FOOD élelmiszer nyomonkövetési rendszer bemutatása
Joszkin János, nemzetközi kapcsolatok, Laurel Kft.
11.10-11.30 óra Élelmiszercsomagolás a hulladékkeletkezés megelőzéséért
Kupi Kálmán ügyvezető, Pandan Kft.
11.30-11.50 óra Hulladékból érték: az élelmiszer hulladékok hasznosítási útja
Véh Mónika környezetvédelmi és minőségügyi menedzser, Biofilter Környezetvédelmi Zrt.
11.50-12.10 óra Az Élelmiszerbank eredményei az elmúlt években
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke
12.10-12.30 óra A menü egyharmada
Szabó Eszter kommunikációs vezető, Felelős Gasztrohős
12.30-12.50 óra Kötetlen beszélgetés – a konferencia zárása
12.50-13.50 óra Szendvics-ebéd

   

Bővebb információ teljes projektről: www.reducefoodwaste.eu

 bay small kornyezetvedelmi KSZGYSZ logo szovegoldalt kicsi   interreg strefowa  

 Média támogató:                     

  Trademagazin 4x