Hazai hírek

Válasszon nyelvet

Hófehér partok között sötétzöld a Borzsa
Hófehér partok között sötétzöld a Borzsa

A Tiszai PET Kupa önkénteseiként 2020 óta rendszeresen dolgozunk Ukrajnában, a Tisza forrásvidékén. Kárpátaljai városokban tartottunk Műanyag Műhely foglalkozásokat, petkalóz filmvetítéseket, szerveztünk határokon átnyúló közösségi adománygyűjtést, szakmai kapcsolatokat ápolunk, kerekasztal beszélgetéseket szerveztünk, célba juttattunk célzott adományokat (munkakesztyűket, ruhákat), részt vettünk több folyótisztító akcióban. Az elmúlt években sok barátság, partnerség jött létre Kárpátalján, amelyeket 2022 januárjában egy rendkívüli téli folyómentő akció során tettünk próbára.

Írta Ivánfi Csanád, szerkesztette Hankó Gergely és Molnár Attila Dávid

Ukrajnában vastag hó, nehéz terepviszonyok, hideg és szél fogadott minket. Beregszász határában még a hóláncot is fel kellett tenni, ha az nincs nálunk, nem tudjuk a felszerelést és a személyzetet célba juttatni. Több téli vízi folyómentő akción vagyunk túl, de arra még nem volt példa, hogy a helyszínre is nehezen jutunk el. A vízparton kiderült, hogy az ágak közt felhalmozódó hulladéktorlaszokat jég és körülbelül 15 centis hótakaró fedi. A Borzsa folyó csodálatos sötétzöld színe és a hófehér táj új élményt jelentett minden hétpróbás petkalóz számára, és egyből kezdődött az ötletelés, hogyan módosítsuk a bevált folyómentő módszereket ezekre a speciális körülményekre.

A Borzsa a Tisza jobb parti mellékfolyója. Tiszakóródnál - vagyis ukrán oldalon, a Túr-bukó közelében torkollik a Tiszába. A Borzsa-havason eredő, vadregényes folyó hossza 106 kilométer. Felsőremete magasságában uszadékfákkal vegyes hulladékmező halmozódott fel, az akció célja ennek a torlasznak a felszámolása volt.  A riasztás a beregszászi Bucsinszky Viktortól érkezett, amire a PET Kupa gyorsreagálású folyami hulladékkezelő csoportja válaszolt. A csoport végzett folyómentőkből áll, akik nemcsak a hulladékkezeléshez szükséges szaktudásnak vannak birtokában, hanem megfelelő vízijártassággal és kötelező védőoltásokkal (nemcsak COVID hanem tífusz és titanusz elleni védőoltásokkal) is rendelkeznek. A csapat egy pénteki hajnalon kerekedett fel, abban a reményben, hogy sikerül az akciót azelőtt megvalósítani, hogy az árhullám levonulása miatt a hulladék is tovább utazna. A beavatkozást a The Coca-Cola Foundation támogatásával, a Hulladékmentes Tisza projekt keretében tudtuk megvalósítani.

IMG 6326

Az időszakos folyami hulladéktorlaszról a Színes Tartályok vezetője, Bucsinszky Viktor értesítette a PET kalózokat, fényképei bejárták a világsajtót. A folyómentő akció végül nemzetközi összefogásban valósult meg: a Színes tartályok kollégái, felsőremetei lakosok, a Papilio Természetvédelmi Egyesület önkéntesei, a Romániai Multisalva vízimentői és a PET Kupa vizsgázott folyómentői vettek benne részt. A gyorsreagálású folyómentő különítmény vezetője Hankó Gergely, a PET Kupa projektvezetője volt.

Az első nap a helyszín feltérképezése és a parti szedés megkezdése jelentette a fő feladatot, csapatunk további torlaszokat is talált a folyó mentén. A második reggel mínusz 14 Celsius-fokra ébredtünk, a vízmérce vas oszlopához a nedves kesztyűk azonnal rátapadtak, de ez nem jelentett akadályt. A havas-jeges hulladéktorlaszt a vízimentők felügyelete mellett, csónakokkal és létrák segítségével tudtuk megközelíteni. A túlparton összegyűlt folyami hulladék többsége a víz felett lebegett, a part közelében.

A hóréteg lesöprése után kitermelésre kerültek a petpalackok, ezután következtek a mélyebben rejlő üvegek, és legalul nagy mennyiségű polisztirol. A zajló víz és a csontig hatoló hideg lehetetlenné tette volna a beavatkozást, de a Multisalva gyakorlott csapata, Szabolcs és István kötélpályát épített a szennyezett terület fölött. A leleményes megoldásnak köszönhetően a hulladékkal teli bigbagek a magasba emelkedtek és úgy jutottak ki a partra.

„Egyszerre ropog a hó és a PET palack a lábunk alatt. Olyan fokú itt a szennyeződés, mint a korábban már kitakarított, legsúlyosabban szennyezett Natura2000-es ártéri erdőben Tiszaszalkán” - jegyezte meg Kriszta, a PET Kupa végzett folyómentője.

IMG 6326

Két nap után a végeredmény: 32 köbméter szemét kitermelése, ami 1600 kilogrammnak felel meg. Mindez Viktor beregszászi hulladékkezelő telepére került, vagyis a hasznosítható hulladék körforgásban tartása ismét sikerrel járt. A második napot megkoronázta egy palackposta is, aminek kibontásáról Facebook-oldalunkon láthattok egy videót. A takarítás mellett egy hiánypótló találkozóra is sor került, kárpátaljai szervezetek folyómentői látogattak el kis csapatunkhoz és egyeztettek az idei takarítások összefűzéséről és az együttműködés elmélyítéséről.

batch 259A8632

Viktornak köszönhetően a petkalózok egy közeli üdülőben kaptak szállást, ahol fantasztikus ellátásban volt részünk. Az este folyamán hiába volt hideg, a szabadban grillezést, halsütést mindenki élvezte, külön öröm volt, hogy így nem csak napközben a munka során volt módunk ismerkedni a helyiekkel - köztük kárpátaljai magyarokkal - és az ukrán nyelvvel.

20220122 154941

További folyómentő akciók Kárpátalján 2022-ben:

  • május 6-7.: Talabor-víztározó hagyományos tisztító akciója a Chysto.de és az ARR Transcarpathia szervezésében,
  • május 11-13.: A Papilio szervezésében a Latorca-folyón lesz hatalmas akció Kisdobrony és Nagydobrony között,
  • július 30-án a Tisza-forrásnál és Körösmezőn, a Чиста Ріка Чиста Вода (Tiszta folyó, Tiszta Víz) szervezésében megrendezik az 5. Tolokát, avagy az 5. önkéntes folyótakarító akciót.

Ha szeretnél részt vállalni a PET Kupa folyómentő munkájából, akkor várjuk jelentkezésedet önkéntes csapatunkba!