Hazai hírek

Szeptember 21-én, kedden hivatalosan is átadják Budapesten a Duna első hulladékcsapdáját (Litter Trap). A projekt különböző szervezetek széles körű együttműködése, akik együttesen mutatták be a projektet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtt 2021. szeptember 21 -én 11:00 órakor.

Budapesten kísérleti projekt indul a műanyag és egyéb hulladékáramok Dunából való kiszedésére. A lebegő hulladékcsapda (Litter Trap) által összegyűjtött hulladék átvizsgálásra és elemzésre kerül, miközben feltárják újrafeldolgozási potenciálját olyan szemmel nézve, hogyan készülhet belőle új, tartós termék. A Litter Trap a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtt helyezkedik el, az Európa Hajó meglévő kikötőjéhez rögzítve. A Litter Trap összegyűjti a folyó jobb partján, a fősodorban lebegő hulladékok egy részét. A hulladékokat szétválogatják és újrahasznosításra továbbítják. Emellett az oktatás és a szemléletformálás is fontos eleme lesz az egyéves kísérleti projektnek.

A műanyag- és egyéb hulladékok nagy problémát jelentenek a vízi- és folyómenti ökoszisztémákban. Az állatokat, élőhelyeiket - s ezáltal az embereket is közvetetten - egyre komolyabban veszélyezteti a folyami hulladék, melynek egy része elszórtan az ártéri területeken, partok mentén rakódik le, s nem tudni pontosan mi és milyen mennyiségben rakódik le az üledékbe. A folyókon keresztül a hulladék egy része eléri a tengereket és az óceánokat, ahol a globális szennyezés részévé válik. A nyílt vizeken található műanyaghulladékok bomlása, aprózódása miatt mikroműanyag is keletkezik.

A dunai Litter Trap stratégiailag jól pozícionált, a folyó jobb partján, a sodorvonalban helyezkedik el a BME Központi épülete előtti pontonhoz erősítve. Az úszómú nem használ közvetlenül energiát, passzívan, a folyó áramlását használja ki a lebegő hulladékok begyűjtésére, ily módon a telepítés és az üzemeltetés nem okoz környezetterhelést. A Litter Trap-et hetente ellenőrzik és rendszeresen ürítik. A műanyagok Budapesten történő kinyerésével megelőzhető a Duna és a Fekete-tenger további műanyagszennyezése. A CLEAR RIVERS – a Litter Trap fejlesztője – 2017 óta dolgozik a Litter Trap megvalósításán Hollandiában, Belgiumban, Indonéziában és Malajziában.

litter2

Monitorozás

A hulladékcsapdában található makroműanyagok és egyéb hulladékok mennyiségét és összetételét folyamatosan elemzik, ily módon világosabb képet kaphatunk a Duna hulladékszennyezettségéről. A Litter Trap hatékonyságát különösen az uszadékfa jelentős felhalmozódásának tükrében kell majd vizsgálni, mert ez jelenleg megnehezíti a hulladékcsapda működését. A kísérleti programnak válaszolnia kell azon kérdésre is, hogyan lehet a Dunában található műanyagot és egyéb hulladékokat hasznosítani. Több hulladékcsapda elhelyezése a folyó mentén az egyik lehetséges jövőbeli megvizsgálandó forgatókönyv.

Oktatás

A kísérleti projekt része egy oktatási program, amelyben a diákokat hívjuk meg, hogy velünk együtt gondolkodjanak a megoldásokon. A Litter Trap az egyetem előtt elhelyezve lehetővé teszi a hallgatók számára a hulladékcsapda intenzív megfigyelését. A diákok ötleteikkel segítenek nekünk, választ keresve arra a kérdésre, hogy hogyan előzhető meg a műanyagszennyezés, hogyan lehetne hatékonyan monitorozni a szennyezéseket, hogyan lehetne több hulladékot begyűjteni a folyóból, és hogyan lehet újrahasznosítani a kihalászott hulladéktípusokat és azokat tartós, új termékekké alakítani. A diákok már a Litter Trap előkészítésében és telepítésében is részt vettek. A diákokkal és tanulókkal való együttműködés révén növelhető a hulladékszennyezéssel kapcsolatos tudatosság. Mindeközben az új generáció szakembereit neveljük és oktatjuk, valamint új ötleteket és megoldásokat mutatunk nekik.

Új körforgásos termékek

A kísérleti folyamat során hasznosítani kívánt makroműanyagok elemzésre és válogatásra kerülnek újrahasznosítás céljából. Az egyetemmel, a PET Kupával és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségével együtt azt vizsgáljuk, hogy a műanyagok hogyan vehetnek részt a körforgásos gazdaságban. Megvizsgáljuk, hogy milyen új termékek állíthatók elő a műanyagok újrahasznosításával. Ebben követjük a PET Kupa, mint helyi partner tapasztalatait és szakértelmét, valamint a CLEAR RIVERS által fejlesztett termékeket. Ily módon hatékonyan és környezetbarát formában tudjuk újrahasznosítani a műanyagokat. Az új termékek hozzájárulnak a műanyagszennyezés tudatosításához, és a hulladék kinyerés költsége előbb-utóbb pénzügyi megtérülést fog biztosítani.

Együttműködés

A projekt a CLEAR RIVERS és az Audi Környezetvédelmi Alapítvány kezdeményezése, amelyet olyan stratégiai partnerek támogatnak, mint az Audi Magyarország, az ING, a PET Kupa, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Magyar Nemzeti Bank, az Európa Hajó, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége és a Recobin Kft. A CLEAR RIVERS és az Audi Környezetvédelmi Alapítvány hosszú távú együttműködése keretében ez a második Litter Trap kihelyezés Európában. Együtt dolgozunk a műanyagmentes Dunáért!

Idézetek a partnerektől

Ramon Knoester, CLEAR RIVERS: „Sok városban a víz a legalacsonyabb pont, ami miatt a folyókban felhalmozódik a hulladék. Amikor már közvetlenül a városainkban és folyókon megállítjuk a műanyagokat, azzal megakadályozzuk a hulladékszigetek további növekedését tengereinkben és óceánjainkban. Ez a budapesti projekt jelenleg példát mutat Kelet-Európának.”

Hankó Gergely, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége: „2 éve még Rotterdamban ismerkedtünk meg a Clear Rivers-szel, most pedig már itt állunk a dunai prototípuson. A Litter Trap segít abban, hogy sokkal szélesebb képet kapjunk a Duna hulladékszennyezettségéről. Meglepőnek találtuk, hogy a tesztidőszak alatt megszámlálhatatlanul sok polisztirol gyöngy és műanyag granulátum halmozódott fel a csapdában. Megszólalt egy újabb vészharang, hogy újra kell gondolnunk használatban lévő anyagainkat és meg kell oldanunk a meglévő anyagok hatékonyabb visszagyűjtését és kezelését. A PET Kupa módszerei nagyon jól működnek a Duna vízgyűjtőjén, izgalmas ezt elegyíteni a holland fejlesztésekkel.”

Tibor Bodor, ING Magyarországi Fióktelepe: „A pénzügyi szolgáltatóknak fontos szerepük van az egészséges és fenntartható világ megteremtésében - nemcsak azzal, hogy a közvetlen lábnyomunk csökkentésével magunk is fenntarthatóbbak akarunk lenni, hanem a hitelezés, a befektetés és a szolgáltatások terén is, amit ügyfeleinknek kínálunk. A fenntarthatóság közvetlenül beépült az ING globális üzleti stratégiájának középpontjába. Büszkék vagyunk arra, hogy részt vehetünk ebben a projektben, és példát mutathatunk, amely elősegíti a körforgásos gazdaságot, és gondoskodik a monitorozásról, az oktatásról és az új körforgásos termékekről a tisztább Duna és a Fekete-tenger érdekében. Remélem, hogy ez a projekt további támogatókkal tovább bővíthető!”

Baranya Sándor, BME Vízépítési és VÍzgazdálkodási Tanszék: “A BME elé telepített Litter Trap nagyszerű lehetőséget nyújt a kutatók számára, hogy új számítógépes szimulációs és okos, videó alapú megfigyelő módszereket fejlesszünk a folyami hulladékvándorlás vizsgálatára. Új tudományos és oktatási anyagok születnek majd, melyek nagyban segítik a folyóbeli szennyezések terjedésének megértését. Mi, vízmérnökök többek között az ilyen tudományos fejlesztésekkel tudunk hozzájárulni folyóink szennyezettségének csökkentéséhez!”

litter3

Helyszín és Litter Trap megnyitó:

Az Európa Hajó kikötője, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem előtt

Cím: 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3. 

 

Partner linkek:

www.clearrivers.eu

www.audi-umweltstiftung.de 

https://kszgysz.hu/

https://petkupa.hu/

www.ingwb.com

www.audi.hu/

www.bme.hu/

www.mnb.hu 

europahajo.hu/ 

 

Sajtókapcsolat: 

Ramon Knoester - Clear Rivers - . - 00 31 624 748 361

Hankó Gergely, ügyvezető igazgató, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, projektvezető, PET Kupa - . - 06 20 383 6242