Hazai hírek

Válasszon nyelvet

Hogyan csökkenthetjük az épületek hatását a környezetre? Ehhez segít az LCA Center Egyesület által koordinált IS-SusCon (Spread of Innovative Solution for SUStainable CONstruction) nemzetközi Erasmus+ projekt. Fő célja az egyelőre inkább az üzleti életben elterjedt életciklus-szemléletű gondolkodás megismertetése a szakemberek mellett a lakosság körében is.

Az építőanyagok kiválasztása, beépítése általában elsősorban műszaki, gazdasági és esztétikai szempontok alapján történik. Ugyanakkor egyre kevésbé hagyható figyelmen kívül azok környezetre és egészségre gyakorolt hatása.

Az épületek jelenleg a globális üvegházhatású gáz kibocsátás közel 40%-ért felelnek, ebből 28% az üzemeltetéshez és 11% az építőanyagok kitermeléséhez, gyártásához és beépítéséhez kötődik. Egy mai, korszerű családi ház esetén az épület megépítésének kibocsátása közel megegyezik az 50 évre vetített fűtési kibocsátásokkal. Megfelelő anyagválasztással az anyagokhoz kötődő kibocsátások csökkenthetőek. Például a mai építkezésekben nagy volumenben alkalmazott beton mennyiségének csökkentésével a kibocsátások is csökkennek. Esettanulmányunk tanulsága szerint egy korszerű, vasbeton fallal és födémekkel épült épületben a falazóblokkokra és kerámia födémekre való áttéréssel az anyagokhoz kötődő kibocsátások 20%-kal alacsonyabbak lettek.howtobuildgreen webapp

Az épületek üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása. A klímaváltozás hatásának minimalizálása érdekében a cél globális szinten a karbonsemlegesség elérése 2050-ig. Projektünk az alábbi lépésekkel járul hozzá hazánkban e cél eléréséhez:

A projekt eredményeként elkészült

  • a fenntartható építészeti megoldásokról szóló, érthető és könnyen kezelhető oktatási anyag (közérthető, praktikus példák bemutatásával), amely online letölthető az érdeklődök számára.
    http://howtobuildgreen.eu/hu/tudastar
  • valamint kvízjáték (mobil applikáció) is készült a projekt keretében, amely szintén letölthető bárki számára angol, finn, olasz és magyar nyelven is.
    http://howtobuildgreen.eu/hu/mobilapp

Projekt partnerek:

  • LCA Center – Magyar Életciklus-elemzők Szakmai Egyesülete (koordinátor),
  • ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft,
  • ECOINNOVAZIONE SRL (Olaszország),
  • BIONOVA LTD (Finnország).

További információ:

A projekt eredményei elérhetőek az alábbi linken: howtobuildgreen.eu

Projekt ismertető leaflet: http://howtobuildgreen.eu/images/leaflet_en.pdf

Facebook: https://www.facebook.com/howtobuildgreen.eu