Hazai hírek

A nyáron sikerrel megrendezett Tisza-tavi és Felső-tiszai környezetvédelmi versenyek után a Bodrogra eveznek a PET Kupa csapatai, hogy Sárospatak és Bodrogkeresztúr között tisztítsák a folyót. Az előprogramoknak köszönhetően ezúttal határon túli szakaszok is megtisztulnak, hétfőn a szlovákiai Zemplénből indultak el a Bodrogon a kenus csapatok.

A versenyt a PET Kupa legújabb fejlesztése, a Pontonkonvoj kíséri. Az úszó létesítmény a folyótisztítók hatékonyságát szolgálja és a felszerelések tárolásában nyújt segítséget.  A begyűjtött hulladék nagy része újrahasznosításra kerül, amelynek vízen lebegő bizonyítéka az a két – újrahasznosított műanyag pallókból készült - Lebegő Kikötő, amelyeket a verseny során avatnak fel a résztvevők. Az II. Bodrogi PET Kupa Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium fő támogatásával valósul meg. A Pontonkonvoj fő támogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

Júniusban a Tisza tavon 5 tonna hulladékot, augusztus első hetében a Felső-Tiszán pedig újabb 6 tonna szennyeződést szedtek össze a PET Kupa hajós csapatai. A versenyek számát tekintve rekord év az idei, hiszen szeptemberben már a harmadik több napos folyami hajós versenyt szervezi meg a Természetfilm.hu Egyesület.  

A II. Bodrogi PET Kupa nyitóeseményén kerül sor a PET Kupa legújabb létesítménye, a Pontonkonvoj felavatására. A júliusban vízre bocsátott úszó létesítmény - a Felső-Tisza után, - most a Bodrogon segíti a petkalózokat. A Pontonkonvoj fedélzetén toalett, zuhanyzók, raktár, közösségi tér várja a folyótisztításban elfáradt petkalózokat.

Tiszta Tisza, Boldog Bodrog

A Természetfilm.hu Egyesület két évvel ezelőtt, a Víz Világnapja alkalmából szervezett először hulladékgyűjtő programot a Bodrogon. Sárospatakon több száz fős gyereksereg, az önkormányzat részéről pedig szívből jövő fogadtatás és támogatás várta a résztvevőket. Ekkor indult el a #BoldogBodrog program és a jövőbeli versenyek tervezése. 

2020-ban az I. Bodrogi PET Kupán 1200 zsák hulladék gyűlt össze, az erősen szennyezett partszakaszokat azonban csak részben sikerült megtisztítani. A Bodrog csodás környezeti, kulináris és kulturális adottságokkal rendelkezik, de az ukrán Latorca és az Ung folyókból folyamatosan kapja a hulladék utánpótlást. A helybéliek a szervezésben és a hulladékgyűjtésben is sokat segítenek, idén velük folytatódik a vadregényes és különleges természeti értékű területek takarítása, valamint a hat hajós csapatból és kenus különítményből álló flotta ellátása.

Nemzetközi előprogram indul a Bodrog szlovák szakaszáról

A rendezvényt megelőzi a PET Kupa TidyUp/Forrástól a torkolatig nemzetközi programjának keretében végzett takarító akció, ahol a szlovák kollégák a magyar módszertan szerint takarítanak, előre feltérképezett szennyezett helyszíneket. A program során a Bodrog 26 folyamkilométer hosszú, határon túli (14 fkm) és hazai (12 fkm) szakaszát tisztítják meg a résztvevők. A kenus csapatok hétfőn Zemplénből indulva Bodrogszerdahelyen és Felsőbereckin át eveznek és takarítanak. Szerdán, az előprogram utolsó napján az Alsóbereczki hídnál tisztítanak meg egy erősen szennyezett területet az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság szakembereivel közösen, majd Sárospatakig folytatják a munkát, ahol átadják a stafétabotot a II. Bodrogi PET Kupa csapatainak. 

A II. Bodrogi PET Kupán induló pethajók, csapatok:
Liszka gálya - Olaszliszka önkormányzat csapata
Siemens Evező-SÖK – visszatérő vállalati csapat

PETúnia - baráti csapat, Tisza Hősei díjnyertes csapatként sokat tapasztalt veteránok

Ewing Olajtársaság - baráti csapat

Aktív Magyarország – a Felső-Tiszán már bizonyított csapat

Wessling – vállalati csapat, a vízminőség mérések szakértői

A fenti hat csapat pethajóval indul, hozzájuk csatlakoznak a kenus különítmények:

Experience Balkan - nonprofit szervezet

ÖkosaBB – kenus vállalati csapat, díjnyertes csapatként is sokat tapasztalt veteránok

Erasmus+ (5 ország 1 folyó) csapat – kenus nemzetközi csapat

A versenyben fontos szerepet kap a PET Kupa önkéntes csapata, valamint a PET Kupa PETII anyahajója. mint gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó és az első Tiszai Plasztikladik.

A II. Bodrogi PET Kupának - a petkalóz hagyományoknak megfelelően -, külföldi résztvevői is lesznek. Az ERASMUS+ program 5 ország 1 folyó projektjének keretében határon túli iskolák tanárai érkeznek a rendezvényre. A Erasmus projektpartnerei kenus csapattal állnak be a hulladékgyűjtésbe. A szedés fontos lépés a projektben, mivel a végén a tanárok elnyerik a folyómentő képesítést, és ezután önálló folyótisztító akciókat tudnak megvalósítani. 

Az első bodrogi versenyt felvételei:

https://www.facebook.com/205221049626791/videos/336780347526692

A petkalózok kényelméről a Pontonkonvoj gondoskodik
A Pontonkonvojt  néhány hete a Felső-tiszai versenyen próbálták ki először a szervezők, a II. Bodrogi PET Kupán pedig a kisebb folyóra átépítve várja a petkalózokat.  A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány támogatásának, valamint a kivitelezést végző STORQUE szakembereinek köszönhetően sikerült egy olyan három elemből álló úszóművet megépíteni, amely mostantól jelentősen megkönnyíti a folyómentő akciókat: vizesblokkal, raktárhelyiséggel és pihenést, melegedést biztosító közösségi térrel várja a folyómentőket.
A moduláris elemekből álló konvoj hajói csónakmotor segítségével, szükség esetén egyesével is tudnak közlekedni. A hajóegység elemei azonban várhatóan egymás mellett kötnek majd ki a parton, biztosítva a könnyű átjárhatóságot. A szerkezet egyedülálló megoldás Magyarországon: a megtervezésében és kivitelezésében szerepet játszik a tiszai hulladék újrahasznosítása és beépítése. A zuhanyzókat elválasztó falakhoz és a wc ülőkékhez újrahasznosított műanyagot használtak, valamint a zuhanyzófüggönyök is újrahasznosított PET-palackból készültek. A szappantartók a PARAFITT műanyag újrahasznosító műhelyében készültek, a tisztálkodás folyóbarát szerekkel, vízbarát fogkrémmel folyik.  A szervezők a jövőben a konvoj nyújtotta lehetőségeket nemcsak a versenyeken, hanem más folyami hulladékgyűjtő akciók során is kamatoztatni fogják.

pet2

A Pontonkonvoj a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány főtámogatásával valósult meg.

Nyitott programok várják az érdeklődőket!
Az II. Bodrogi PET Kupa szeptember 8-án szerdán indul a pillepalack hajók építésével Sárospatakon. A Bodrog bal partján, a Sárospataki várral szemközti oldalon készülnek a hajók. Csütörtökön, az ünnepélyes megnyitó után, 14:30-kor startol a hajós flotta.  A csapatok Bodrogolaszi, Olaszliszka és Szegi érintésével tisztítják a folyót, majd szeptember 12-én délután Bodrogkeresztúron érnek célba. A vízi hulladékgyűjtést a Bodrog menti településeken érdekes tájvédelmi és kulturális programok kísérik, Olaszliszkán és Bodrogkeresztúron pedig két új Lebegő Kikötőt avatnak fel a résztvevők.  Az öt Bodrog menti településen megvalósuló programsorozatba szeretettel várják a helyi lakosokat és a Bodrogra látogató vendégeket!

A verseny részletes programja

https://www.facebook.com/205221049626791/videos/444462926530565


Támogatókkal, helyiekkel a helyi természeti értékekért

Az esemény megvalósításban, – a kezdetek óta - sokat segítenek  a szervezőknek a Bodrog menti települések, civilek és vállalkozók, különösképp Sárospatak, Bodrogolaszi, Szegi, Bodrogkeresztúr és Olaszliszka elkötelezett önkormányzatai, melyek közül az utóbbi csapattal is részt vesz a versenyen. A szervezők helyi partnere a Bodrog minden zugát ismerő, evezőtúráiról is közismert hajdúböszörményi Zöld Kör. A résztvevők vízi biztonságáról a Felső-Tiszán már többszörösen bizonyított Sonar Egyesület gondoskodik, a hulladékkezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának szakértői segítségével pedig a résztvevők idén jobban megismerhetik a Bodrog és a Bodrogzug élővilágát.
A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően mobil telefonos applikáció gyűjti össze a petkalózok számára a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig.  A csapatok munkáját - az ITM támogatásával készült -, tavaly debütált gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajó, a PETII támogatja, amely anyahajóként egyes napokon 1,5-2 tonna bezsákolt hulladékot vesz át a csapatoktól a vízen. A Henkel és a Siemens évek óta partnerek a folyótisztításban, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

VI. Tiszai Kerekasztal a verseny szakmai utóprogramja
A kilenc éve rendszeresen megtartott versenyeknek és az év közben szervezett akcióknak köszönhetően mostanra összesen 180 tonna szennyező anyag gyűjt össze, amelynek során egyes folyószakaszokat sikerült teljes mértékben tisztán visszaadni a természetnek.
A rendszeres, egész éven átnyúló hulladékgyűjtések során egyre több tudás és tapasztalat halmozódik fel a hulladékgyűjtés és a hulladék feldolgozásának területén egyaránt. Ezt a tapasztalatot szeretnék a szervezők megosztani, kiterjeszteni a Tisza egész hosszára és a tudásmegosztás érdekében rendszeresen szerveznek olyan szakmai kerekasztal beszélgetéseket, amelyeken a folyók védelmében fellépő állami és vállalati résztvevőkkel együtt tekintik át az aktuális kérdéseket, szakmai eredményeket és célokat. A verseny utóprogramjaként a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a PET Kupa hulladékgazdálkodási szakmai partnere szervezi meg a VI. Tiszai Kerekasztalt szeptember 13-án Tokajban.

A rendezvény Áder János köztársasági elnök fővédnökségével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) támogatásával valósul meg. A Pontonkonvoj főtámogatója a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány.

II. Bodrog molino 2mx12m PRINT