Hazai hírek

Válasszon nyelvet

A legfontosabb tudnivalókról, a visszaváltási folyamatról, az applikációról, a visszatérítésről és a jelölésekről alábbi tájékoztató cikkünket és a benne található tájékoztató kommunikációs anyagokat javasoljuk olvasásra és megosztásra, ami a MOHU Zrt. szemléletformáló anyagai alapján készült.

🟢 Miért jó ez nekünk a visszaváltási rendszer?
Évente több, mint 8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor előrejelzések szerint 2050-re több műanyag lesz benne, mint hal, a tengeri madarak 99%-a, és az emberiség jókora része pedig addigra már fogyasztott belőle. Becslések szerint a tengerek jelenleg több, mint 51 trillió mikroműanyag részecskét tartalmaznak, ez 500-szor több, mint ahány csillag van a galaxisunkban. De a mikroműanyag nem csupán az óceánokban található meg, kioldódik a folyókban, bekerül az élelmiszereinkbe, még a csapvízbe is, és ez károsan befolyásolhatja a hormonrendszerünket. Rengeteg a hulladék, a vízen óriási szigetek képződnek belőle, és a folyók árterében is rendre újratermeljük azt a felhalmozódott PET palack mennyiséget és egyéb szemetet, amit évről évre egyre nagyobb létszámú csapatok igyekeznek megtisztítani pl. a PET Kupa sorozat akcióival. Összességében évente több, mint 3 millió tonna hulladékot termelünk Magyarországon.

A bolygónk szennyezése az elmúlt évtizedekben láthatóan egyre súlyosabb problémákhoz vezetett, és ahhoz, hogy véget vessünk ennek a folyamatnak, jobban oda kell figyelnünk olyan hétköznapi dolgokra is, mint amilyen az italfogyasztással kapcsolatos hulladékok kezelése.

Az EU-s előírásoknak megfelelően 2029-ig el kell érnünk, hogy a forgalomba kerülő PET palackok 90%-át visszagyűjtsük és újrahasznosítsuk. E cél támogatására 2024. január 1-től új rendszert vezetett be a MOHU. Ez a REpont rendszer, amivel az italcsomagolásokat mindenki könnyedén visszaválthatja. Korábban ezeknek a műanyag és üveg italospalackoknak, valamint fémdobozoknak csak a töredékét hasznosították újra. A REpont rendszerhez kapcsolódó visszaváltási díj a fogyasztót motiválja a palackok összegyűjtésére és visszaváltására.

🟢 Milyen termékeket tudsz visszaváltani?
A 2024. január 1. után forgalomba hozott, visszaváltási jelöléssel ellátott 1dl – 3l közötti műanyag, fém és üveg italcsomagolásokat válthatod vissza. Ezekre a termékekre vásárláskor visszaváltási díjat kell fizetni, de az összes ilyen italoslapackot, - dobozt és -üveget a gépi és kézi REpont visszaváltó pontok egyaránt visszaveszik.

Az egyutas termékek ára 50 Ft-tal nő.

A többutas palackok árát a gyártó határozza meg, amelyeket csak a terméket forgalmazó üzletekben lehet majd visszaváltani.

A jelölés nélküli palackokért nem kell külön díjat fizetni, de visszatérítés sem jár utánuk. Így ezeket továbbra is a szelektív hulladékgyűjtőbe dobd!

🟢 REpont: automatás és kézi visszaváltás
A rendszerben kizárólag ép, nem összenyomott, jól olvasható vonalkódú terméket tudsz visszaváltani.

A REpont automaták mellett kézi REpont gyűjtőhelyek is bekapcsolódnak a rendszerbe.
Míg az automatáknál 3 módon lehet visszaigényelni a visszaváltási díjat (utalvány, átutalás, jótékonykodás), addig a kézi visszaváltóhelyeken készpénzben, vagy a bolt döntése alapján utalvánnyal kérheted a visszatérítést!

🟢 Együtt a körforgásos gazdaságért
A rendszer működése mellett több érv is szól. A vásárló, az az Te, visszakapod a visszaváltási díjat. Emellett véded a környezetet, mert a hulladék kijelölt gyűjtőhelyre kerül. Továbbá segítség a gazdaságnak is, mert az így értékes újrahasznosítható alapanyaghoz jut. Ez tehát a leghatásosabb és legfenntarthatóbb útja annak, hogy megvalósuljon a körforgásos gazdaság.

👩🏻‍🦱👱🏼‍♀️👨🏽‍🦱♻️ Csatlakozz életünk nagy dobásához! Keresd a jelöléssel ellátott termékeket, gyűjtsd az italcsomagolásokat Te is szelektíven, és vidd vissza őket a REpont visszaváltó pontokhoz, hogy visszakapd a visszaváltási díjat!

🟢 A REpont rendszerrel kapcsolatos további információkat itt tekintheted meg >>> www.mohu.hu/visszavaltasi-rendszer
Forrás: MOHU

Az információs anyagokat innen tudod letölteni

A témával folyamatosan fogunk foglalkozni.