Hazai hírek

Válasszon nyelvet

PROJEKTZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY

Az Inno-Water Zrt. vezetésével a DAKÖV Kft. és az Állatorvostudományi Egyetem a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatásból kutatás-fejlesztési projektet valósított meg a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” pályázati felhívás keretében.

A konzorcium sikeresen befejezte a „MICROBI – intelligens mikroreaktorok alkalmazása biológiai szennyvíztisztításban” című 2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00118 azonosítószámú kutatás-fejlesztési projektjét.

A projektcéloknak megfelelően olyan szerkezetű és tartósságú, a szennyvízbaktériumok számára megtelepedési felszínként szolgáló, mikroszkopikus léptékű hordozó (microcarrier) előállítását és baktériumokkal történő betelepítését, továbbá laboratóriumi, félüzemi és üzemi léptékű tesztelését valósítottuk meg, amely alkalmazásával – az eddigi vizsgálati eredmények alapján – a hordozóanyag tulajdonságainak szabályozásával lehet optimalizálni a szennyvíztisztításban szerepet játszó baktériumkultúra tulajdonságait, és ezáltal a szennyezőanyagokat lebontó/eltávolító folyamatokat.

A MICROBI technológia a szennyvízbaktériumok számára megtelepedési felszínként szolgáló mikroszkopikus léptékű hordozóanyag alkalmazásán alapszik. A projekt során négyféle hordozóanyag receptúráját, szintéziseljárását dolgoztuk ki, melynek eredményeképpen négy új termék (hordozóanyag) kifejlesztése valósult meg.

A MICROBI technológia félüzemi léptékű alkalmazását – a szennyvíztisztításban többnyire elterjedt – kétféle reaktor üzemeltetési módban valósítottuk meg: szakaszos betáplálású (SBR) mikroméretű hordozóanyagos szennyvíztisztítási technológiai eljárást, valamint folyamatos átfolyású mikroméretű hordozóanyagos szennyvíztisztítási technológiai eljárást fejlesztettünk ki.

A projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával közel 817 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg 2020. január 1. és 2022. december 31. között.

NKFIA infoblokk kerettel projekt fekvo 2019 HU