Hazai hírek

Helyszín: Zoom (online esemény)
Időpont: 2021. június 9., 09:00 órakor
Regisztráció: https://form.jotform.com/211502132407035

logok

A Mosolygó Zsák projekt első ütemének zárásaként a PET Kupa már jól bevált kerekasztal eseményével összegeznénk a projekt során begyűjtött tapasztalatokat és a Tisza-menti települések környezettudatos szemléletének fejlesztési, illetve a Tiszát érő szennyezések elleni védekezési lehetőségeit. 

Az Aktív Magyarország Program támogatásával megvalósult Mosolygó Zsák hulladékgyűjtő akciót több Tisza-menti település részvételével valósította meg a PET Kupa csapata. Szelektív gyűjtő zsákok kihelyezésével ösztönözték a lakosságot a folyópart megtisztítására, a mobil Műanyag Műhely (MüMü) vándor eseményeivel pedig a műanyag kreatív újrahasznosítása került a fókuszba. 

Moderátor: Hankó Gergely projektvezető, PET Kupa; ügyvezető, Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége

A kerekasztal programja 

09:00 - 09:05  Belépés, Mosolygó videó 
09:05 - 09:10 Ünnepélyes köszöntő - Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos
09:10 - 09:25 A Mosolygó Zsák c. projekt eredményei és tapasztalatai - Bitter Zsuzsanna koordinátor, Mosolygó Zsák program 
09:25 - 09:40 A Tiszát érő szennyezések és a védekezésben rejlő lehetőségek - Takács Attila szakaszmérnök helyettes, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
09:40 - 09:55 Tisza-menti közszolgáltató lehetőségei egy tisztább Tiszáért - Vendel Zsolt ügyvezető, NHSZ Tisza Nonprofit Kft. 
09:55 - 10:15 Az egyszer használatos műanyagok helyzete július 1-jétől - Toronyi Zoltán ügyvezető, KEXPORT Klaszter Nonprofit Kft. 
10:15 - 10:35 Friss kárpátaljai beszámoló - Molnár Attila Dávid alapító, PET Kupa, a rendezvényt szervező Természetfilm.hu Egyesület elnöke, a PET Kupa társalapítója;
10:35 - 10:45 Kérdések és válaszok
10:45 - 12:00 Kerekasztal beszélgetés

Résztvevők: 

  • Vendel Zsolt ügyvezető, NHSZ Tisza Nonprofit Kft. 
  • Berberovics Krisztián koordinátor, Mosolygó Zsák program 
  • Takács Attila szakaszmérnök helyettes, Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság
  • Mizser Zsolt polgármester, Tiszadada község 
  • Kovács Attila vezetőségi tag, Újtikosi és a Zabos Géza horgászegyesület 

Témáink: 

  • Hulladékgyűjtés és -kezelés: Mit tehet az önkormányzat, mit tud tenni a közszolgáltató?
  • “Tisztítsuk meg az országot” 2021
  • Mit tehetnek a civilek?
  • Mosolygó Zsák 2.0 - Hogyan tovább?

Részvételi szándékát kérjük jelezze 2021. június 8., 17.00 óráig! 

Hankó Gergely, PET Kupa, projektvezető, .

tel.: 06 20 383 62 42

Az esemény háttere 

A Tiszai PET Kupa csapata 9 éve tisztítja az árteret. A Mosolygó Zsák program célja az volt, hogy a korábban kitisztított felső-tiszai szakaszok után a helyi közösségek bevonásával horgászok, vizitúrázók és természetjárók vegyék ki a részüket a munkából. A program a szelektív gyűjtésre alkalmas zsákok mellett gondoskodott a szakmai-biztonsági ismeretek átadásáról, a hulladék szelektálásáról, kezeléséről és elszállításáról. Az esemény zárásaként - a járványügyi korlátozások enyhülésével - a begyűjtött hulladék további sorsát mutatja be a MüMü a tavalyi évben megtisztított területeken. A gyerekek a megfelelő műanyag frakciót ledarálva mindennapi használati tárgyakat, például vonalzót, tollat, karabinert készíthetnek az egykor volt ártéri hulladékból.

Mosolygo zsak terkep OK