Hazai hírek

Az eseményről pár szóban

A 2009-ben indult Hulladékcsökkentési Hét (EWWR - európai főkoordinátora a brüsszeli ACR+ szervezet, honlapja: https://ewwr.eu/) egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformáló tevékenységek megvalósítása.

Az EWWR ugyanakkor arra ösztönzi az európaiakat, hogy ne csak a novemberi héten hajtsák végre a fenntartható erőforrás- és hulladékgazdálkodásról szóló intézkedéseket, ne csak akkor figyeljenek a felelős hulladékgazdálkodásra, hanem minél inkább vezessék be a mindennapjaikba is!

A Szervezet céljai között szerepel többek között a tudatosság növelése a hulladék csökkentésére, a termékek újrahasznosítására, újrahasználatára és az anyagok újrafelhasználásra vonatkozóan, mozgósítani és ösztönözni az európai polgárokat, hogy összpontosítsanak négy kulcsfontosságú cselekvési témára: csökkentés; újrafelhasználás; újrahasznosítás; energia újrafelhasználás.

Ennek keretében minden évben önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A Hétre 5 kategóriában lehet akcióötlettel regisztrálni: államigazgatási szerv/hatóság, egyesület/civil szervezet, gazdálkodó/ipari szervezet, oktatási intézmény, magánszemély. A hazai pályázók közül a legjobbakat a nemzetközi versenyre delegálják!

Az idei év témája a „Körkörös közösségek”! Ennek szellemében olyan akciókat várnak, melyek a körforgásos gazdaságra vonatkozó helyi megoldások ösztönzésére irányulnak, valamint a fenntarthatósággal, hulladékmentességgel, illetve hulladékcsökkentéssel kapcsolatos közösségépítést tűzték ki célul.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden évben november utolsó hetében kerül megrendezésre.

Regisztrálni az alábbi linken lehet: https://hulladekcsokkentesihet2021.hu/

Az idei hulladékcsökkentési hétre 2021. november 20–28-án kerül sor.

A regisztráció határideje: 2021. november 17., szerda 12 óra