Hazai hírek

Válasszon nyelvet

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016-ban indította el Maradék nélkül programját az Európai Unió LIFE programjának támogatásával, amely azóta Magyarország nemzeti élelmiszerpazarlás-megelőzési programjává nőtte ki magát.

A program fő célja, hogy mérsékelje az élelmiszerpazarlást hazánkban és Európában egyaránt, ezért a Maradék nélkül program keretében:

  • Nyomonkövetjük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét, amely 2020-tól EU tagállami kötelezettséggé is vált. 
  • Kiemelt figyelmet fordítunk a gyermekkori szemléletformálásra, ezért széleskörű oktatási programot működtetünk, amelyben a pedagógusok a legfőbb partnereink.
  • A háztartásokat figyelemfelkeltő és motiváló üzenetekkel, gyakorlatias ötletekkel és hasznos ismeretekkel segítjük az élelmiszerpazarlás csökkentés útján.
  • Összegyűjtjük és népszerűsítjük az élelmiszerpazarlás megelőzésének jó gyakorlatait az élelmiszerlánc valamennyi szereplője számára.
  • Együttműködünk más élelmiszerpazarlással foglalkozó hazai és nemzetközi programokkal.

Megújult a honlapunk! 

A program weboldala új külsővel és kibővült tartalommal várja az online látogatókat. Nézzenek be hozzánk!

https://maradeknelkul.hu/

Nemzetközi elismerések

Több fórumon is elismerésben részesült a Maradék nélkül program: az EU LIFE Awards 2023. évi versenyén beválasztották a legjobb 3 környezetvédelmi projekt közé, és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja nemzetközileg ajánlott jó gyakorlatnak minősítette a Maradék nélkül programot. Köszönjük szépen a sok támogatást, együttműködést, javaslatot!

Bővebben: https://maradeknelkul.hu/tobbfele-nemzetkozi-elismeresben-is-reszesult-a-maradek-nelkul-program/

lifeawards2023 960x635

"Nagyi szerint" - nyári élmények a rajzlapon

Augusztus 31-ig várjuk az alkotásokat a Maradék nélkül program  "Nagyi szerint" című nyári rajzpályázatára. A pályázati kiírás az alábbi linken érhető el:

https://maradeknelkul.hu/nagyi-szerint-maradek-nelkul-rajzpalyazat-2023/

Még nem késő pályázni!​

A legkiemelkedőbb 30 alkotásból idén is utcatárlatot nyitunk.

Új maradékmentő receptkönyv

Az új kenyér ünnepe alkalmából megjelent a Kenyér második élete című maradékmentő receptkönyv, amely a FoodRUs projekt támogatásával készült el. A könyv az alábbi linken érhető el:

https://maradeknelkul.hu/kenyermento-receptek-receptkonyv/

A receptkönyvhöz kapcsolódóan nyereményjátékot hirdettünk a Maradék nélkül Facebook és Instagram oldalán, amelyen augusztus 27-ig lehet részt venni.

Vissza a suliba

​A Nébih kampányai iskolakezdésre hangolódó bejegyzésekkel és egy ehhez kapcsolódó nyereményjátékkal készülnek az új tanévre: https://www.facebook.com/photo/?fbid=691143829719593&set=a.254752323358748

Szeptember 1-jéhez közeledve kérjük, ajánlják pedagógus ismerőseik figyelmébe a Maradék nélkül Oktatási Programjának anyagait, amelyek regisztráció nélkül letölthetők a honlapról: https://maradeknelkul.hu/oktatasi-program/oktatasi-segedanyagok/

A tartalmas nyár után egy közösségi programokkal teli ősz vár ránk. Kérjük, vigyék hírét legfrissebb aktivitásainknak, támogassák a Maradék nélkül programot egy ajánlással vagy megosztással, hogy minél többeknek nyújthassunk inspirációt a maradékmentes hétköznapokhoz!