Hazai hírek

Cikksorozatunk az új típusú koronavírus első nagy világ-hullámának környezeti következményeivel foglalkozik. A 2020 elején bekövetkezett „leállásnak” az állatvilágra kifejtett hatását, a levegőminőség esetében lezajlott változásokat és a társadalomra kifejtett fejleményeket elemzi.

A második rész a levegő esetében lezajlott változásokról szól. A harmadik rész a társadalomra kifejtett fejleményeket elemzi.


A koronavírus járvány első hullámának hatása az állatvilágra

I. rész

Ember és bioszféra-átalakítás

A Földön a homo sapiens a leghatékonyabb bioszféra-átalakító faj. Mindegyik faj képes az őt körülvevő bioszférát bizonyos mértékben alakítani, de ezen potenciál emberi mértéke messze felülmúlja a többi fajét. Ez összefügghet azzal, hogy a homo sapiens relatív (testsúlyhoz viszonyított) agytérfogatának nagysága is messze felülmúlja minden más élőlényét. Az evolúció során egy faj - történetesen a miénk - tehetségében megelőzte társait. Ez a képesség a többi fajra és a bolygónkra nézve egyaránt lehet pozitív és negatív hatással is.

A homo sapiens a kb. 200 000 éves életpályáján a kiemelkedő nagyságú relatív agytérfogatát jól láthatóan arra használta, hogy saját gondolkodása mentén saját igényeit kielégítse. Ezen tevékenység közben a Föld arculatát teljesen átszabta. Érdekes lenne megnézni azt a Földet, amit az évezredek során nem alakított át az ember. Vajon hogy nézne ki az a Föld, és hány faj élne rajta?....

A homo sapiens bioszféra-átalakító tevékenysége már a kezdetektől markáns tettekkel indult: a neandervölgyi és más előember-társai illetve számos nagytestű állatfaj kiirtásával. Az azóta eltelt évezredekben folyamatos fejlődéssel végül is elérte, hogy napjainkra a természet körforgásától alig függ, a földi távolságok semmilyen akadályt nem jelentenek számára, és a többi faj felett erős dominanciával rendelkezik - gyakorlatilag nincs földi ellensége. E célok elérése közben természetesen egyre-másra hagyta a nyomokat a bioszférán. A teljesség igénye nélkül a homo sapiens nevéhez fűződő nagyobb átalakítások a következőek. Megszámlálhatatlanul sok földi faj kipusztítása, a bolygó erdőterületeinek radikális lecsökkentése, növényi kultúrák nagymértékű átalakítása, a ’80-as években kibontakozó ózonréteg elvékonyodásának előidézése, a jelenünkben zajló nagyon súlyos hatodik legnagyobb földi kihalás kiváltása, a természetesnél valószínűleg nagyobb ütemű, szintén napjainkban zajló klímaváltozás okozása, az egész Föld teleszórása egy rendkívül stabil és számos fajra (sajátjára is) veszélyes anyaggal (műanyag).

Talán egyetértünk abban, hogy fajunk környezetéből kiemelkedő tehetségének manifesztációjára egyelőre az ambivalens a legmegfelelőbb kifejezés.

Szerző: Bakos Tímea Orsolya

A teljes cikk elolvasása...

Képek a cikkből

 
A fotók forrása a pdfben található.