Hazai hírek

Megmérik felszíni vizeink mikroműanyag-koncentrációját, tudásbázist hoznak létre

A mikroműanyagok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a természetben: kiemelt környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot jelentenek. Egy független laboratórium úgy döntött, megméri a magyarországi felszíni vizek mikroműanyag-tartalmát! A Parányi Plasztiktalány megfejtése lehet az első lépés a globális probléma megoldása felé.

{fastsocialshare}

A Parányi Plasztiktalány (PPT) projekt célja nem a pánikkeltés, hanem az, hogy felhívja a figyelmet a mikroműanyagok egyre súlyosabb problémájára. A mikromuanyag.hu oldalon egy mindeddig egyedülálló, hiánypótló tudásbázis született meg, ahol összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, és ugyanitt folyamatosan közlik a felszíni vizeink mikroműanyag-méréseinek eredményeit.

A tavaly a Tiszán és idén a Tisza-tóban más projektekhez kapcsolódóan elvégzett mérései már sajnos igazolták azt az előfeltevést, miszerint jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is.

Az idén a PPT projekt során éppen ezért arra vállalkoztak, hogy megmérjék az Ipoly, a Rába, a Bükkös-patak és a Duna mikroműanyag-koncentrációját (ez utóbbi esetében két ponton: Budapest fölött és alatt is végeznek majd méréseket). Ezek az eredmények – a már rendelkezésünkre álló tiszai adatokkal együtt – már teljesebb képet adnak arról, mennyire fenyegetik környezetünket a parányi plasztikok.

A mikroműanyag.hu oldal Mikrotudás rovatában a szakemberek összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a műanyagokról, az azokkal kapcsolatos veszélyekről, meghatározták a mikroműanyag definícióját, az eddigi külföldi és hazai kutatási eredményeket, létrehoztak egy releváns szószedetet (Mikroszótár), videó- és képgyűjteményt (Mikrofilm).

Így az ide látogató érdeklődők nem csak a mérési eredményeket ismerik meg, hanem naprakész információkkal gazdagíthatják a tudásukat a témában. A projekt fontosságát mutatja, hogy a Parányi Plasztiktalányt elindító, működtető és finanszírozó WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. munkáját fontos szakmai tanácsokkal segíti az Országos Vízügyi Főigazgatóság, és a kezdeményezés mögé állt a Magyar Víziközmű Szövetség is.

A PPT-t támogatja emellett a környezetszennyezés ellen a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzdő PET Kupa, illetve a Csodák Palotája, Magyarország első interaktív tudományos játéktere is – több tízezer fiatal érdeklődőhöz juttatva el a PPT eredményeit. A projekt médiapartnere a Laboratorium.hu tudományos portál, amely már évek óta kiemelt figyelmet szentel a mikroműanyagok témakörének.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által védjegyként is bejegyzett Parányi Plasztiktalány eredményeit ősszel egy konferencia keretében mutatják be az újpesti WESSLING Tudásközpontban, addig is érdemes minél sűrűbben ellátogatni a mikromuanyag.hu oldalra, ahol közösen járhatunk a Parányi Plasztiktalány végére!

A Parányi Plasztiktalány projektet a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. indította el és működteti. Kommunikációs vezető: Szunyogh Gábor | Szakmai vezető: Bordós Gábor.
Elérhetőség: WESSLING Tudásközpont, 1045 Budapest, Anonymus utca 6.
e-mail:
. | telefon: +36 1 872 36 21, 06-30-494-30-40

Háttér:

A környezetbe kikerült  műanyaghulladékok döntő többsége nem bomlik le, hanem nagyon apró részekre esik szét. Mikroműanyagnak az 5 mm-nél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik.

Bizonyos szennyezőanyagok képesek a műanyaghulladék felszínére is kötődni. Laboratóriumi kísérletek igazolták azok káros hatását, a szennyezőanyagok megkötődését, illetve azt a tényt, hogy a szerves szennyezőkkel kialakított kapcsolat után azokat koncentráltabb formában juttatják ez élőlények szervezetébe, így még veszélyesebbek.

Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből (ezekbe szándékosan tesznek apró műanyaggolyócskákat), valamint a környezetben jelen lévő műanyaghulladékok (például az autógumi, szigetelések) fizikai-kémiai aprózódása útján.

Előfordulásuk kutatása az utóbbi 5-10 évben a tudományos érdeklődés középpontjában áll, azonban eddig elsősorban tengeri környezetben hajtottak végre vizsgálatokat. Különböző kutatócsoportok ugyan már európai folyókban és tavakban is végeztek néhány vizsgálatot, azonban Közép-Kelet Európában eddig a mikroplasztikok jelenlétére csak következtetni lehetett a nagy mennyiségű, szemmel is látható, a vízen úszó, illetve a talajokon szerteszét heverő hulladékból.

A mikroműanyagok vizsgálatával Magyarországon egyedüliként foglalkozó és környezeti vizsgálatok területén piacvezető WESSLING Hungary Kft. független laboratórium a PET kupa céljainak támogatása érdekében elsőként végezte el mikroplasztikok mintavételét és vizsgálatát hazánkban.

A fentebb leírt probléma egyelőre beláthatatlan következményekhez vezethet a jövőben. A már meglévő műanyagszennyezés felszámolása – különös tekintettel annak természetére és mennyiségére – jelenleg nehezen elképzelhető.

A mikroműanyag-szennyezés megismeréséhez további kutatásokra, illetve a fentebb leírt módon robosztus adatok gyűjtésére van szükség a hatáselemzéshez. Ezen anyagok megfigyelését célszerű mihamarabb integrálni a hosszú távú monitoring programokba, így pl. az EU Víz Keretirányelvbe (2000/60/EC).

További információk a mikroműanyagokról

A PPT projekt vezetőjéről:

A WESSLING Hungary Kft. egy akkreditált, független laboratórium, amely egy nemzetközi hálózat tagjaként immár több mint 25 éve, 1992 óta végez akkreditált kémiai- és mikrobiológiai vizsgálatokat Magyarországon. Három nagy területen tevékenykedik: környezeti (víz, talaj, levegő, hulladék, stb.), élelmiszer- (takarmány, étrend-kiegészítők) és gyógyszervizsgálatokat végez.

Elkötelezett a tudomány támogatásában. A WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. (WIREC) laboratóriumában komoly kutatások folynak, széleskörű CSR-tevékenységünk főbb elemei többek közé tartozik egy egyetemi laboratórium fenntartása (EKOL), középiskolai kémiaverseny működtetése (Laborkaland), egy tudományos szaklap kiadása (Élelmiszervizsgálati Közlemények), ismeretterjesztő honlap szerkesztése (Laboratorium.hu), tudományos versenyek támogatása, ingyenes termékvizsgálatok (Magyarország Cukormentes Tortája).

A WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. indította el a Parányi Plasztiktalány projektet is.

 

A PPT-projekt partnerei:

     Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz):

A MaVíz a magyarországi víz- és csatorna szolgáltató szervezetek valamint a kapcsolódó vízipar, kereskedelem és oktatási intézmények társadalmi úton szervezett, önálló szakmai érdekképviseleti szervezete. A Magyarországon működési engedéllyel rendelkező 41 víziközmű-szolgáltatóból 38 a Szövetség tagja, amely szolgáltatók a magyarországi víziközmű-szolgáltatás több mint 95%-át lefedik. A MAVÍZ legfőbb célja válaszokat adni arra a kérdésre, hogy milyen módon biztosítható a lakosság számára az eddiginél is magasabb színvonalú ivóvíz– és szennyvízszolgáltatás. Tevékenységükbe a tagszervezetek igényeinek és elvárásaink kiszolgálása mellett jelentős szerepet tölt be az ivóvízzel kapcsolatos lakossági tájékoztató kampányok szervezése.

A Parányi Plasztiktalány projektet értékes adatokkal, vizsgálati eredményekkel, a szakértői tanácsokkal segítik.

Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF):

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a belügyminiszter által irányított, önállóan működő és gazdálkodó központi költségvetési szerv. Az OVF működése az ország egész területére kiterjed, szakembergárdájának jelentős részét az egyes vízügyi szakmák képviselői és a vízügyi projektek lebonyolítását ellátó projektiroda munkatársai adják a mérnöktől és a hidrológustól kezdve a közgazdászon át az informatikusig. 

Az OVF feladatköre rendkívül szertágazó a vízkár-, aszálykár-elhárítástól az árvíz- és belvízvédelmen, a vízhasznosításon és a vízminőségvédelmen keresztül egészen a vízrendezésig vagy a folyó- és tógazdálkodásig.

A PPT projekt munkáját a mintavételi helyszínek kijelölésével, szakmai tanácsokkal és rendkívül fontos információkkal is segítik.

PET Kupa:

A PET Kupa azért jött létre, mert a Tiszán rendszeressé vált a műanyag zajlás, vagy más néven PET palack áradat. A szennyezés hatalmas méreteket ölt, a kezdeményezés megpróbálja útját állni az ismétlődő szennyezési hullámoknak, felderíti a legnagyobb lerakóhelyeket, és azon dolgozik, hogy megtisztítsa az árteret és a folyót. A PET Kupa az első, és talán az egyetlen olyan kezdeményezés a világon, ami a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen.

A fő cél a folyó, illetve az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása. Ahol csak lehet, csatlakoznak a már meglévő szemétszedő akciókhoz, és a helyi településekkel is felveszik a kapcsolatot, bátorítják őket a gyűjtésben való részvételre, és igyekeznek mindenhol pozitív példákat bemutatni a hulladék kezelésének témakörében. A PET Kupa legismertebb eseményét, a PET-hajók versenyét olyan járművekkel bonyolítják le, amelyek úszóképességét teljes egészében a Tiszából kifogott vagy az ártéren begyűjtött, újrahasznosított PET palackok adják.

A PET Kupa segített a WESSLING csapatának az első tiszai mikroműanyag-mintavétel lebonyolításakor, a Parányi Plasztiktalány projektet pedig szaktudásukkal, kommunikációs tapasztalatukkal, fényképek és videók készítésével segítik.

    Csodák Palotája:

A Csodák Palotája Magyarország első interaktív tudományos játéktere, amely 22 éve fogadja a hozzá érkező és játszva tanulni vágyó látogatóit minden korosztályból. A Csopa Óbudán egész napos programot kínál, hiszen több, mint 250- fizikai jelenséget bemutató játék és eszköz, 8 tematikus egység, az Öveges professzorról elnevezett előadóteremben napi 3-5 izgalmas előadás és kísérletbemutató, látványos 5D, 9D és Körmozi Élményvetítések és változatos programok várják a látogatókat.

A Csodák Palotája már évek óta partnere a WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft-nek. Minden évben együtt bonyolítjuk le többek között a Laborkaland kémiaverseny döntőjét, számos közös kiállítást és tudománynépszerűsítő, környezetvédelmi kampányt, például a Peti és Petra iskolásoknak szóló országos rajzversenyt.

A CSOPA a Parányi Plasztiktalány projektben is fontos szerepet játszik: a tudomány terjesztésében és népszerűsítésben szerzett tapasztalatainak átadása mellett helyet biztosít a projekt eredményeinek bemutatására, amelyet így több tízezer fiatal ismerhet meg, amikor ellátogat az óbudai tudományos játéktérbe.