Hazai hírek

Válasszon nyelvet

Bővült a Karcagi Ipari Park Kft. üzleti infrastruktúrája, ennek részeként új poliuretán hab hulladékhasznosító üzemet adtak át, a 2,3 milliárd forintos beruházáshoz a kormány 920 millió forint támogatással járult hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint az új, 5000 négyzetméteres csarnokban a hulladékhasznosító üzem innovatív technológiát alkalmaz egy eddig elégetéssel megsemmisített veszélyes hulladék, a PUR-por újrahasznosításához. Ennek lényege, hogy a hűtőgépek szigeteléseként használt PUR-port a homokot kiváltva töltőanyagként alkalmazzák útépítési elemekhez és idomokhoz. A technológia környezetkímélő módon működik, a termeléshez szükséges energia jelentős részét napelem-park szolgáltatja.

A támogatásból a Karcagi Ipari Park összesen 5070 négyzetméter alapterületű raktárt és ipari csarnokot épített fel, infrastruktúrát épített ki. A csarnokfejlesztéshez kapcsolódott egy 490 kilowattpeak teljesítményű napelempark létesítése is, amely a beruházás eredményeképpen betelepülők áramellátását biztosítja. A beruházás részét képezte a szükséges tűzivíztározó megépítése is.

A támogatásból felépített csarnokokat a szakmai befektetők bevonásával létrehozott E-PUR Hulladékhasznosító Kft. veszi bérbe. Az E-PUR Hulladékhasznosító Kft. az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán több mint 222 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A projekt teljes költségvetése 510 millió forint, amelyből komplex hulladékhasznosító gépsort vásároltak.

A technológiát és a termékeket Szövetségünk oszlopos tagja, a Holofon Zrt. igazgatósági tanácsának elnöke, Horváth István ismertette.

Az évi 2000 tonnás kapacitással bíró gépsor kettő, eddig menthetetlenül lerakóra kerülő hulladék anyagáramot juttat vissza termékként a körforgásba.

A vízelvezető idomokhoz, stégpallókhoz szükséges másodnyersanyag 60%-a a lakossági szelektív hulladékgyűjtésből származó, egyéb hasznosításra nem alkalmas fóliamaradékok (PE-PP), 40%-ban pedig az elektromos- és elektronikai hulladékok bontásából megmaradó poliuretán (PUR) szigetelőanyag.

“Fejlesztésünkkel a lokálisan megvalósuló körforgásos gazdasághoz és a nagyobb arányú hasznosításhoz járulunk hozzá, melynek eredményeképpen piacképes termékeket állítunk elő hulldékból.” – tette hozzá Horváth István műanyagspecialista.

További részletek

holofoncikk2