Hazai hírek

A kereskedelemből származó műanyag csomagolási hulladék (CPPW) körforgásos gazdasága a városi környezetben

 

Projekt helyszínei:    Spanyolország, Olaszország, Magyarország

A LIFE RECYPACK egy olyan demonstráló projekt, amely a kereskedelemből származó műanyag csomagolási hulladékok (CPPW) kezelésének jelenlegi problémájára 4 különböző megoldással szolgál, főként PE és EPS hulladékok viszonylatában, városi környezetben. Környezetvédelmi problémák adódnak ezen hulladékok kezeléséből mivel, jelenleg hagyományos gyűjtő konténerekbe kerülnek a háztartási hulladékokkal együtt.

IMG 20180601 130102A projekt a fenti három országban fut és az elképzelésünk szerint más EU országokban is megvalósítható lesz, bemutatva a környezeti, szociális és gazdasági hasznát.

A ReMat Hulladékhasznosító Zrt. tapasztalatára számítanak a LIFE Recypack projektben úgy, hogy a spanyolok által a projekt pilotjaként összegyűjtött, egy kamionnyi fóliahulladékot Magyarországon dolgozzák fel. Mivel mi ipari méretű „regranulálással” foglalkozunk, így tehát a spanyol fóliahulladékot is regranulátummá alakítjuk át, hogy abból késztermékként, várhatóan szemeteszsák készülhessen. A felesleggé vált fóliahulladék így hasznos funkciót betöltve tér vissza a gazdaságba.

DEMO 1:  kereskedelmi bevásárló központ (Toscana – Olaszország)
ezek a boltok a hulladékot speciális konténerekben gyűjtik (műanyag csomagolás konténer), külön PE-re és EPS-re.

DEMO 2:  városi forgalom/begyűjtés (Lliria – Spanyolország)
A háztól házig logisztikai rendszer már fennáll papír begyűjtés esetén, ez kerül megvalósításra műanyag csomagolás esetén is.

DEMO 3:  nagy disztribúciós cégek (10 MILAR áruház Valenciában – Spanyolország)
EEE (electrical and electronic equipment) eszközök eladásával keletkezik műanyag csomagolás és rendszerint más hulladékkal keverve a konténerekben teszik. A projekt javaslata szerint kettős célt elégítenek ki: gyűjtik az EEE-t eladásra és a WEEE-t pedig külön újrahasznosításra.

DEMO 4:  szakértők (Valencia – Spanyolország)
Célja a 8 rendelkezésre álló városi szolgáltató számára lehetővé tenni a kereskedelemből származó műanyag csomagolás begyűjtését. Ezzel a már az Eco Park-nál kialakított hulladék válogató rendszerrel ösztönözni lehet a lakosságot, hogy külön gyűjtsék a CPPW-tIMG 4226

Leaflet 2side