Hazai hírek

A sok szennyezés és árvíz után most végre egy régóta várt jó hírrel jelentkezett Kárpátalja. Műanyag feldolgozó indult Ungváron, ami a PET palackok feldolgozását és nagyobb arányú begyűjtését tűzte ki célul.

az onerobol osszeallitott PET feldolgozo sor2020. augusztus 26-án Ungváron hivatalosan megnyílt a régió első műanyag hulladék feldolgozó gépsora. Ez a vállalkozás az első és az egyetlen Kárpátalján, amely műanyag polimerek feldolgozására képes, vagyis a háztartási szelektív hulladékból (főleg PET palackokból) újrafelhasználható, másodlagos nyersanyagokat állít elő. Az eljárás lényege, hogy a palackot egy olyan gépsoron vezetik át, amely elválasztja a PET alapanyagtól a polipropilén címkét, a polietilén kupakot, és alapos öblítéseknek köszönhetően a rátapadt szennyeződéseket. A szelektált palackok a darálást és az aprítást követően 4 mosási cikluson mennek keresztül, melyek sorrendben:

1. Flotációs fürdő, ahol más polimerek maradványait elválasztják a PET-től, és a darálékokat/pelyheket átmossák.

2. Ezután a PET-pelyhek a turbómosóba kerülnek, ahol a pelyheket elválasztják egymástól és újra mossák a nagyobb anyagtisztaság érdekében.

3. A pelyhek ezután a forró mosogatóba, az úgynevezett "vízforralóba" kerülnek. A víz hőmérséklete ebben a mosogatóban eléri a 90 fokot. A forró víz eltávolítja a szennyeződéseket, a ragasztót és a zsírt.

4. Ezután a pelyhek a következő fürdőbe kerülnek, ahol hideg vízzel mossák és végül a még előforduló más polimerek maradványaitól elválasztják.

a kesz daralek mint masodnyersanyag 1

Ezután a frakció egy másik gépsorra kerül, amely a PET-et még finomabb frakcióra őrli, majd a szárítókba táplálja. A pelyhek 3 magas hőmérsékletű szárítási cikluson mennek keresztül, majd külön frakciókba gyűjtik le őket. Ez a feldolgozás végterméke, a széles felhasználással bíró másodlagos nyersanyag.

a kesz daralek mint masodnyersanyag 2

A géplánc kapacitása havonta körülbelül 100 tonna PET palack feldolgozására alkalmas, maximális terhelés mellett havi 400 tonna hulladék feldolgozása is lehetséges. Ilyen kapacitással a gépsor képes fedezni a teljes régió újrahasznosítási igényét a palackok szintjén. Ez a hiánypótló beruházás – megfelelő kihasználtáságok mellett - képes lesz megoldani a kárpátaljai PET palack szennyezés problémáját, melyen több tucat magyar cég és szervezet is dolgozik, főleg a beruházást is segítő PET Kupa csapata.

Bővebb információ Szövetségünknél elérhető.

KSZGYSZ Sajtó

Hankó Gergely ügyvezető igazgató

06 20 383 6242

cikk vegere