Hazai hírek

A környezeti életciklus elemzés (LCA) területén szerzett másfél évtizedes tapasztalatot felhasználva a BZN szakemberei nemzetközi környezeti védjegy (EPD - Environmental Product Declaration) megszerezésében segédkeztek magyarországi építőipari termékek esetében.

Nemzetközi szinten egyre elterjedtebb – főképp építőipari és élelmiszeripari termékek esetén – az EPD megszerzése. Hazánkban csak egy-két termék rendelkezik ezzel a kitüntető címmel, s a legutolsó ez év tavaszán kapta meg a védjegyhasználatot, melynek elkészítésében, menedzselésében a BZN munkatársai segítettek.

Egy cég életében a gazdasági szempontok figyelembevétele mellett egyre jobban érvényesülnek a fenntarthatósági szempontok is. A folyamatos termék, technológia és eszközfejlesztések, beruházások a termékek és szolgáltatások minőségének folyamatos javítása érdekében történik, azért, hogy azok a legjobban megfeleljenek a vevői igényeknek. Ezen információkat tartalmazó, a vevők számára készült kommunikációs eszköz az ebben az évben elkészült EPD is.

Az EPD tartalmazza a termékek életciklusával – „bölcsőtől a gyárkapuig” - kapcsolatos összes környezeti információt, melyek nyilvánosan elérhetők, letölthetők. Ilyenek adatok pl.: a környezeti hatás, az erőforrás-igény, a hulladékképzés, az anyag- és energiafolyamatok. A fenntartható termékek kiválasztásánál nagy előny és lehetőség egy ilyen védjegy megléte, mely segítheti a vásárlókat a több szempontú választásban. A védjegyet bármely szektor termékeire/ szolgáltatásaira meg lehet szerezni: építőipar, élelmiszeripar, textilipar, papíripar, járműipar, stb.

A nyilatkozat létrejötte szigorú lépésekből áll, egyrészt illeszkednie kell az ISO 14025 Type III (és építőipari termékek esetén a EN 15804) nemzetközi szabványhoz, valamint alkalmaznia kell a termékcsoportra készült PCR-t (Product Category Rules). A tényleges gyártási folyamatok részletes dokumentációja, az azt követő rendszerezés, modellezés, majd környezeti eredmények leírása az életciklus elemzés (LCA-Life cycle assessment) módszerével történik. Az országban először a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. végzett ilyen jellegű LCA elemzést és készítette el annak kivonatát, melyet egy külső, független auditor cég ellenőrzött le. A termékek 5 évre kapják meg a védjegyet, mely a későbbiekben frissített információkkal meghosszabbítható.

A termék teljes életciklusán át az egyes életszakaszokra készült EPD-k összekapcsolhatók, így a jelenlegi EPD eredményei megjelennek majd annak az új terméknek életciklusában, melyekbe beépítik azt. Ez által pontos kép alakul ki arról, hogy az egyes termékek milyen mértékben járulnak hozzá az energiahatékonysághoz, illetve a fenntarthatóság szempontjaihoz.