Időpont: 2020. május 26. (kedd), 9.30 óra
Helyszín: Zoom (online konferencia)
2020. január 1-jén lépett hatályba a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendeletet módosító 63/2019. (XII. 19.) AM rendelet. A módosítás azonban valójában az eddigi rendelkezések kiegészítése az eddig nem létező, a bűzre vonatkozó tervezési irányértékekkel.
Ennek apropóján szervez a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége a zavaró szaghatásokkal, bűzkibocsátással járó tevékenységekről, ezek szabályozásról, illetve a bűz mérésének és mérséklésének lehetőségeiről konferenciát, annak érdekében, hogy minél kevesebb panasz legyen a lakosságot zavaró szaghatással járó tevékenységekre.
A bűzszennyezés szabályozása és kezelése az egyik legproblémásabb terület a levegőtisztaság-védelem terén. Az Európai Unió csupán a jelentős környezeti hatással járó, nagy létesítményekre vonatkozó elérhető legjobb technika referencia dokumentumokban ír elő a bűzkibocsátás csökkentését eredményező követelményeket, az egyéb tevékenységekre vonatkozó szabályokat a tagországok saját hatáskörben állapíthatják meg. A szaghatással járó tevékenységekre vonatkozó előírások – a hatósági tapasztalatokra építve – folyamatosan fejlődnek, és ezzel párhuzamosan fejlődnek az objektív megítélést biztosító mérési eljárások, a hatásokat kezelő technikák is.
A konferencián bemutatjuk a hazai szabályozási kereteket (kormány- és miniszteri rendeletek, BAT előírások), a szaghatás mértékének és a bűz forrásának meghatározási módjait, a zavaró szaghatások elleni fellépés lehetőségeit, beleértve a műszaki, technikai megoldásokat is.
Program
8.30 órától regisztráció
Levezető elnök: Dr. Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke
Az előadások a címekre kattintva letölthetők
9.30 – 9.50 |
A bűzkibocsátással kapcsolatos hazai szabályozás |
9.50 – 10.05 |
Szaghatással kapcsolatos birtokvédelmi eljárások |
10.05 – 10.20 |
Bűzesetek a hatóság szemével |
10.20 – 10.35 |
Olfaktometria a tervezési irányértékek tükrében |
10.35 – 10.50 |
Szaghatások kezelése a szennyvízkezelésben |
10.50 – 11.05 |
Szaghatások kezelése az állati fehérje feldolgozásban |
11.05 – 11.20 |
Bűzkezelés a gyakorlatban VENTACID berendezésekkel |
11.20 – 11.35 |
Szagtalan ipari hulladék kezelés (videó melléklet) |
11.35 – 11.50 |
Ipari szagcsökkentés hideg plazma eljárással |
Photo credit: Rolf Dietrich Brecher on VisualHunt.com / CC BY