Hazai hírek

Közel 4000 szennyezett terület került fel az új hulladéktérképre

A nagy Tisza Expedícióval, a Tisza teljes hosszának feltérképezésével zárult az a határokon átnyúló program, amelyet a Tiszai PET Kupa két évvel ezelőtt indított el a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) támogatásával.

A TISZTA VÍZ, BOLDOG TISZA program során a PET Kupa szakemberei, önkéntesei, hulladékgazdálkodási szakértői mérték fel a műanyag szennyezés gócpontjait, fejlesztették az online adatbázist, hogy minden eddiginél hatékonyabbá váljon a Tisza vízgyűjtő területén kifejtett folyóvédelmi tevékenység. A felmérés eredményeként a folyót szegélyező hazai ártéri erdőkben közel 3000 szennyezett területet tártak fel, amelyből 300-at sikerült megtisztítani.


A PET Kupa kilenc éve töretlenül dolgozik, hogy felhívja a figyelmet arra a komplex környezetvédelmi problémára, amely elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a hiányzó hulladékkezelési infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain.  A közelmúltban Ukrajna legnagyobb TV csatornája tárta fel oknyomozó riportban, hogy mennyire összetett a probléma, a magyar felirattal készült riport megtekinthető a PET Kupa Facebook oldalán. Az évek során eddig összesen 180 tonna hulladékot távolítottak el a folyóból és árteréből.  A hagyományos, többnapos folyami pethajós versenyekből idén hármat szerveztek, - a Tisza-tavon, a Felső-Tiszán és a Bodrogon. Az idei versenyek során több száz önkéntes, 32 pillepalack hajóval evező csapat, több tucatnyi kenus különítmény tisztította a Tiszát és a Bodrogot, amelynek eredményeként 20 tonna hulladékot sikerült eltávolítaniuk. 

image002

A Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) támogatásával indított TISZTA VÍZ, BOLDOG TISZA program lehetőséget adott arra, hogy a szakemberek átfogó felmérést indítsanak a folyón és árterén, és a folyómenti települések lakóinak körében. A projekt célja az volt, hogy a PET Kupa környezetvédelmi törekvéseit magasabb szintre emeljék, megóvják  természeti erőforrásainkat, valamint innovatív okosmegoldásokkal és expedíciós tapasztalatokkal gazdagítsák a folyóvédelem tudástárát.

A PETCamino és a Forrástól a torkolatig expedíció

Zászlóvivők a PETCamino-n:

A Tisza szennyezettségi állapotának felmérése a PETCamino-val, a folyó magyar szakaszainak gyalogos bejárásával indult. A PET Kupa zászlóvivői összesen 2142 kilométeren járták végig a folyó természeti értékekben gazdag árterét, mindkét parton. A zászlóvivők a PET Kupa már sokat bizonyított önkéntesei és szervezői közül kerültek ki, túráikhoz egyes helyszíneken a helyi lakosság is csatlakozott. PETCamino végül külföldi Tisza szakaszokra és kiterjedt, és 95 nap terepbejárással, több mint 100 önkéntes részvételével zárult le. A PETCamino főként az aljnövényzetmentes téli hónapokban zajlott, a hideg idő ellenére folyamatosan volt a hulladéktérképezés. Az így összegyűlt tudás szinte azonnal felhasználásra került, amikor 2020 őszén a Tisztítsuk meg az országot! projekt keretében szervezett ártértakarítások indultak, és a vártnál hamarabb elkezdődött a szennyezett területek felszámolása. Az okostelefonos terepi monitoring a PETCamino során sok kihívást állított a résztvevők elé, így más kutatási módszerek alkalmazására nem maradt lehetőség.

A 2021 júliusában elindított Forrástól Torkolatig expedíció egyik célja az volt, hogy pótolja ezt az elmaradást, és más olyan kutatási módszereket teszteljen, amikbe - a  hulladéktérképezéshez hasonlóan - a nagyközönség is bevonható. Az expedíció vezetője, Ivánfi Csanád, a PET Kupa képzett folyómentője, gyakorlott hajós és a Tiszta Tisza Team tagja 5 nyelven készült kérdőívekkel vágott neki az útnak. Forrástól torkolatig tartó utazása két és fél hónapot vett igénybe, miközben 3 országban sikerült a folyó mentén élő emberek körében kérdőíves kutatást végeznie. Csanikapitány ezen kívül vízen úszó és parton talált pillepalackokat látott el egyedi azonosítóval, abban a reményben, hogy ezzel is sikerül hozzájárulni a műanyag áradatok mozgásával kapcsolatos adatgyűjtéshez.

Az expedíció mindennapjait 18 részes webvideó sorozatban lehetett nyomon követni, a Tiszaexpedíció Kalózhajónapló főleg a Facebookon vált népszerűvé, utolsó epizódjait már több tízezren tekintették meg. Csanikapitány 5 ország vizein hajózott keresztül, sok kalandon és nehézségen át - Szegeden például ellopták egyik hajóját, a motorral ellátott plasztikladikot, becenevén a Pelikánt. Az eset országos felháborodást és visszhangot váltott ki, a  teljes egészében folyami műanyagból készült hajót bácskai Tisza barátok találták meg, a tettest és a motort azóta is keresik.  A Tiszaexpedíció október közepén érte el a Dunát. Az utazás záróünnepségére a szerbiai Új Vidéken (Novi Sad) került sor, ahol a sikeres küldetés tiszteletére megjelent a PET Kupa kerekeken guruló mobil Műanyag Műhelye is. 

image003

Tiszta Tisza Térkép és Tiszta Tisza applikáció
A szennyezett pontok feltérképezésével párhuzamosan a PET Kupa kezdeményezés online kommunikációját is fejlesztették a szakemberek, az új hulladék webtérkép, illetve új applikációk fejlesztésével és interaktívvá tételével.
Első lépésként magyar nyelven is elérhetővé vált a világszerte alkalmazott hulladéktérképező applikáció, a TrashOut. A világ legelterjedtebb illegális hulladéklerakókat feltérképező appja sokrétű és hasznos lehetőségeket nyújt a felfedezett hulladék és lelőhelyének pontos rögzítésére. 
A TrashOutban regisztrált hulladéklelőhelyeket, szinte valós idejű követéssel – csupán néhány percet igénylő adatátvitel után, - vizualizálja a projekt keretében létrehozott tisztatiszaterkep.hu weboldal. Az online tiszai hulladéktérkép jelenleg 2792 különböző mértékben szennyezett és 300 megtisztított területet mutat a folyó és mellékfolyóinak magyarországi szakaszán. A román, szerb, ukrán és szlovák folyószakaszokon további 1071 szennyezett és 87 megtisztított helyszínt tár fel.
A petkalózok folyómentő munkáját a magyar nyelvű hulladéktérképező applikáción és az online tiszai hulladéktérkép használatán túl a Tiszta Tisza applikáció (TTapp) is támogatja. A TTapp összegyűjti a petkalózok számára nélkülözhetetlen versenyinformációkat, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. Az online felület az I. Bodrogi PET Kupa óta négy pethajós verseny munkáját segítette: 38 csapat, összesen 4316 zsáknyi, több mint 25 tonna hulladékot regisztrált a segítségével.

Tisza Expedíció, 18 részes videónapló:

A térkép és az applikáció technikai fejlesztésében a KONASOFT Kft. működött közre, a cég évek óta társadalmi felelősségvállalás keretében támogatja a PET Kupa munkáját.
A hulladéktérképpel és a fejlesztett applikációkkal a PET Kupa szakemberei a vízi túrázók, horgászok, természetjárók és a vízgyűjtő területen élők bekapcsolódását szeretnék elősegíteni az aktív természetvédelembe: bárki csatlakozhat az adatgyűjtő közösséghez és könnyedén felvehet új pontokat, vagy a már meglévőket felkeresve segíthet azok megtisztításában.

„A Nemzetközi Beruházási Bank adományozási irányelve már 2015 óta része a működésünknek, amelyet nagyon fontosnak tartunk. A projekt két éve alatt kiderült, hogy mennyire sokat tudunk tenni élővizeinkért, a Tiszáért és a Dunáért egyaránt. A Tiszta Víz, Boldog Tisza program a határokon átívelő erejével három olyan országot is érint, amelyben jelen vagyunk.” - mondta Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank igazgatóságának elnöke.
„A projekt elmúlt két évben elért eredményeivel elégedettek vagyunk, ezért az a tervünk, hogy a kezdeményezést kiterjesszük a régióban. Folytatni szeretnénk a PET Kupa támogatását, ennek érdekében pedig már egyeztettünk velük a következő lépésekről és tervekről, elkötelezettek vagyunk egy újabb támogatás irányába.„

#tisztavizboldogtisza #cleanwaterhappytisza #tiszaexpedicio #petcamino #clearwaterhappytisza
https://petkupa.hu/hu_HU/tiszta-viz-boldog-tisza-projekt